Російських військових вчать патріотизму фільмом про українську снайперку

Російських військових вчать патріотизму фільмом про українську снайперку

15:03,
2 Вересня 2021
4316

Російських військових вчать патріотизму фільмом про українську снайперку

15:03,
2 Вересня 2021
4316
Російських військових вчать патріотизму фільмом про українську снайперку
Російських військових вчать патріотизму фільмом про українську снайперку
В армії та на флоті Росії є обов’язковий список фільмів та книжок, які повинні виховувати «нормальну свідомість воїна-патріота». Серед них є «Незламна».

Стаття президента Росії Володимира Путіна, вплив якої на інформаційний порядок денний України MediaSapiens раніше аналізував, внесена до списку текстів, обов’язкових для вивчення військовослужбовцями російської армії. Про це повідомляли російські медіа з посиланням на джерела в Міністерстві оборони Росії. Офіційного підтвердження у відомстві не надали, але  прессекретар  російського президента Дмітрій Пєсков заявив, що «цілком природно» вивчати статтю Путіна в армії, оскільки вона написана головнокомандувачем російських збройних сил. У навчальному плані для російських військових на 2021 рік обов’язковим для особового складу російського війська є вивчання щорічного послання президента до Федеральних зборів Росії. Ми зацікавилися змістом цього плану і знайшли там дещо несподіване.

В навчальні плани Головного воєнно-політичного управління збройних сил Росії на 2021 рік включені 72 фільми та 61 автор, твори яких є обов’язковими або рекомендованими до перегляду або прочитання солдатами та офіцерами російської армії.  Серед стрічок,  включених до списку рекомендованих, — українсько-російський фільм «Незламна», який у російському прокаті мав назву «Битва за Севастополь». Це воєнно-історичний фільм про події Другої світової війни, заснований на біографії української снайперки Людмили Павличенко. Фільм був знятий у 2013-2014 роках, зйомки відбувалися переважно в Україні, в ньому задіяні українські актори, в саундтреку до ньому є пісня «Океану Ельзи». Стрічка на 79% була профінансована Україною, із них третина — з державного бюджету.  

Інші фільми зі списку — в основному радянська класика, а також декілька фільмів та серіалів, знятих у Росії останнім часом. Серед них є стрічка «Ми з майбутнього 2», не рекомендована до перегляду в Україні.

Генерал Андрій Картаполов, керівник відновленого у 2018 році у збройних силах Росії воєнно-політичної управління (замполітів та політруків скасували в Росії у 1991 році), розповів, що окрім цих фільмів та книжок обов’язковим є показ деяких телевізійних програм. Наприклад, «Бесогон» Нікіти Міхалкова та «Уроки русского», яку веде на каналі НТВ письменник Захар Прілєпін. Картаполов заявляє, що ці програми вивчають із військовими, аби «навчити їх відрізняти істину від фейків»: «Широко використовуємо, наприклад, програми наших публіцистів, експертів. Наприклад, цикл “Бесогон” Нікіти Міхалкова. Посадили солдат, показали серію, обговорили. І це працює. У них є інтерес. Використовуємо Уроки русского Захара Прілєпіна. У нас є обов'язковий до перегляду перелік кінофільмів, затверджений міністром оборони, і обов'язкової літератури, куди входять твори, що формують нормальну свідомість воїна-патріота».

Цікаво, що саме Нікіта Міхалков у програмі «Бесогон» розповідав, як під виглядом вакцинації від коронавірусу Білл Гейтс буде чипувати людей «задля скорочення населення» планеті. Після скандалу з приводу поширення фейків програму майже на рік зняли з ефіру, однак у 2021 році повернули.

Захар Прілєпін, який воював на Донбасі у складі терористичного угрупування «ДНР» саме в ролі «замполіта», веде програму, в якій транслює тези російської офіційної пропаганди. Так, у випуску, що вийшов у червні 2021 року, він згадував Україну – й озвучив меседжі, які пізніше увійшли у статтю президента Росії Володимира Путіна про  «історичну єдність» українців та росіян. Наприклад, що «Ленін та Сталін були творцями сучасної України», а також що незалежні держави начебто повинні «повернути» території, які були «приєднані» до радянських республік за часів СРСР.

Нагадаємо, що саме генерал Картаполов 21 липня 2014 року на брифінгу Міністерства оборони Росії повідомив, начебто поруч зі збитим малайзійським боїнгом МН17 було зафіксовано український штурмовик Су-25. Пізніше міжнародна слідча група встановила, що поруч із боїнгом не було жодного літака. Картаполов також поширював брехню, що боїнг могли збити з українських «Буків». Він також до червня 2014 року керував Західним воєнним округом Росії, де перебував, припускають слідчі, той самий російський «Бук», із якого збили літак. Із 2014 року Картаполов перебуває під санкціями ЄС у зв’язку з причетністю до військової агресії Росії проти України. Служба безпеки України також висунула йому підозру за низкою статей, що передбачають довічне ув’язнення.  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
MediaSapiens
13:19 / 03.09.2021
Дякуємо за коментар. ми трохи дослідили тему: Людмила народилася в Білій Церкві, закінчила школу в Київі, працювала на київському заводі Арсенал, вчилася в Київському університеті, мешкала в Одесі, воювала у стрілецькій дивізї, що була розташована в Запоріжжі, брала участь в обороні Одеси та Севастополя. Після війни захистилася в київському універсітеті ж.
Name
15:38 / 02.09.2021
Якби ви потрудилися дослідити трішки тему, то не позорилися б. Бо Павліченко - це по чоловіку, а дівоче її прізвище - Бєлова і вона росіянка.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду