Російські хакери намагалися атакувати критичну інфраструктуру Польщі

Російські хакери намагалися атакувати критичну інфраструктуру Польщі

19:01,
3 Червня 2024
1034

Російські хакери намагалися атакувати критичну інфраструктуру Польщі

19:01,
3 Червня 2024
1034
Російські хакери намагалися атакувати критичну інфраструктуру Польщі
Російські хакери намагалися атакувати критичну інфраструктуру Польщі
За словами віцепрем’єр-міністра, міністра цифровізації Польщі Кшиштофа Гавковського, нині Польща вже веде не холодну, а «в деяких елементах теплу кібервійну» з Росією.

У неділю та в ніч на понеділок, 3 червня, у Польщі запобігли скоординованій кібератаці з боку Росії на критичну інфраструктуру країни. Про це під час спільної пресконференції у Варшаві з главою МВС Польщі Томашом Сємоняком повідомив віцепрем’єр-міністр, міністр цифровізації Польщі Кшиштоф Гавковський, передає кореспондент «Укрінформу».

Посадовець розповів, що подібні атаки на об'єкти в Польщі відбуваються в кіберпросторі щодня.

«Сьогодні Польща вже веде не холодну, а в деяких елементах теплу кібервійну з Росією. Це чітко видно по тому, як працюють Агенція внутрішньої безпеки і Національний інститут комп’ютерних мереж», — зазначив Гавковський.

За його словами,  уряд Польщі має намір виділити понад $750 млн на «кіберщит» для захисту у кіберпросторі: «Це буде кіберщит, який проводитиме регулярні перевірки безпеки та створюватиме стійкість на рівні критичної інфраструктури».

Водночас польський уряд перед виборами до Європарламенту 9 червня не планує підвищувати рівень загрози в кіберпросторі. Утім, усі охочі можуть повідомляти про інциденти в день виборів і перед ними на ресурсі Bezpiecznewybory.pl.

Нагадаємо, 31 травня на сайті польського державного інформагентства PAP двічі з'являлося фейкове повідомлення про те, що з 1 липня в країні нібито розпочнеться мобілізація.  Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск пов'язав кібернапад з Росією, зазначивши, що він «добре ілюструє російську стратегію для дестабілізації напередодні європейських виборів».

Зі свого боку Гавковський зауважив, що хакери змогли встановити шкідливе програмне забезпечення через злом облікового запису одного з працівників агентства. За його словами, кібератака і опублікування фальшивого повідомлення на сторінці PAP мало на меті «викликати паніку» у польському суспільстві.

Фото: flickr.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду