Якщо не ввести локдаун, до кінця року в Україні може померти до 33 тисячі людей, – Київська школа економіки

Якщо не ввести локдаун, до кінця року в Україні може померти до 33 тисячі людей, – Київська школа економіки

12:35,
20 Листопада 2020
2154

Якщо не ввести локдаун, до кінця року в Україні може померти до 33 тисячі людей, – Київська школа економіки

12:35,
20 Листопада 2020
2154
Якщо не ввести локдаун, до кінця року в Україні може померти до 33 тисячі людей, – Київська школа економіки
Якщо не ввести локдаун, до кінця року в Україні може померти до 33 тисячі людей, – Київська школа економіки
Експерти доводять, що сьогоднішні обмеження не покращать ситуацію з COVID-19.

Карантин вихідного дня не покращить ситуацію з неконтрольованим спалахом COVID-19 в Україні – необхідно вводити локдаун. Такого висновку дійшли в Київській школі економіки (КШЕ).

«Ми розглянули три сценарії дії карантину вихідного дня. Зелений сценарій — найоптимістичніший та на нашу думку малоімовірний у теперішніх умовах. Він прогнозує 17 000 смертей при умові негайного введення локдауна по всій території України. Жовтий сценарій, 26 000 смертей, можливий при умові, що карантин вихідного дня спрацює. Чорний сценарій — 33 000 смертей від ковіду — відіграється якщо існуючий карантин не спрацює. Критичне навантаження на лікарні можливе в грудні 2020 року», — прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

Переконливою є і статистика по темпах захворюваності в Європі – вони стабілізувались і пішли на спад після того, як цієї осені країни ввели локдаун повторно. Серед п’яти європейських країн із найбільш критичною ситуацією захворюваність на COVID-19 продовжує зростати лише в Україні.

Одна з причин – тестування. Сьогодні в Україні проводять приблизно 40 тисяч ПЛР-тестів щодня. Цього досить, аби контролювати поширення 2 тисяч випадків на день. Та при показниках у 11 тисяч випадків необхідно проводити 220 тисяч ПЛР-тестів щодня.

Критичною є ситуація в регіонах. У той час як Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує тримати коефіцієнт виявлення нових випадків на рівні 5%, у половини регіонів він сягає понад 30%. Сьогодні лише чотири області знаходяться у зоні помірного спалаху COVID-19: Луганська, Кіровоградська, Чернігівська і Тернопільська. Лише в останній ситуація другий тиждень поспіль стабілізується.

Експерти також просять звернути увагу на лікарні першої хвилі: третина з них критично заповнена. Розгортання польових госпіталів не вирішить проблему, стверджують у КШЕ. Інші країни теж ішли таким шляхом, проте у Китаї в госпіталях ізолювали лише пацієнтів із легкою та середньою формою хвороби. Натомість Італія, Франція та Великобританія, де розгортали лікарні з інтенсивною терапією, не змогли забезпечити пацієнтам повний пакет допомоги: їм бракувало медиків, інструментів. Лікування пацієнтів у критичному стані є небезпечним в умовах обмежених можливостей.

Ще один варіант – переводити у такі польові лікарні пацієнтів, які вже одужують, але ще потребують допомогти. Проте це не вирішить проблеми Україні, де бракує саме реанімаційних ліжок з підведеним киснем, а також ліжок у відділеннях інтенсивної терапії з наявністю апаратів ШВЛ.

«Ми рекомендуємо розширити обмеження, які діють нині як «карантин вихідного дня», на будні та вихідні дні. Тільки це дозволить взяти під контроль поширення коронавірусу. Обмеження необхідно супроводжувати пакетом економічної підтримки для бізнесу та громадян», – вважають у КШЕ.

Вихід з такого жорсткого карантину буде успішним лише тоді, якщо країна досягне всіх чотирьох показників: не більш ніж 4 тисяч нових випадків на добу, не менше 80 тисячі ПЛР-тестів щодня, лікарні з ліжками різного типу заповнені не більш ніж на 50%, показник динаміки зростання захворюваності за останні 14 днів відносно передостанніх 14 днів – 0% чи менше. На думку експертів, такий показник допоможе Україні згодом вийти на рекомендовані ВООЗ 5%, бо після виходу з локдауну пандемія не припиниться і країна перейде в режим адаптивного карантину, під час якого може відбутись невеликий приріст випадків.

«Якщо запровадити жорсткий карантин уже, то принаймні деякі регіони зможуть вийти з нього до Нового року, – прогнозує Ганиченко. – Якщо ж запровадити пізно – Новий рік пройде в локдауні».

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду