Ні, це не просто відео для дітей. 15 блогерів із TikTok, які вас здивують

Ні, це не просто відео для дітей. 15 блогерів із TikTok, які вас здивують

13:05,
17 Листопада 2020
8360

Ні, це не просто відео для дітей. 15 блогерів із TikTok, які вас здивують

13:05,
17 Листопада 2020
8360
Ні, це не просто відео для дітей. 15 блогерів із TikTok, які вас здивують
Ні, це не просто відео для дітей. 15 блогерів із TikTok, які вас здивують
Як соцмережа, що славиться своїми танцювальними флешмобами, перетворилася на освітній хаб.

Які у вас виникають асоціації з TikTok, однією з найпопулярніших, і водночас найсуперечливіших соціальних мереж у світі? Дональд Трамп би відповів, що це загроза національній безпеці США, пакистанські політики почали би говорити про «аморальний та непристойний контент», а чимало українців, напевне, би погодилося з думкою, що це платформа для дітей, які даремно витрачають час на створення та перегляд коротких жартівливих відео.

Та соцмережа прагне позбавитися цих кліше: вводить нові правила, обмеження, а головне — «дорослішає». Так, ядром української аудиторії досі залишаються дівчата 13–24 років, а найпопулярнішим контентом — шкільні стендапи. Проте цього року TikTok офіційно заявила про плани залучити сотні поважних експертів та інституцій, які би створювали для цієї соціальної мережі освітній контент. І це стало трендом, що пішов у маси.

Сьогодні відео під хештегом #LearnOnTikTok («Навчайся з TikTok») мають понад 40 мільярдів переглядів, а в соціальну мережу перебираються молоді вчителі та репетитори. Навіть звичайні користувачі, які донедавна здебільшого танцювали чи співали, починають записувати власні освітні ролики чи ділитися справді корисними порадами.

Вони стають вірусними завдяки лаконічному формату — тривалістю від 5 до 60 секунд. А також алгоритмам — у стрічці ви бачите відео не тих, на кого підписані, а те, що судячи з вашої активності в мережі, вас точно зацікавить. У такий спосіб відео навіть новачків-тіктокерів, які почали говорити про вашу улюблену психологію чи кулінарію, може відразу ж набрати сотні, тисячі переглядів.

То які знання можна отримати у TikTok? Аби дізнатися, MediaSapiens на кілька днів занурилося в цю соціальну мережу, та запитали про це в Ангеліни Ломакіної — нашої журналістки-тіктокерки, та в Олени Дуб, медіатренерки, а також керівниці відділу нових медіа «Крим.Реалії».

По-перше, в TikTok є відповіді на всі абсурдні питання, які довго мучать

Наприклад, чи справді можна сп’яніти, якщо об’їстися цукерок із коньяком, як багато чашок чаю здатен заварити один пакетик або скільки льоду має кіло заморожених креветок. Відео в такому стилі насправді знімають багато українських тіктокерів, і навіть мільйонники, проте справжнім «королем абсурдних експериментів» вважає себе хлопець під ніком Рома Творожок. І він має для цього всі підстави — за його відео щодня спостерігає понад 304 тисячі підписників.

@roma_tvorozhok

За таку гарну пісню на фоні гріх не лайкнути ????????

♬ оригінальний звук - Рома Творожок

А ще ви більше дізнаєтеся про свої права та можливості

Про це вам можуть розказати в TikTok і відомі політики, але краще послухати юристів. Наприклад, Андрія Порайка, партнера компанії «Everlegal». У нього понад 93 тисячі підписників, і він кількома простими реченнями відповідає на питання, які зацікавлять як винятково школярів та студентів (а чи можна слухати у школі музику з колонкою, чи має вчитель право не пустити на урок після дзвінка та з якого віку можна робити собі татуювання), так і всіх користувачів (наприклад, чи мають право кафе та ресторани не пустити до туалету).

А також навчитеся готувати

Так, кулінарних сайтів вистачає. Проте саме в TikTok ви знайдете багато молодих людей, які пропагують здорове, та водночас ситне харчування, і діляться несподіваними поєднаннями продуктів. У блогерки Ярини Паславської, наприклад, майже 39 тисяч підписників, і в її акаунті повно вегетаріанських рецептів: гарбузовий пиріг, салатики з олією із зародків пшениці, ніжний шпинатний крем-суп.

За бажання, можна й опанувати нову професію

Як саме, розкаже Людмила Калабуха, у якої майже 23 тисячі підписників. А ще вона бізнес-тренерка та почесна амбасадорка WED ООН в Україні з розвитку жіночого підприємництва. На своїй сторінці вона обіцяє навчити «піднімати ціни, самооцінку та бізнес». Але деякі її фінансові поради згодяться кожному. Наприклад, відео з назвою «Що робити, якщо знайомі беруть у борг, і довго віддають» набрало понад 219 тисяч переглядів.

Чи нарешті зрозуміти жінок, і чому не варто боятися фемінізму та ЛГБТ

Молоді дівчата у TikTok не бояться обговорювати власні проблеми зі сприйняттям свого тіла, навчають розпізнавати сексуальне насилля й сексизм, і своїм прикладом показують, як гідно відповідати кривдникам. Або ж можуть навчитись, як робити це правильно — наприклад, від Дарини Мізіної, SMM-ниці Amnesty International в Україні. Вона записує відео про «фемінізм, права людини та мастурбацію», а також займається секс-освітою підлітків. Її тіктоки збирають аудиторію від 3 до 50, а часом і 100 тисячі людей.

У цій соціальній мережі також не бояться зізнатись у своїй бісексуальності, ділитися переживаннями на цю тему, а на «Мережу параюристів», які ведуть хроніки того, як міняється в Україні та світі ставлення до ЛГБТ, підписано майже 23 тисячі людей.

Та взагалі TikTok — це ледве не підручник із вивчення іноземних мов. А часом і української

Репетиторка Катя Трегубенко понад 250 тисяч підписників навчає англійської, а перекладач на ім’я Михайло, який закинув навчання в Польщі, своїх більш ніж 7 тисяч — польської. Його відео яскраві та смішні — бажанням говорити польською можуть заразити навіть тих, хто ніколи досі не мав таких планів. А ще є Іван — хлопець, який називає себе гуцулом і розповідає про особливості гуцульського діалекту. Цим цікавляться понад 16 тисяч людей. Хоча серйозного контенту тут значно менше, ніж жартівливого.

@chornobrovyi

##переходьнаукраїнську ???? ##мова ##україна ##київ ##кльовічорноброві ##львів ##українськамова ##цемійкрай ##мандруйукраїною

♬ Backyard Boy - Claire Rosinkranz

Загалом у TikTok склалася цікава мовна ситуація. Враховуючи те, що лише в Росії цією соціальною мережею користуються близько 18 мільйонів людей, а в Україні — за різними даними, від 1 до 4 мільйонів, більшу аудиторію гарантовано отримає російськомовна молодь. Та з тим, хто поставив собі в пріоритет просування та збільшення аудиторії, не надто ладить група україномовних хлопців і дівчат, які часом навіть цькують тих, хто живе в Україні та говорить російською. За словами блогерів, вони надумали здійснити «українську TikTok-революцію», і на чолі цього руху — студент Данило Гайдамаха (або Чорнобровий) зі 123 тисячами підписників. Батьки хлопця родом із Криму, сам він перейшов на українську три роки тому. Зі своєї сторінки він активно закликає наслідувати його приклад, декламує вірші класиків і пропагує різноманітний, виключно україномовний контент.

Якщо ви знаєте українську, то наступний крок — навчитися вимови та правил

Цього під гаслом «грамотність — це привабливо» навчає Валентина Павлушенко, репетиторка й редакторка. Вона пояснює, коли ставити кому, як правильно відмінювати слова та імена, навчає на прикладах помилок у політичній рекламі, готує до ЗНО. Цим цікавляться 15 тисяч людей.

@shymanovski

Чекаю на ваші дуети???????? ##дикція ##україна

♬ Жучок - Andrii Shymanovskiy

Якщо ж є проблеми з вимовою — допоможе актор Андрій Шимановський. Він пропонує різні скоромовки, вправи для дикції та грайливо розповідає про типові помилки початківців. Аудиторія — майже 11 тисяч.

І при цьому всьому — залишатися продуктивним

Поради про це шукайте на сторінці в Максима Клименка — українця, який десять років тому переїхав з України до Великої Британії. Там він здобув економічну освіту, має власний бізнес, і називає себе «самопроголошеним мозком платформи» та безпосередньо бере участь в освітній ініціативі соціальної мережі #LearnOnTikTok разом із популяризаторами науки — американським астрофізиком Нілом Деграссом та інженером і телеведучим Біллом Наєм.

Окрім порад із продуктивності, Клименко ділиться лайфхаками про те, як грамотно вести перемовини та переконувати інших зробити те, що вам необхідно. А ще тут є багато про жести, міміку, та як розпізнати те, що вам хоче сказати ваше тіло. Цей тіктокер зі своєю аудиторію у 2 мільйони людей є одним із найбільш популярних в Україні. Проте весь його контент — англомовний.

Насамкінець, можна зрозуміти, що такі здорові стосунки

Хоча і цей контент сьогодні вкрай популярний саме в російському TikTok, а в Україні ще немає своїх зірок. Натомість у нас зірками стають ті, хто вирішує завести сімейний акаунт і так на власному прикладі, буває і з поясненнями, продемонструвати, що є здоровими стосунками, що — токсичними, та як добре відпочивати разом. Нам більше за все приглянулися Слава та Наталі Шульга — із 3 мільйонами підписників, а також акаунт Pedanmozhet — там перед аудиторією, що вже виросла до 460 тисяч підписників, 15-річна Валерія пообіцяла зробити свого батька, популярного телеведучого Олександра Педана, «прогресивним».

Фото: walkthechat.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
MerrySnow
19:23 / 17.11.2020
Тупой тик ток;)
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду