Кравчук похвалився американською «озоновою маскою» від коронавірусу. Що з нею не так?

Кравчук похвалився американською «озоновою маскою» від коронавірусу. Що з нею не так?

18:41,
25 Серпня 2020
3913

Кравчук похвалився американською «озоновою маскою» від коронавірусу. Що з нею не так?

18:41,
25 Серпня 2020
3913
Кравчук похвалився американською «озоновою маскою» від коронавірусу. Що з нею не так?
Кравчук похвалився американською «озоновою маскою» від коронавірусу. Що з нею не так?
Автори:
Доказові медичні дослідження, які доводили ефективність таких засобів, науці поки не відомі.

Глава делегації Києва в контактній групі по Донбасу, перший президент України Леонід Кравчук розповів, що носить спеціальний пристрій від коронавірусу, який за допомогою озону нібито захищає від вірусу. Про це він заявив в інтерв’ю Дмитрові Гордону. 

Відповідаючи на запитання Гордона, що це за пристрій, Кравчук сказав: «Це маска від коронавірусу. Її зробили американці. Вона працює від батареї, заряджається і озон, повітря постійно звідти йде, і вбиває мікроби. Я сиджу зараз, навколо нас озон вже вбив всі мікроби. Я так сподіваюся».

Раніше ЗМІ вже писали про так звані «антиковідні»  бейджі, але в якості активної речовини використовували в них не озон, а діоксид хлору. На початку квітня такий бейдж помітили у прессекретаря Володимира Путіна Дмитра Пєскова. Зелений бейдж AirDoctor Portable він нібито купив у одній з аптек у центрі Москви. У травні такі «блокатори вірусів» носили й депутати російської Держдуми. Спікер Держдуми В'ячеслав Володін відповів, що це «спеціальні пристрої, які відлякують вірус».

Зараз такі бейджі можна придбати на сайті blokator-virusov.ru за 950 російських рублів (350 грн). Також на цьому сайті можна купити такий же бейдж для дітей за 1250 рублів (460 грн).

Продавець запевняє, що такий бейдж на основі твердого діоксиду азоту захистить від 90% вірусів протягом місяця. Саме стільки за інформацією сайту триває дія одного бейджу.

Дистриб'ютор пише, що усі бейджі «виробляються винятково в Японії, аналоги й неякісні копії продукції з інших країн не дають такого стійкого ефекту». Крім того, на сайті зазначають, що продовольчий комітет ООН відніс твердий діоксид хлору до класу А-1, в цій же категорії знаходяться цукор і сіль.

Насправді ж Управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами США (FDA) ще 2019 року застерігало споживачів не користуватися будь-якими продуктами з вмістом діоксиду хлору, які рекламуються як лікарські засоби і пропонують покупцеві лікування або профілактику різних хвороб - від грипу до аутизму і ВІЛ. Вдихання випарів діоксиду хлору може призвести до хвороб органів дихання.

Російські інфекціоністи засумнівалися в ефективності засобу. Головний інфекційний лікар МОЗ РФ Олена Малинникова заявила: «Говорити зі 100-відсотковою гарантією сказати про те, що ці блокатори працюють, не можна. Для підтвердження ефективності такого продукту потрібно проводити дослідження».

Але вже через місяць такі бейджі на основі діоксиду хлору носили й кілька народних депутатів України. Серед них - Наталія Королевська (ОПЗЖ), Микола Тищенко («Слуга народу») та Сергій Алексєєв («Європейська солідарність»). В українських інтернет-магазинах «блокатор» Air Mask можна купити за 795 грн, а Air Doctor – за 1250 грн.

Що ж стосується озонових бейджів, то їхня ефективність також не доведена. Про це в коментарі Mediasapiens повідомив учений-біофізик Семен Єсилевський.

«Дуже сумнівно, що такі прилади є ефективними в боротьбі проти COVID-19. Я не знаю жодних доказових досліджень таких приладів. До того ж, озон важчий за повітря, він йде вниз. Щоб навіть такий прилад працював, це має бути протигаз з озонатором. Інакше неможливо створити потік озону навколо голови - воно так просто не працює», - стверджує Єсилевський.

Крім того, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) відносить озон до отруйних речовин, оскільки великі дози озону в приміщенні призводять до захворювань легень, онкологічних хвороб, а також сприяють зниженню імунітету.

Нагадаємо, Державне управління у справах інтелектуальної власності Китаю видало перший патент на вакцину від COVID-19. Його отримали Академія військово-медичних наук Народно-визвольної армії і компанія CanSino Biologics. Під час досліджень препарат показав хороший результат при тестуванні на мишах і морських свинках. На людях його ще не випробовували.

Фото: YouTube, Медуза, 1news.com.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду