Комікси як медіаосвітня практика: як допомогти дітям пройти досвід війни та розвинути критичне мислення

Комікси як медіаосвітня практика: як допомогти дітям пройти досвід війни та розвинути критичне мислення

14:50,
16 Жовтня 2023
2209

Комікси як медіаосвітня практика: як допомогти дітям пройти досвід війни та розвинути критичне мислення

14:50,
16 Жовтня 2023
2209
Комікси як медіаосвітня практика: як допомогти дітям пройти досвід війни та розвинути критичне мислення
Комікси як медіаосвітня практика: як допомогти дітям пройти досвід війни та розвинути критичне мислення
АУП готує нові комікси для учнів молодшої школи та навчає учителів із їхньою допомогою опановувати медіаграмотність.

В Україні вийшов новий медіаосвітній комікс із символічною назвою «Дім на долоньках», присвячений адаптації дітей, які вимушено покинули рідні домівки через війну, та розрахований на учнів молодшої школи та дошкільнят. Про те, як комікси допомагають розповідати дітям про важливе та навчати медіаграмотності, MediaSapiens поспілкувався зі сценаристкою першого та другого коміксів, дитячою письменницею Олександрою Шаповал і фахівчинею з медіаграмотності та медіаосвіти Академії української преси Оксаною Волошенюк.

Про що медіаосвітній комікс «Дім на долоньках»

«Дім на долоньках» є продовженням історії мишенят-школярів із першого видання «Ми скоро повернемося», які з мамою вимушено залишили Лісокрай після нападу на їхню країну ворожих кажанів.

Як розповіла Олександра Шаповал, новий комікс присвячений адаптації героїв, у яких неважко впізнати українських дітей, до життя поза межами батьківщини: звиканню до нової мови, звичаїв, харчування та спілкування з однолітками.

Персонажам доводиться стикатися із сумом за батьківщиною та батьком, який її захищає, не занепадати духом, не закриватися в собі, а навпаки — долати нові виклики в нових умовах.

І такі виклики мають як наймолодша героїня коміксу, яка відвідує садочок, так і її старші братик і сестричка у школі. А невеличкий, проте надзвичайно цінний подарунок від батька, про який, до слова, натякає назва коміксу, їм у цьому допомагає.

Великі виклики маленьких героїв

Сюжет, побудований на актуальних для дітей ситуаціях, приміром — як порозумітися з новими однокласниками, — утримує увагу впродовж усієї розповіді, водночас змодельовані в ньому ситуації та інтегровані поняття мають допомогти читачам отримати практичні навички критичного мислення та медіаграмотності.

Наприклад, в історії мишеня Грицик обурюється через те, що нові однокласники, не розібравшись, говорять про його країну неправду. Дітям вдається з’ясувати, що приводом для негативу став фейк. Тож Грицик не закривається від нових однокласників, а вирішує спростувати фейк, щоб розширити їхні знання, прибрати упередження та поновити спілкування.

Як розповіла MediaSapiens сценаристка коміксів Олександра Шаповал, актуальні сюжети для них підказала українська дійсність після повномасштабного російського вторгнення, яке змусило тисячі українських сімей вдаватися до вимушеної тимчасової еміграції у дружні країни, залишаючи чоловіків-батьків захищати державу від агресора.

Шаповал разом із дітьми також мала цей досвід — упродовж кількамісячного перебування в Німеччині.

«Під час презентацій, коли перший комікс “Ми скоро повернемося” читали дітям, часто траплялося, що діти впізнавали себе в цій історії», — сказала вона.

Навчання через емпатію

За її словами, підбір героїв, які налаштовують дитячу аудиторію на довіру та емпатію, виявився вдалим. Оскільки перший комікс готували для дітей віком 5–7 років, які добре засвоюють казкові історії з зооморфними персонажами, сценаристка зробила головними дійовими особами сімейство мишей: тата Ґазда, маму Ґаздишку і трьох мишенят Жоржинку, Грицика та маленьку Ляну. Їхні імена й елементи одягу, за задумом, підсилюють відчуття спорідненості в українських дітей.

«Ми хотіли створити не певний ілюстрований освітній посібник, а справді цікаву історію з персонажами, які захоплюють і утримають увагу. У сюжет ми вміщували медіаосвітні елементи. Мені здається, що саме через комікс молодшим школярам їх легше засвоювати, — розповіла Олександра Шаповал. — У ньому важлива інформація подається через зв’язок із героями, до яких у дітей виникає емпатія. Саме через цей зв’язок із героєм і тим, що з ним відбувається, діти легко запам’ятовують корисне».

Олександра пригадала, що на одній із презентацій першого коміксу учні перших і других класів емоційно відреагували на те, що одна з героїнь коміксу Білочка Ліщинка визирнула з вікна, коли це було небезпечно.

«Вона неправильно зробила. Ми знаємо, що так робити не можна, чому ж вона цього не знає?» — реагували діти.

Чотирикласники вже чутливі до поняття «фейк», яке також звучить на сторінках коміксів. За словами Олександри Шаповал, діти підтверджували, що їхні батьки вже попереджали їх, що не можна сприймати на віру все, що бачиш чи читаєш у мережі.

Використані образи та концентрований текст

Вона додала, що особливості сприйняття дітей максимально враховували під час роботи над медіаосвітніми коміксами.

«Після роботи над першим коміксом винесла для себе, що писати слід коротко та стисло концентрованими влучними фразами, адже картинки несуть багато інформації. І коли є такий вдалий баланс, діти із задоволенням знайомляться з усією розповіддю. За таким принципом створювала текст для нового коміксу», — сказала вона.

Усі примірники друкованого тисячного тиражу коміксу «Ми скоро повернемося» були роздані та розіслані для освітніх потреб учасникам медіаосвітніх конкурсів Академії, викладачам медіаосвіти та всім, хто їх замовляв. Він також увійшов до шістки лідерів «Книжки року 2023: Лідери літа — Короткі списки». Електронна версія коміксу доступна за посиланням.

Академія української преси розвиває напрямок медіаосвіти для дітей через комікси з 2021 року, коли в умовах пандемії коронавірусної інфекції необхідно було пояснювати важливість імунізації та розвінчувати дезінформацію.

Медіакомікси спрощують і візуалізують складні теми

Автори говорять, що, читаючи комікси, діти й підлітки мають можливість навчатися на успіхах і помилках їхніх персонажів, набувати досвід, який допоможе їм знаходити правильні рішення в реальному житті, а також отримувати знання з різних шкільних предметів і медіаграмотності.

«Медіакомікси спрощують складні теми й терміни, зробивши їх більш доступними для учнів, також вони дозволяють візуалізувати складні концепції та процеси», — пояснила Оксана Волошенюк.

Діти малюють продовження

Щоб підтримати інтерес школярів і зафіксувати їхні здобутки з медіаграмотності за підсумками читання першого коміксу, АУП оголосила конкурс медіатворчості «Магія медіаосвітнього коміксу: Намалюй продовження з улюбленими героями!» для дошкільнят 4–6 років, школярів 7–10 років і вчительства в партнерстві з дітьми обох вікових категорій. На конкурс надійшло близько 60 робіт. Переможцями стали дошколярки Єва Брага, Софія Шаповал, а також школярки Софія Хоменко, Кіра Бондаренко, Поліна Бєлєнцова, Пелагея Литвиненко та Мілана Йолкіна.

Всі учасники конкурсу отримали сертифікати за участь і подарункові набори, а їхні керівники — спеціальні сертифікати від АУП та МОН України.

Ангеліна Скрипник, учениця 5 класу, учениця дитячої художньої студії «DaVinci», місто Зіньків, Полтавська область

«Справжні друзі завжди», робота учениць анімаційної студії «КВА» Мілани Йолкіної та Пелагеї Литвиненко із села Зазим’я Броварського району Київської області під наставництвом Манук Депоян

«Мишенята самі створили свічки на передову». Єва Брага, категорія 4–6 років, студія «DaVinci», місто Зіньків

Захопити коміксами вчителів

У вересні 2023 року АУП провела 17 вебінарів для педагогів, під час яких фахівці навчали, як створювати та застосовувати медіаосвітні комікси у викладанні основних предметів: у природничих науках, українській мові, історії, громадянській освіті, мистецтві та сприяти підвищенню опірності учнів до дезінформації та пропаганди, розповіла Олександра Волошенюк.

Поки вчителі й учні знайомляться з новим коміксом «Дім на долоньках», Юрій та Олександра Шаповали у співпраці з Оксаною Волошенюк уже створюють новий адаптаційний комікс, який буде орієнтований на підлітків «Моїми очима».

«У адаптаційному коміксі “Моїми очима” ми зображаємо київське життя під час війни крізь призму сприйняття підлітка. Головна героїня Мія бачить, що відбувається навколо, і не може лишитися осторонь. Вона включається в цю воєнну, недитячу реальність і прагне діяти, допомагати й саме цим наближати перемогу. Її вчинки свідчать про стрімке дорослішання та перетворення дитини на дорослу дівчину», — розповіла Оксана Волошенюк.

За її словами, жити у країні, в якій півтора року війна, — складно, проте багато сімей вирішили залишитися в рідному домі, працювати й підтримувати країну, хто чим може, для пришвидшення перемоги. Для дітей, які продовжують жити в Україні, важливо проговорювати і проживати разом із героями книжок схожі життєві ситуації, обговорювати теми війни, втрат, змін у звичному житті.

«У легкій для сприйняття формі коміксу ми висвітлюємо основні медіаосвітні меседжі, через захопливу історію підказуємо шляхи розв'язання різних життєвих ситуацій, які виникають через війну», — сказала вона.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду