«Вона за неї». В Україні створили чатбот для допомоги жінкам

«Вона за неї». В Україні створили чатбот для допомоги жінкам

15:17,
21 Жовтня 2021
2959

«Вона за неї». В Україні створили чатбот для допомоги жінкам

15:17,
21 Жовтня 2021
2959
«Вона за неї». В Україні створили чатбот для допомоги жінкам
«Вона за неї». В Україні створили чатбот для допомоги жінкам
Написавши в чатбот, жінки можуть отримати психологічну та юридичну підтримку, а також запропонувати допомогу іншим жінкам, що опинилися у складних обставинах.

Громадська організація «Марш жінок» запустила телеграм-бот «Вона за неї» для підтримки жінок у складних ситуаціях. Завдяки боту жінки, які опинилися у складних життєвих обставинах, зокрема, потерпіли від домашнього насильства, можуть отримати психологічну або ж юридичну допомогу.

Творчині чатботу переконані, що першими, хто можуть допомогти жінкам вийти зі складних життєвих ситуацій, зокрема, домашнього насильства — це їхні близькі, — подруги, сестри, колеги тощо. Однак ці люди часто не знають як запропонувати допомогу. «Ми хочемо, щоби жінки мали інструменти для того й могли дбайливо запропонувати свою допомогу та надати підтримку тим, хто їм не байдужі. Це було нашим першим завданням, — розповідає представниця «Маршу жінок» Анастасія Герасименко. — Потім функціонал чат-боту розширився, адже ми мали чимало ідей, як можемо допомагати жінкам, тому наразі чатбот збирає історії постраждалих та свідків, пропонує психологічну та юридичну допомогу, інформує щодо статистики домашнього насильства й не тільки».

Анастасія Герасименко додає, що чатбот створили для всіх жінок України: як для тих, які стикалися з насильством, так і для тих, хто в такі ситуації не потрапляли. «Також бот буде корисний для жінок, які мають знайомих, які страждають від домашнього насильства. Ми точно знаємо, що багато хто з них хочуть, але не наважуються запропонувати допомогу навіть найріднішим з різних причин. Хотілося б, щоби інформація з бота нікому не була потрібна, бо не було б насильства. Але поки це не так, тому ми будемо наголошувати, що бот потрібен всім жінкам, адже це про безпеку, допомогу та взаємопідтримку одна одної», — каже Анастася.

За словами представниці «Маршу жінок», їхня команда разом з психологинею ми розробила поради та конкретні кроки для того, аби кожна могла знайти потрібні слова, пропонуючи підтримку та знала як допомогти тій, яка їй не байдужа. «Також в чат-боті кожна жінка може розказати історію, свідком якої стала (або власну) та дати право на її публікацію на сторінках Маршу. Бо історії інших здатні надихати та мають терапевтичну силу для людей, — розповідає Анастасія Герасименко. — Всі запити про допомогу ми розподіляємо до профільних партнерських організацій, відповідно до ситуації. Зараз ми працюємо як хаб та довідка, аби жінки могли звертатися з великим спектром запитів й отримувати потрібні контакти».

Нагадаємо, раніше українські пацієнтські організації запустили в Telegram чатбот «Лікуйся», про безоплатні послуги для пацієнтів з онкологією. 

Фото: unsplash

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду