В Україні запрацювала система електронних платежів нового покоління

В Україні запрацювала система електронних платежів нового покоління

13:54,
1 Квітня 2023
3221

В Україні запрацювала система електронних платежів нового покоління

13:54,
1 Квітня 2023
3221
В Україні запрацювала система електронних платежів нового покоління
В Україні запрацювала система електронних платежів нового покоління
Відтепер система доступна для проведення міжбанківських платежів 24/7.

Нацбанк перейшов на систему електронних платежів нового покоління СЕП-4. Відтепер вона функціонує на базі міжнародного стандарту ISO 20022 та доступна цілодобово для проведення міжбанківських платежів. Про це йдеться на сайті Нацбанку.

«Сьогодні відбулася одна з найбільших міграцій, яку будь-коли здійснювали фінансові установи України. Подібні зміни відбуваються раз на покоління. Упевнений, що це стане потужним поштовхом для майбутнього розвитку і модернізації інформаційних систем українських банків та фінансових установ», — сказав заступник Голови Національного банку Олексій Шабан. 

У відомстві зазначили, що учасниками СЕП станом на 1 квітня 2023 року є 65 банків, Державна казначейська служба України, Національний депозитарій України та Національний банк України.

Нове покоління системи створене з використанням сучасних програмних та технічних засобів. Завдяки стандарту ISO 20022 з’явилася можливість уніфікувати платіжні повідомлення, створити єдині правила їх заповнення і оброблення та інше. У Нацбанку кажуть, що це сприятиме ще більшій автоматизації та пришвидшенню оброблення платіжних операцій. Окрім цього, це підвищить рівень обслуговування учасників СЕП та їхніх клієнтів.

Окрім цього, Національний банк продовжує працювати над можливістю приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA), а також розробкою функціоналу миттєвих платежів у наступній версії СЕП-4.1. Її тестування учасниками заплановане вже в цьому році.

Нагадаємо, Мінцифри повідомило про те, що в Україні починають впроваджувати проєкт DT4UA «Цифрова трансформація для України», на яку Європейський союз виділив 17,4 млн євро.

Серед ключових напрямків проєкту: розвиток цифрових послуг та застосунку «Дія», покращенням обміну даними між реєстрами та держустановами, розвиток інфраструктури електронної ідентифікації та вдосконалення системи електронного управління кримінальними справами.

Фото: Мінрегіон

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду