Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей

Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей

16:44,
29 Січня 2021
1417

Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей

16:44,
29 Січня 2021
1417
Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей
Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей
Автори:
Європейське медичне агентство (ЄМА) відмічає, що пацієнти страждали від хронічних хвороб і їхнє загострення виглядає правдоподібним поясненням смерті.

Європейське медичне агентство (ЄМА) не виявило зв’язку між вакцинацією від коронавірусу препаратом BioNTech-Pfizer та смертями літніх людей невдовзі після щеплення. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на оновлений огляд щодо безпеки вакцини, опублікованому 29 січня.

З огляду на тривогу після повідомлень у Норвегії про смерті немічних старих людей після вакцинації, PRAC (комітет ЄМА з безпеки) переглянув доповіді про підозру на побічні ефекти з фатальними наслідками. 

«Комітет дійшов висновку, що дані не вказують на зв’язок між вакцинацією і випадками, та ці випадки не створюють підстав для тривоги щодо безпечності препарату», - йдеться у повідомленні ЄМА. 

В огляді конкретизують, що у багатьох випадках ці пацієнти віком від 65 років страждали від хронічних хвороб і їхнє загострення виглядає правдоподібним поясненням смерті. У деяких випадках ці люди вже отримували паліативну допомогу.

Відтак комітет дійшов висновку, що поточні дані не дають підстав для зміни рекомендацій щодо застосування вакцини Pfizer-BioNTech, у тому числі для немічних людей похилого віку.

Збір інформації про такі випадки та її аналіз продовжиться і надалі. 

Також в огляді зазначають, що повідомлення про підозри на серйозні алергічні реакції не вказують на якісь раніше невідомі аспекти цього побічного ефекту.

«Переваги використання Comirnaty (назва препарату) для попередження COVID-19 продовжує переважати над ризиками, і ми не рекомендуємо змін щодо застосування вакцини», - додають у повідомленні.  

Раніше управління охорони здоров'я Норвегії також заявило, що не бачить зв'язку між вакциною Pfizer/BioNTech і смертями провакцинованих людей похилого віку. Проте в уряді припустили, що вакцини можливо не будуть пропонувати найбільш вразливим пацієнтам.

Нагадаємо, у Норвегії після введення вакцини проти коронавірусу померли 29 літніх людей. Всі померлі після вакцинації, як повідомляється, мали серйозні супутні захворювання і були старше 75 років. Вони відчували очікувані побічні реакції на вакцину: нудоту, блювоту, лихоманку, біль у місці ін'єкції.

Ще до початку вакцинації Норвезьке агентство з лікарських засобів попереджало, що можливі смертельні випадки після щеплення у літніх та тяжко хворих, проте «не обов'язково буде причинно-наслідковий зв'язок між вакцинацією та смертю».

Фото: Pixabay

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду