ms.detector.media
MediaSapiens
29.01.2021 16:44
Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей
Європейський регулятор не бачить зв'язку між вакцинацією та смертю літніх людей
Європейське медичне агентство (ЄМА) відмічає, що пацієнти страждали від хронічних хвороб і їхнє загострення виглядає правдоподібним поясненням смерті.

Європейське медичне агентство (ЄМА) не виявило зв’язку між вакцинацією від коронавірусу препаратом BioNTech-Pfizer та смертями літніх людей невдовзі після щеплення. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на оновлений огляд щодо безпеки вакцини, опублікованому 29 січня.

З огляду на тривогу після повідомлень у Норвегії про смерті немічних старих людей після вакцинації, PRAC (комітет ЄМА з безпеки) переглянув доповіді про підозру на побічні ефекти з фатальними наслідками. 

«Комітет дійшов висновку, що дані не вказують на зв’язок між вакцинацією і випадками, та ці випадки не створюють підстав для тривоги щодо безпечності препарату», - йдеться у повідомленні ЄМА. 

В огляді конкретизують, що у багатьох випадках ці пацієнти віком від 65 років страждали від хронічних хвороб і їхнє загострення виглядає правдоподібним поясненням смерті. У деяких випадках ці люди вже отримували паліативну допомогу.

Відтак комітет дійшов висновку, що поточні дані не дають підстав для зміни рекомендацій щодо застосування вакцини Pfizer-BioNTech, у тому числі для немічних людей похилого віку.

Збір інформації про такі випадки та її аналіз продовжиться і надалі. 

Також в огляді зазначають, що повідомлення про підозри на серйозні алергічні реакції не вказують на якісь раніше невідомі аспекти цього побічного ефекту.

«Переваги використання Comirnaty (назва препарату) для попередження COVID-19 продовжує переважати над ризиками, і ми не рекомендуємо змін щодо застосування вакцини», - додають у повідомленні.  

Раніше управління охорони здоров'я Норвегії також заявило, що не бачить зв'язку між вакциною Pfizer/BioNTech і смертями провакцинованих людей похилого віку. Проте в уряді припустили, що вакцини можливо не будуть пропонувати найбільш вразливим пацієнтам.

Нагадаємо, у Норвегії після введення вакцини проти коронавірусу померли 29 літніх людей. Всі померлі після вакцинації, як повідомляється, мали серйозні супутні захворювання і були старше 75 років. Вони відчували очікувані побічні реакції на вакцину: нудоту, блювоту, лихоманку, біль у місці ін'єкції.

Ще до початку вакцинації Норвезьке агентство з лікарських засобів попереджало, що можливі смертельні випадки після щеплення у літніх та тяжко хворих, проте «не обов'язково буде причинно-наслідковий зв'язок між вакцинацією та смертю».

Фото: Pixabay

ms.detector.media