Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж у середньому українці, — дослідження «Детектора медіа»

Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж у середньому українці, — дослідження «Детектора медіа»

16:30,
29 Квітня 2024
959

Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж у середньому українці, — дослідження «Детектора медіа»

16:30,
29 Квітня 2024
959
Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж у середньому українці, — дослідження «Детектора медіа»
Ветерани перевіряють інформацію на достовірність більше, ніж у середньому українці, — дослідження «Детектора медіа»
Автори:
Найбільш надійним джерелом інформації ветерани вважають очевидців подій.

Частка тих, хто перевіряє інформацію на достовірність, серед ветеранів на 5% більша, ніж серед українців загалом. Про це свідчать дані Індексу медіаграмотності ветеранської спільноти, який дослідила Громадська організація «Детектор медіа».

Кожний третій ветеран (30%) перевіряє понад 15% інформації, кожний десятий (11%) — від 10% до 15%, і приблизно стільки ж (9%) перевіряють від 5% до 10% медіаконтенту. 

14% учасників опитування заявили, що не стільки перевіряють інформацію на достовірність, скільки шукають повнішу і більш деталізовану. І 26% респондентів зізнались у тому, що не перевіряють медіаконтент на достовірність узагалі. Частка тих, хто не робить цього, серед усіх українців — така ж сама.

  

Найбільшу довіру серед усіх джерел інформації у ветеранів викликають інтерв'ю з очевидцями подій. 

На запитання «Які з джерел інформації ви вважаєте надійними?» 54% опитаних ветеранів вказали на очевидців подій, про які в цій інформації йдеться. Аналогічний показник серед усієї аудиторії українських медіа майже не відрізняється від «ветеранського» і становить 56%

На другому місці за рівнем довіри з боку ветеранів таке джерело інформації в медіа, як посилання на українські органи влади. Йому довіряє 31% захисників, що на 8% менше за частку загальноукраїнської аудиторії, яка вважає це джерело надійним (39%).

 

Ще 29% ветеранів довіряють думкам відомих експертів (серед українців загалом вони викликають довіру в 31% аудиторії), 25% — офіційним повідомленням для преси на урядових вебсайтах (серед українців загалом вони викликають довіру у 27% аудиторії). 

Нагадаємо, Громадська організація  «Детектор медіа» провела власне кількісне дослідження «Індекс медіаграмотності українців», яке визначає рівень свідомого сприйняття й критичного ставлення українців до інформації, а також їхнє вміння користуватися медіа. Результати четвертої хвилі дослідження, яка охопила 2023 рік, дають уявлення про те, як на медіаграмотність українців вплинув другий рік повномасштабної війни. Перша та друга хвилі дослідження були проведені у 2020-му та 2021 роках, третя — у 2022 — на початку 2023 року.  

В основу моделі індексу медіаграмотності було покладено концепцію Лена Мастермана та результати якісного етапу дослідження «Практики медіаспоживання українців: концептуальна розробка індексу медіаграмотності аудиторії», підготовленого на замовлення ГО «Детектор медіа» (січень 2020).

Уточнена модель медіакомпетентності включає чотири категорії та 42 індикатори.

  • Розуміння: роль медіа в суспільстві, глибина впливу медіа на свідомість на рівні фреймів сприйняття оцінки, а також поведінкових патернів; уявлення про роботу медіаіндустрії та сприйняття українського медіаландшафту; обізнаність у питаннях регулювання  медіасередовища та ставлення до суспільного мовлення.
  • Використання: кількість джерел інформації про суспільно-політичні новини за тиждень; тривалість знайомства з новинами на день; мотиви використання інтернету; пристрої, якими респонденти користуються для доступу в інтернет.
  • Цифрова компетентність: інтернет як джерело новин на суспільно-політичну тематику; розуміння особливостей функціонування й термінології нових медіа; практики цифрової безпеки; практики створення власного медіаконтенту.
  • Спотворений медіаконтент: чутливість до дезінформації/фейків, маніпулятивних технік і маніпулятивного медіаконтенту.

Окремо була досліджена така категорія населення, як ветерани війни з РФ

Мета дослідження: визначити рівень медіаграмотності серед ветеранів. 

Методологія: кількісне дослідження, інтерв’ю обличчя-до-обличчя за допомогою планшета за стандартизованим опитувальником (CAPI). Географія: національне дослідження.

Обсяг вибірки: 200 респондентів.

Цільова аудиторія: ветерани війни з РФ.

Тип вибірки: цільова.

Польовий етап: 23.12.2022 – 12.01.2023, здійснений компанією New Image Marketing Group.

Дослідження не проводилось на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей та в АР Крим.

Читайте також: 

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду