ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання

ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання

17:56,
17 Березня 2021
1368

ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання

17:56,
17 Березня 2021
1368
ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання
ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання
Автори:
Організації рекомендують продовжувати щеплення проти ковіду цим препаратом

Деякі країни Європейського Союзу тимчасово призупинили використання вакцини AstraZeneca COVID-19  як запобіжний захід на основі повідомлень про рідкісні порушення згортання крові у осіб, які отримали вакцину. Інші країни ЄС, розглянувши цю інформацію, вирішили продовжити використання вакцини у своїх програмах імунізації. Однак в даний час ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики і рекомендує продовжувати щеплення. Про це йдеться в заяві Всесвітньої організації охорони здоров'я, оприлюдненій на сайті організації.

«Вакцинація проти COVID-19 не призведе до зменшення захворюваності та смертності від інших причин. Відомо, що тромбоемболічні ускладнення трапляються часто. Венозна тромбоемболія є третім за поширеністю серцево-судинним захворюванням у світі.

У масштабних кампаніях вакцинації країни зазвичай сигналізують про потенційні несприятливі події після імунізації. Це не обов’язково означає, що події пов’язані із самою вакцинацією, але розслідувати їх є гарною практикою. Це свідчить про те, що система нагляду працює і що діє ефективний контроль», - повідомляє ВООЗ.

ВООЗ також регулярно контактує з Європейським агентством з лікарських засобів та регуляторними органами у всьому світі, щоб отримати останню інформацію про безпеку вакцин COVID-19. Глобальний консультативний комітет ВООЗ з питань безпеки вакцин ретельно оцінює останні доступні дані про безпеку вакцини AstraZeneca. Щойно цей огляд буде завершено, ВООЗ негайно повідомить висновки громадськості.

Таку ж заяву вчора, 16 березня зробило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA):

«Хоча розслідування (випадків тромбоемболії – прим. ред) продовжується, EMA в даний час дотримується думки, що переваги вакцини AstraZeneca у запобіганні COVID-19, а також пов'язаних з ним ризиком госпіталізації та смерті перевищують ризик побічних ефектів».

18 березня відбудеться позачергове засідання європейського Комітету фармнагляду з оцінки ризиків, на якому будуть надані додаткові рекомендації.

Нагадаємо, що низка європейських країн, у тому числі Данія, Норвегія и Ісландія, Австрія, Німеччина, Франція, Естонія, Латвія, Литва, Люксембург, Італія, Нидерланди, Португалія, Кіпр, Словенія та Іспанія тимчасово призупинили використання препарату після повідомлення про появу тромбів у людей, що прищепилися. У той же час, Велика Британія продовжує щеплення вакциною AstraZeneca. На 15 березня серед 5 мільйонів вакцинованих було зафіксовано 30 випадків утворення тромбів. У Великій Британії прищепилося 11 мільйонів людей.

Фото: unsplash.com/Mat Napo

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду