Marvel: ера телебачення

Marvel: ера телебачення

10:19,
21 Січня 2021
3355

Marvel: ера телебачення

10:19,
21 Січня 2021
3355
Marvel: ера телебачення
Marvel: ера телебачення
15 січня коміксовий гігант почав наймасштабніший в історії будь-якого франчайзу наступ на телевізори. Що цьому передувало?

Уже сім років Marvel не щастить із серіалами. Незважаючи на безпрецедентне домінування в кінотеатрах, компанія навіть із дванадцяти спроб так і не змогла досягнути успіху на малих екранах. На глядачів чекали лише обмануті очікування, рейтинги, що стрімко падали, жахливі рецензії (аж до 11/100 на Rotten Tomatoes), численні скасовані проєкти та врешті-решт закриття абсолютно всіх шоу. Через це, а також через закриття кинотеатрів під час локдаунів 2020 рік став першим за одинадцять років періодом без жодного значущого проєкту Кіновсесвіту Marvel. Але вже 15 січня в рамках материнського сервісу Disney+ коміксовий гігант почав новий, наймасштабніший в історії будь-якого франчайзу наступ на телевізори. І цього разу компанію цілком може чекати успіх, адже, здається, вона нарешті виконає обіцянки, які давала сім років тому.

Мережа «Агентів»

Історія компанії Marvel Television, як і всі хороші голлівудські історії, складна, заплутана й, мабуть, не буде повністю розкритою доти, доки хтось не напише мемуари. Цей телевізійний підрозділ створили у 2010 році як частину більшої Marvel Entertainment, тоді ще спільного даху для всіх продуктів Дому ідей: від фільмів до коміксів, ігор, мультфільмів та, власне, серіалів. Marvel Entertainment, у свою чергу, вже належала Disney, тож перші шоу були анонсовані для братського каналу ABC. У жовтні 2010 року стало відомо про роботу над «Халком», у грудні — «Джесікою Джонс» з орієнтовною датою прем’єри у 2011 році. У результаті перший серіал так ніколи й не вийшов, а другий побачив світ на чотири роки пізніше та на іншому каналі.

Насправді, Marvel Television взагалі не випускала нічого цілих три роки, поки у вересні 2013-го на ABC нарешті не з’явилися «Агенти Щ.И.Т.»: історія про секретну організацію, яка бореться з надприродними загрозами у світі супергероїв. Символічно, що «Агенти» ж стали й найвитривалішим та фактично останнім проєктом цієї реінкарнації компанії. Їхній сьомий сезон закінчився у серпні 2020-го, а фінальну серію подивилося у вісім разів менше глядачів, ніж першу.

У 2013 році всі так вдягалися 

Також на ABC виходив пріквел «Щ.И.Т.», а заодно історія про дівчину Капітана Америки — «Агент Картер». Він протримався всього два сезони. Ще щонайменше два спіноффи «Агентів» Marvel анонсувала, але так ніколи й не випустила — Slingshot та Most Wanted. Цікаво, що заради створення останнього із сюжету «Щ.И.Т.» навіть встигли вивести персонажів, але в результаті їхнє шоу аж двічі скасували — у 2015 та 2016 роках.

Проте, мабуть, найважча доля чекала на серіал «Нелюди» від все того ж ABC. Спочатку історія про королівську сім’ю генетично модифікованих людей із Місяця мала бути фільмом. До нього навіть почали підводити події «Агентів Щ.И.Т.» Але згодом проєкт скасували та замінили однойменним телешоу із наново вигаданим сюжетом. Партнером проєкту стала мережа IMAX — перші дві серії «Нелюдей» знімали на спеціальні камери та показували в кінотеатрах. І до сьогодні це лишається найгіршим та найдивнішим рішенням Marvel. Адже костюми, декорації та спецефекти шоу від ABC навіть близько не відповідали рівню IMAX-блокбастерів, а нагадували радше «Баффі — переможницю вампірів». І на величезному екрані та із суперчіткими камерами це було тільки помітніше. У той час як сюжет узагалі не давав про себе знати. Як результат — 11 % позитивних рецензій на Rotten Tomatoes та 27 балів зі 100 на Metacritic. Це досі найгірше оцінений проект Кіновсесвіту Marvel.

 

Лицарі Netflix

Хоча кінотеатральний успіх Marvel має багато складових, майбутнє компанії визначила ідея кроссоверу: зняти фільми про окремих персонажів, а потім об’єднати їх у «Месниках». У 2013 році, за рік після виходу цього фільму, Marvel Television вирішила повторити схему на малих екранах. Так з’явилися п’ять проєктів Netflix: «Шибайголова», «Джесіка Джонс», «Люк Кейдж» та «Залізний кулак», які потім повинні були зустрітися у «Захисниках». Причому, поки фільми Marvel та серіали від ABC лишалися продуктами для всієї родини, шоу Netflix орієнтувалися на значно дорослішу аудиторію: з лайкою, кров’ю та оголенням. Проєкти стали називати Marvel Knights, за аналогією з однойменною лінійкою дорослих коміксів.

Першим у квітні 2015-го на екрани вийшов «Шибайголова»: шоу про сліпого адвоката (так, прямо як Феміда), який застосовує суд Лінча до тих, із ким не може впоратися суд Нью-Йорка. Серіал виявився неймовірно успішним: його хвалили критики (99 % позитивних рецензій), він виграв премію «Сатурн» як найкраще нове телешоу та став одним із найпопулярніших продуктів Netflix. Свого часу «Шибайголова» був не просто найкращим телешоу про супергероїв, а продуктом зовсім нового рівня: як «Справжні детективи» на фоні «Комісара Рекса». На жаль, цей сезон так і залишився вершиною співпраці Marvel із Netflix.

Заставку «Шибайголови» навіть робили автори заставки «Справжніх детективів» 

«Джесіка Джонс» зустріла глядачів у листопаді 2015-го й усе ще лишалася непоганим серіалом. Тринадцять епізодів приватна детективка боролася зі злодієм, який уміє гіпнотизувати людей. Сильними сторонами проєкту стали поганець у виконанні Девіда Теннанта, нуарна атмосфера та, неочікувано, психологізм персонажів. Але разом із тим «Джонс» іще наочніше повторила нечисленні мінуси «Шибайголови»: затягнуту історію, зайві сюжетні лінії, пласких другорядних персонажів. Забігаючи наперед, саме цими трьома елементами Лицарі Marvel й увійшли в історію телебачення.

«Люк Кейдж» у листопаді 2016-го крутився навколо помилково засудженого темношкірого супергероя. Ситуація повторилася втретє: незважаючи на чудового злодія (цього разу від Махаршала Алі) та гострі соціальні коментарі, серіал постійно провисав. Крім того, Люк Кейдж став першим супергероєм Netflix із яскраво вираженими суперздібностями: невразливістю та надлюдською силою. Але бюджету стримінгову сервісу так і не вистачило, аби нормально їх показати. Перший сезон «Кейджа» став останнім визначним проєктом Marvel та Netflix. «Залізним кулаком» у березні 2017-го компанія замахнулася вже на лаври «Нелюдів» та отримала 20 % позитивних рецензій на Rotten Tomatoes. Настав час кроссоверу.

«Захисники» нарешті побачили світ у серпні 2017-го й виявилися... ніякими. Критики відзначали хімію між титульними персонажами (у небагатьох спільних сценах), але сам серіал називали «втраченою можливістю». У ньому не було ні якісного психологізму, ні атмосфери, ні «дорослих» тем, якими так славилися попередні проєкти Netflix. Глядачів чекало звичайне, трохи затягнуте шоу про супергероїв. Навіть із бюджетом та бійками як на інших каналах. Головної конкурентної переваги Лицарів Marvel вистачило на два роки. А розчарування «серіальними Месниками», яких так довго чекали, запустило зворотній відлік до закриття всіх пов’язаних проєктів.

 Їх не дарма називали «вуличними героями» Marvel 

У результаті на Netflix вийшло по три сезони «Шибайголови» та «Джесіки Джонс», по два сезони «Люка Кейджа» й «Залізного кулака», а також пізніший спінофф про «Карателя» на два сезони. Домінуюча більшість продовжень отримала гірші оцінки, ніж оригінали. Герої більше ніколи не зустрічалися для кросоверу. А остання серія останнього серіалу закінчилася в липні 2019-го.

Загублені діти

Дзеркально до «дорослих» проєктів від Netflix Marvel намагалася запустити також лінійку «підліткових» серіалів. Ними стали «Втікачі» від сервісу Hulu та «Плащ і Кинжал» на каналі Freeform. Разом вони протягнули півтора року: з кінця 2017-го до середини 2019-го. За цей час «Плащ і Кинжал» встиг стати найбільш провальним медійним продуктом Marvel усіх часів: його найпопулярніший епізод подивилося менше людей, ніж найменш популярний епізод «Агентів Щ.И.Т.».

У «Месники» тут беруть?

З іншого боку, «Плащ і Кинжал» принаймні вийшов. А от «Нових воїнів» спіткала інша, майже нереалістична доля. У серіалу були готовий пілотний епізод, зібраний повний каст акторів та наявне замовлення від каналу Freeform. Але вже за пів року після анонсу стало відомо, що шоу не буде транслюватися на цьому майданчику. Marvel Television намагалася знайти інший дах для «Воїнів», але після цілого року спроб ніхто так і не зацікавився її телекоміксом. Тим часом кінопідрозділ Marvel цього ж року випустив найприбутковіший фільм в історії кіно — «Месники: Завершення».

Хоча «Нові воїни» були найгучнішим із невипущених проєктів Marvel Television, вони були далеко не єдиним. За роки своєї діяльності компанія анонсувала, але так і не показала цілу купу шоу: «Примарного гонщика», «Пересмішницю», «Департамент усунення збитків» та інші.

Офіційним останнім проєктом Marvel Television став серіал «Гелстром» про сина Сатани. Він мав бути частиною надприродного горор-франчайзу на сервісі Hulu. Але закриття інших пов’язаних проєктів, 27 % позитивних рецензій та перебудови в Marvel поставили на цьому крапку. Перший та останній сезон «Гелсторма» вийшов у жовтні 2020 року, коли старої Marvel Television уже не існувало. А його єдиний зв’язок із Кіновсесвітом, і ми зараз не жартуємо, — це назва компанії, яка у фільмах була написана на двох машинах та одному кораблі.

Недоїдки Кіновсесвіту

Від самого старту за серіалами Marvel стояла проста, але інтригуюча ідея: їхні сюжети мали розгортатися в одному всесвіті з фільмами. Доповнювати стрічки деталями та показувати світ супергероїв очима пересічних людей. Візьміть лишень «Агентів Щ.И.Т.» — у кіно ця організація брала участь у майже всіх подіях та стояла за створенням Месників. Серіал про її діяльність мав би бути неймовірно успішним. Але натомість саме зв’язок із Кіновсесвітом і погубив більшість шоу. Як сказав Джос Відон, режисер «Месників» та брат продюсера «Агентів», «телесеріалу залишають недоїдки».

Для початку ніякого двостороннього зв’язку шоу — фільми так ніколи й не з’явилося. За сім років усього один персонаж створений спеціально для телебачення побував у кіно. Це був, оцініть масштаб, дворецький батька Тоні Старта, який кілька секунд постояв у кадрі останніх «Месників». Жодна подія жодного серіалу Marvel також ніколи не була згадана у фільмах. Особливо абсурдно це виглядало тоді, коли на малому екрані воскресали вбиті в кінотеатрах персонажі. Супергерої чомусь миттєво забували про вчорашніх друзів та ворогів.

 Апогей серіальної слави. Едвін Джарвіс (зліва) у фільмі «Месники: Завершення»

Разом із тим, зв’язок шоу — фільми працював у зворотному напрямку. Серіалам заборонялося використовувати будь-яких персонажів, предмети чи ідеї, що можуть знадобитися в кіно. Наприклад, автори «Агентів Щ.И.Т.» не могли ввести в сюжет своїх роботів, поки інші роботи вперше не з’являться у «Месниках». Також події на телебаченні мали відповідати подіям у кінотеатрах. Через що з уже згаданими «Агентами» сталася просто-таки трагікомічна ситуація. Спінофф про організацію «Щ.И.Т.» запустили у вересні 2013-го, аби у квітні 2014-го цю установу офіційно знищили в «Капітані Америці». Про якість «єдиного всесвіту» яскраво говорить те, що шоу все одно виходило ще шість років.

Єдине хороше, що стрічки давали серіалам, — це вживаних другорядних персонажів. Двічі на вогник заходив навіть Семюель Джексон, який грає Ніка Ф’юрі. Але здебільшого описи таких героїв радше смішили. Як вам, наприклад, одна з подруг Тора? Чи поліцейський із «Месників»?

Апогей серіальної слави [2]. Нік Ф’юрі в серіалі «Агенти Щ.И.Т.» 

Із часом автори, як і фанати, здається, просто забили на «єдиний всесвіт». У серіалах Netflix, наприклад, жодного разу не показували штаб-квартиру Месників, яка мала би фігурувати на всіх панорамах Нью-Йорка. А у фільм «Капітан Америка: Громадянська війна» на одну з ролей взяли акторку, що паралельно грала іншу, чи не головну, роль у серіалі «Люк Кейдж».

У результаті приналежність до Кіновсесвіту спершу стримувала телешоу. А потім лишилася висіти на них мертвим вантажем. У якомусь «Шибайголові» час від часу все одно згадували «того зеленого велетня». Але ці моменти нічим не збагачували «єдиний всесвіт». Лише нагадували фанатам про обмануті очікування та невиправдані надії.

Хочеш зробити щось добре — зроби це сам

Після довгих років поневірянь у жовтні 2019-го розлад у домі Marvel нарешті закінчився. Marvel Television перейшла під контроль виробника фільмів — Marvel Studios. Повний контроль над телепроєктами отримав Кевін Файгі, незмінний батько Кіновсесвіту. Для серіалів це змінило все.

По-перше, малі екрани перестали задовольнятися другорядними героями. Тепер власні шоу отримали самі Месники: Соколине Око, Червона Відьма, Машина Війни (так, в оригіналі їхні імена звучать краще). Колись «Агенти Щ.И.Т.» не могли використати в сюжеті скіпетр Локі, тепер Marvel дала богові обману власний серіал. Семюель Джексон теж більше не обмежуватиметься короткою появою, а стане головним героєм «Секретного вторгнення».

 Серіальні проєкти навіть презентували та розмістили на рівні з кіно

По-друге, Marvel обіцяє нарешті встановити чесний зв’язок між кіно та телебаченням. Наприклад, Кевін Файгі вже анонсував, що події «ВандаВіжн» прямо вплинуть на фільм «Доктор Стрейндж», у якому також з’явиться Червона Відьма. Крім того, одразу кілька телепрем’єр стануть прем’єрами для нових героїв, що пізніше завітають і в кіно: Міс Marvel, Місячного Лицаря, Жінки Халка.

По-третє, всі серіали Marvel зосередяться на одному каналі: ним стане нещодавно запущений Disney+. Стримінговий сервіс проявив себе «Мандалорцем», а тепер його успіх хочуть закріпити екранізацією коміксів. Це означає у 3-6 разів більші бюджети, ніж на Netflix. А також щільніший графік. Посудіть самі: компанія вже анонсувала 12 серіалів, таку ж саму кількість, як за всі попередні сім років. Якщо у 2020-му не вийшло жодного значущого проєкту Marvel, то у 2021-му нас чекає шість телешоу: судячи з усього, по одному епізоду на кожен тиждень року. Жоден франчайз так масштабно не наступав на телебачення.

 Перший новий серіал Marvel - це ситком про життя андроїда та чаклунки 

Звісно ж, нові плани Marvel несуть за собою і певні ризики. На думку одразу спадають перенасичення супергероями. Глядачі, які боятимуться дивитися нові проекти, бо не бачили попередні. Неможливість поєднати в одному світі настільки різні історії. Але це все казали і про продовження «Месників». Сімнадцять фільмів тому. 

***

PS: В Україні наразі не існує жодного легального способу подивитися Disney+. Але сервіс регулярно анонсує нові розширення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду