В Україні створили перший мурал на тему медіаграмотності

В Україні створили перший мурал на тему медіаграмотності

17:39,
13 Липня 2021
3147

В Україні створили перший мурал на тему медіаграмотності

17:39,
13 Липня 2021
3147
В Україні створили перший мурал на тему медіаграмотності
В Україні створили перший мурал на тему медіаграмотності
Автори:
Арт-об'єкт на цю тему також планують створити в Бахмуті Донецької області.

У місті Каховка Херсонської області 13 липня відкрили перший у країні мурал, який привертає увагу до критичного мислення та медіаграмотності. Про це повідомляє пресслужба ГО «Інтерньюз-Україна».

Автор муралу — український художник Сергій Радкевич, його робота має назву «Вектор міста. Критичне мислення». 

У центрі малюнку — три вежі з герба Каховки, що символізують підвалини критичного мислення: відповідальне сприйняття, осмислення та застосування інформації, яку люди споживають. Спираючись на ці вежі, рука, тобто символ людини, може впорядкувати інформаційний хаос навколо себе.

«Для мене як автора важливо, щоб громада не залишилася байдужою до муралу. Будь-яка реакція — позитивна чи негативна — це шлях до налагодження діалогу між митцем і місцевими жителями. Мурал — це заклик до каховської громади мислити критично: відповідально сприймати, осмислювати та застосовувати інформацію, яку ми споживаємо. Окрім центральних елементів, які безпосередньо символізують процес критичного мислення, тут є ще арки неба та води — натяк на Каховську ГЕС — джерело енергії цього міста. Так я вбудував головний заклик цього муралу у складні реалії міста, яке знаходиться біля окупованих територій», — пояснив художник.

Арт-об’єкт створено в межах міжнародного проєкту Artifake, що залучає стріт-арт до протистояння пропаганді. Це ініціатива громадської організації «Інтерньюз-Україна» у партнерстві з Асоціацією аудіовізуальних репортерів (Вірменія) та Фундацією «Art Transparent» (Польща) за фінансової підтримки міжнародних та українських донорів.

Міста, в яких з’являться мурали від Artifake, визначали шляхом голосування серед п’яти міст-претендентів. Каховка виборола право отримати перший арт-об’єкт. Після цього планують створити мурал в Бахмуті Донецької області. Паралельно також створюються по три арт-об’єкти в Польщі та Вірменії.

Фото: «Інтерньюз-Україна»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду