ms.detector.media
MediaSapiens
17.03.2021 17:56
ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання
ВООЗ та EMA вважають, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики її викристання
Організації рекомендують продовжувати щеплення проти ковіду цим препаратом

Деякі країни Європейського Союзу тимчасово призупинили використання вакцини AstraZeneca COVID-19  як запобіжний захід на основі повідомлень про рідкісні порушення згортання крові у осіб, які отримали вакцину. Інші країни ЄС, розглянувши цю інформацію, вирішили продовжити використання вакцини у своїх програмах імунізації. Однак в даний час ВООЗ вважає, що переваги вакцини AstraZeneca перевищують ризики і рекомендує продовжувати щеплення. Про це йдеться в заяві Всесвітньої організації охорони здоров'я, оприлюдненій на сайті організації.

«Вакцинація проти COVID-19 не призведе до зменшення захворюваності та смертності від інших причин. Відомо, що тромбоемболічні ускладнення трапляються часто. Венозна тромбоемболія є третім за поширеністю серцево-судинним захворюванням у світі.

У масштабних кампаніях вакцинації країни зазвичай сигналізують про потенційні несприятливі події після імунізації. Це не обов’язково означає, що події пов’язані із самою вакцинацією, але розслідувати їх є гарною практикою. Це свідчить про те, що система нагляду працює і що діє ефективний контроль», - повідомляє ВООЗ.

ВООЗ також регулярно контактує з Європейським агентством з лікарських засобів та регуляторними органами у всьому світі, щоб отримати останню інформацію про безпеку вакцин COVID-19. Глобальний консультативний комітет ВООЗ з питань безпеки вакцин ретельно оцінює останні доступні дані про безпеку вакцини AstraZeneca. Щойно цей огляд буде завершено, ВООЗ негайно повідомить висновки громадськості.

Таку ж заяву вчора, 16 березня зробило Європейське агентство з лікарських засобів (EMA):

«Хоча розслідування (випадків тромбоемболії – прим. ред) продовжується, EMA в даний час дотримується думки, що переваги вакцини AstraZeneca у запобіганні COVID-19, а також пов'язаних з ним ризиком госпіталізації та смерті перевищують ризик побічних ефектів».

18 березня відбудеться позачергове засідання європейського Комітету фармнагляду з оцінки ризиків, на якому будуть надані додаткові рекомендації.

Нагадаємо, що низка європейських країн, у тому числі Данія, Норвегія и Ісландія, Австрія, Німеччина, Франція, Естонія, Латвія, Литва, Люксембург, Італія, Нидерланди, Португалія, Кіпр, Словенія та Іспанія тимчасово призупинили використання препарату після повідомлення про появу тромбів у людей, що прищепилися. У той же час, Велика Британія продовжує щеплення вакциною AstraZeneca. На 15 березня серед 5 мільйонів вакцинованих було зафіксовано 30 випадків утворення тромбів. У Великій Британії прищепилося 11 мільйонів людей.

Фото: unsplash.com/Mat Napo

ms.detector.media