Прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні — дослідження

Прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні — дослідження

20:53,
1 Серпня 2022
4007

Прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні — дослідження

20:53,
1 Серпня 2022
4007
Прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні — дослідження
Прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні — дослідження
Інститут дослідження мережевого зараження (NCRI) виявив, що прихильники теорії змови почали проштовхувати в соціальних мережах ідею про відповідальність західних країн за припинення експорту пшениці, ячменю та кукурудзи з України.

Згідно із результатами нового дослідження, облікові записи Twitter, які пропагували QAnon і теорії змови проти вакцин, змінюють фокус і все частіше поширюють дезінформацію про глобальну продовольчу кризу, спричинену вторгненням Росії в Україну. Про це повідомляє The Guardian.

NCRI, який відстежує дезінформацію та маніпуляції в соціальних мережах, виявив, що конспірологічні спільноти та впливові особи, пов’язані з QAnon, екстремістським конспіративним рухом, часто пояснюють продовольчу небезпеку, що зростає, з «кабалою тіньових, часто єврейських еліт, для встановлення "нового світового порядку"», а не з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.

«Існує суттєве збігання між QAnon та іншими антиваксівськими й конспірологічними спільнотами», — сказав Алекс Голденберг, провідний аналітик розвідки в NCRI та науковий співробітник Центру захисту та стійкості спільнот Рутгерса Міллера.

Останніми тижнями російський уряд зробив ті самі заяви, звинувативши західні санкції в уповільненні експорту зерна.

NCRI спільно із Центром захисту та стійкості громади Рутгерса Міллера провели аналіз відкритих джерел відомих російських вебсайтів дезінформації та спікерів і експертів, а також проаналізували використання термінів, пов’язаних із продовольчою безпекою, мандатами та посиленими Росією змовами в Twitter і Telegram. Організації виявили, що російські державні ЗМІ та проксі-ЗМІ також просували лінію Кремля про те, що «у всьому винен Захід».

«Якщо продовольча безпека продовжить зростати, ми очікуємо, що суб’єкти дезінформації, починаючи від російських державних ЗМІ та закінчуючи конспірологічними онлайн-спільнотами в Telegram, скористаються ситуацією, щоб посіяти наративи, спрямовані на те, щоб викликати недовіру до політичних систем та інститутів», — підбив підсумки Гольденберг.

QAnon — рух, який об'єднує прихильників поширеної в США конспірологічної теорії, згідно з якою президент США Дональд Трамп збирається викрити гігантську міжнародну схему сексуальної експлуатації маленьких дітей, до якої причетні лідери Демократичної партії США, що поклоняються Сатані, а також багато інших американських знаменитостей.

Нагадаємо, що Росія сприяла поширенню теорій змови QAnon у Twitter.

Фото: edukacjadokultury.gdansk.pl

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду