Вчені створили нейтробота, який постачатиме ліки прямо у мозок

Вчені створили нейтробота, який постачатиме ліки прямо у мозок

10:38,
29 Березня 2021
1535

Вчені створили нейтробота, який постачатиме ліки прямо у мозок

10:38,
29 Березня 2021
1535
Вчені створили нейтробота, який постачатиме ліки прямо у мозок
Вчені створили нейтробота, який постачатиме ліки прямо у мозок
Автори:
Нова система може проникати повз гематоенцефалічний бар'єр із ліками всередині.

Систему «нейтробот» створили у Китаї. Розробка отримала таку назву через те, що для її створення використовують фрагменти нейтрофілів. Про це пише Укрінформ з посиланням на Science Robotics.

Повідомляється, що автори винаходу підготували мікроскопічні і пружні частки «магнітного наногелю», а за допомогою полімерного каркасу з магнітними властивостями, можна набирати потрібну кількість рідини з ліками. «Далі клітини бактерій кишкової палички вбивали і "потрошили", видаляючи все зайве і залишаючи лише фрагменти клітинних мембран. Ними покривали частки гелю. На імунітет бактеріальна мембрана діє "як червона ганчірка". Тому, коли підготовлені частинки змішувалися з нейтрофілами, ті швидко атакували їх і проводили фагоцитоз, поглинаючи потенційно небезпечний об'єкт», — йдеться в публікації.

Вчені також встановили, що нейтрофіли здатні легко проходити крізь гематоенцефалічний бар'єр, тому, за задумкою авторів винаходу, з собою вони несуть необхідний лікарський вантаж. Свою розробку вчені продемонстрували на прикладі лабораторних мишей.

«Наногелеві частки завантажили протираковим препаратом паклитакселом, помістили в бактеріальні мембрани і нейтрофіли, а потім вже готових «нейтроботівв» ін'єктували в хвостову вену», — йдеться в статті Naked Science.

Наразі вчені займатимуться доопрацюванням розробки та мають вивчити процес управління переміщеннями «нейтроботів».

Раніше MediaSapiens писав, що компанія Neuralink мільярдера Ілона Маска імплантувала в мозок мавпи чіп, після чого та змогла розумно грати у відеоігри.

Фото: flickr

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду