Мінкульт планує створити в Україні Центр протидії дезінформації

Мінкульт планує створити в Україні Центр протидії дезінформації

18:06,
6 Лютого 2021
2337

Мінкульт планує створити в Україні Центр протидії дезінформації

18:06,
6 Лютого 2021
2337
Мінкульт планує створити в Україні Центр протидії дезінформації
Мінкульт планує створити в Україні Центр протидії дезінформації
Автори:
На думку міністра, Україні потрібно асиметрічно відповідати на дезініформацію з боку Російської Федерації.

Міністерство культури та інформаційної політики України планує створити Центр протидії дезінформації. Про це очільник міністерства Олександр Ткаченко розповів в інтерв'ю виданню «Обозреватель».

«Якщо ми говоримо про протидію у вигляді публікацій, розсилки інформації – роботу в цьому напрямку ми почнемо зі створення Центру протидії дезінформації. Хоча масштаби можуть бути великими. Президент на трибуні ООН наголошував на необхідності створення в Україні міжнародного хабу, оскільки ми, як то кажуть, Фронтьер на стику двох світів – західної і російської цивілізацій. Створення такого хаба допомогло б зосередити зусилля по залученню наших західних партнерів, досвіду фахівців з країн, які є нашими союзниками – і дозволило б ефективно відпрацьовувати ті маніпуляції та фейки, які запускає країна-агресор. Тому створення Центру протидії дезінформації – тільки початок», – сказав міністр.

За його словами, Україна не може відповідати Росії симетрично, створюючи армію ботів у соцмережах.

«Нам потрібно відповідати асиметрично: показувати і висвітлювати. Так, як європейці. Вони кажуть: ось ці акаунти – боти. Ця інформація є неправдивою – і ось аргументи. Тобто це оперативно-просвітницька робота. Я не бачу іншого інструменту. Ми не повинні стати віддзеркаленням Росії, вдаючись до тих методів, які використовують вони. Боротися з ботами за допомогою ботів – малоперспективне заняття» зазначив Олександр Ткаченко.

Він додав, що треба навчити людей самостійно виявляти неправдиві повідомлення та перевіряти інформацію, щоб це стало звичкою.

«Це ж елементарно. Коли ви заходите в Фейсбук і бачите якусь інформацію - що ви робите? Особисто я, з огляду на журналістський досвід, завжди роблю два кліка мишкою, щоб перевірити джерела. Усе. Цього достатньо в більшості випадків. Коли практика перевіряти інформацію стане звичкою – пропагандисти країни-агресора або будь-які інші творці фейків матимуть справу не з іншої армією ботів, а з мільйонами свідомих громадян. Громадян, на яких такі примітивні інструменти не працюють» сказав міністр.

На думку Олександра Ткаченка, запорука успіху інформаційних терористів  невігластво громадян і їхня довіра до яскравих «байок».

Раніше Міністерство культури та інформаційної політики анонсувало новий державний проєкт з медіаграмотності в липні 2020 року. 

На думку міністра Олександра Ткаченка, проєкт повинен бути з широким покриттям, охоплюючи якомога більшу частину населення, для різної аудиторії – від дітей до дорослих. 

Передбачається навчання не тільки для школярів та студентів, а й вчителів та викладачів, інтеграція майбутньої програми медіаграмотності в гуманітарний блок та внесення доповнень до нормативно-правової бази.

Менеджеркою загальнонаціонального проєкту з медіаграмотності стала журналістка Валерія Ковтун.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Оруел
20:13 / 06.02.2021
1984 - "Министерство правды"???
VOVA
18:45 / 06.02.2021
До эвропейцив очень далеко. Прежде чем создавать центр протыдии дезинформации, нужно создать центр нормальной информации.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду