Сомельє, забуті предки та історії з гримерки: 15 пізнавальних україномовних телеграм-каналів

Сомельє, забуті предки та історії з гримерки: 15 пізнавальних україномовних телеграм-каналів

14:00,
13 Липня 2020
3968

Сомельє, забуті предки та історії з гримерки: 15 пізнавальних україномовних телеграм-каналів

14:00,
13 Липня 2020
3968
Сомельє, забуті предки та історії з гримерки: 15 пізнавальних україномовних телеграм-каналів
Сомельє, забуті предки та історії з гримерки: 15 пізнавальних україномовних телеграм-каналів
Їх щоденно створюють команди ентузіастів або й поодинокі автори.

Українці все більше люблять Telegram, кажуть аналітики. Якщо до карантину додатком із телефону користувалось 62% аудиторії, то в травні вона збільшилась до 75,5%, згідно з даними «KantarУкраїна».

Не в останню чергу – завдяки різноманіттю телеграм-каналів. Новинні, розважальні чи пізнавальні – будь-хто може почати розбудовувати в додатку власне медіа чи завести щоденник, що зацікавить багатьох.

У топ-20 найпопулярніших телеграм-каналів України з аудиторією в кілька сотень тисяч досі майже немає україномовних. Утім, їх теж немало, і якістю вони не поступаються. MediaSapiens вирішив зібрати власну добірку з 15 пізнавальних україномовних каналів, у яких можна дізнатися цікаву, натхненну або корисну інформацію з найрізноманітніших тем – від музики та книжок до винної культури.

Контент щоденно створюють команди ентузіастів або й поодинокі автори, найчастіше у своє задоволення, не завжди заробляючи на рекламі.Канали мають різну кількість підписників, проте перелік подається у вільному порядку,без рейтингових місць.

1.Почни щось!

(81600 підписників)

Назва одного з найбільших в Україні каналів про бізнес та саморозвиток говорить сама за себе: тут радять, де і як можна почати заробляти вже зараз, які додатки скачати для формування корисних звичок, як ефективно працювати вдома та де знайти найкращі безкоштовні підручники чи пройти онлайн-курси. Тут немає натхненних цитат чи біографій успішних людей, а кожен новий допис стимулює бодай трохи змінювати стиль життя. Відомостей про роботу над каналом небагато - канал веде одна людина на ім’я Дмитро, і він є спеціалістом по рекламі та роботі з медіа.

2.Be In Progress

(17291 підписник)

Назва цього каналу така ж промовиста й надихає на постійне самовдосконалення. Та крім того, щоб стати кращою версією себе чи опанувати три методи ухвалення складних рішень, команда з п’яти авторів-ентузіастів також вчить відпочивати: радять атмосферні книги, фільми та харчування. І мотиваційних цитат і картинок не бракує.

3. UkrMap

(7284 підписники)

Тут повно різних карт, статистик та інфографіки по світу та Україні. З їх допомогою можна дізнатися найнесподіваніші факти: починаючи з країн, які мають найвищі показники розлучень чи безробіття, та закінчуючи тим, де у світі ходять вдома у взутті, а наїдатись гамбургерами – найдешевше. Адміністратори каналу, студенти-історики з Харкова Роман Олексієнко та Дарія Єрьомченко, публікують частково авторські дослідження, а частково перекладені мапи з відкритих джерел.

4.Алгоритм

(27291 підписник)

Тут за автора – 24-річний студент-біолог на ім’я Коля, і він називає свій канал «утопією», адже там публікує лише позитивні новини. Серед текстів іншого формату – поради Ілона Маска про те, як виховувати дітей, а також написані в співавторстві науково-популярні статті на популярні теми: як-от чи справді 5G має щось спільне з COVID-19, а кава – з покращенням людської пам’яті.

5. Непозбувний книгочтун

(2079 підписників)

Це авторський канал журналістки Тетяни Гонченко, і вона веде його за принципом ЗМІ: лаконічно розповідає, що обговорюють та чому сваряться на книжному чи довколалітературному ринку. Журналістка намагається не надокучати читачеві з відгуками про книги, оскільки цього чимало на інших майданчиках, проте часом не стримується й ділиться враженнями. Тут також можна дізнатись про акції та розпродажі в книгарнях. Реклама в каналі трапляється зрідка, і загалом там панує приємна та дружня атмосфера. Затишку додають фотографії немовляти журналістки, які часом з’являються в каналі поруч із прочитаними книгами.

6.TED Саморозвиток

(24200 підписників)

Невідомо, який стосунок цей канал має до однойменної некомерційної організації, але з його допомогою зручніше за все відстежувати найцікавіші конференції TED з українськими субтитрами. Приміром, про колонізацію Марса чи знаменитих технопідприємців та їхні проекти. Лекції часто супроводжуються конспектом. Крім того, канал дає небанальні поради на кожен день та ділиться новинами зі світу науки.

7. StudwayDIEM

(14015 підписників)

Це канал молодіжного видання Studway, а тому єдиний у цій підбірці, що підійде не всім: там повідомляють про можливості переважно для студентів. Створювати сайти, спробувати себе як 3D-художник чи взяти участь у міжнародному екологічному обміні – тут зібрано всі курси, набори до шкіл чи конкурси, де можна взяти участь часто безкоштовно. Крім того, канал повен анонсами цікавих онлайн-подій, як-от дискусії про захист прав молоді в Білорусії.

8. Халявне ІT: події, курси, вакансії

(2928 підписників)

ІТ-ринок – один із найбільш динамічних в Україні та за даними GlobalLogic розвивається на близько 26% щороку. Зайти туди новачку не так і легко: навчання коштує грошей. Проте є й чимало цікавих безкоштовних курсів та навчальних подій, які всі в одному каналі збирає програміст Ярослав Тужанський. Там же можна дізнатись і про свіжі вакансії.

9.Сомельє в зелених штанях

(2498 підписників)

У цьому душевному каналі про вина можна знайти все. З яким сиром краще пити, як обрати зручний штопор, як Єлизавета ІІ відновила тисячолітню традицію вирощування винограду у Віндзорському парку, чи справді ФренкСенатра ішов геть з ресторану, коли там не було його улюбленого вина. У каналі також повно особистих історій маленьких українських виноробів і тих, хто популяризує цей напій в Україні. Раніше цим маленьким ЗМІ займалась Анна-Євгенія Янченко – сомельє, журналістка, а також культорологиня за фахом. Із часом у каналі множилися різні рубрики, і тепер вона називає себе «головною редакторкою», яка керує цілим колективом зі щонайменше семи людей, включаючи літреда-коректора.

10. Фото забутих предків

(5419 підписників)

Як написано в описі каналу,там «формують онлайн-архів української фотографії».Наприклад, показують київську Дарницю 1950-х років: тоді на фоні соснового лісу виднілись будинки-напівземлянки, а нині це густонаселений район багатоповерхівок. Або виставляють фото з вечорниць часів початку ХХ століття в Чернігівській області. Усі ці фото збирає Тарас Грицюк, історик за фахом, ведучи однойменну сторінку також в Instagram і Facebook. Будь-хто може поділитись із ним власними старовинними знімками в тематичному чат-боті.

11.Чисто українська історія

(3961 підписник)

Цінність цього каналу в тому, що там можна знайти витяги з історії України не лише минулих століть, а й сьогодення. Наприклад, про те, як у країні з’явився інтернет та перший McDonald’s. Там також нагадують про резонансні, але згодом забуті події на кшталт пожежі в селі Новобогданівка 2004 року, де осколки з артилерійських припасів понищили хати. Цікаво читати і про історичних персонажів – від Петра Сагайдачного та Ігоря Сікорського до судді Ігоря Зварича, прозваного в народі «колядником». Усі ці «чисто українські історії» збирає Дмитро Іваницький, який працює у сфері digital-маркетингу, але за фахом історик-археолог.

12. Словниковий запас

(25916 підписників)

Канал для тих, хто губиться, почувши слова «рудимент», «анамнез» чи «декаданс». Кожен день там з’являється нове слово, що доступно та коротко пояснюють. А ще – за допомогою голосування виявляють, скільки серед нас таких, хто лише робить вигляд, що знав ті визначення раніше. Контент підбирає маркетолог Андрій Завірюха, який також просуває ще сім телеграм-каналів різного спрямування.

13. TheOldYorkTimes

(4509 підписників)

Тут вікіпедист Антон Процюк і журналіст Захар Процюк публікують огляди й перекази англомовних статей про нові суспільні та культурні феномени, вплив технологій на життя людини. Є й ненудне про історію та політику: наприклад, чому в США найбільше випадків коронавірусу чи які лонгріди змінили цю країну. Щоправда, повністю автори перекладати чужі тексти не можуть, але коротко передають суть, роблять цікаві підбірки, а когось і стимулюють до покращення знання англійської мови через читання оригіналів.

14. Лабораторна миша

(1907 підписників)

Це авторський канал про науку вченого-популяризатора Антона Сененка. Він уболіває за реформування наукової сфери, а тому крім анонсів різних подій та огляду цікавих статей, багато розповідає про роботу сучасних українських учених та коментує події наукової спільноти. Сененко говорить простою мовою, любить суржик і часом буває дуже запальним. Можливо, в тому числі за це його й читають майже 2 тисячі людей.

15. Гримерка Девіда Боуї

(878 підписників)

Канал сподобається як тим, хто дуже любить музику, так і тим, хто нічого про неї не знає: історик за фахом Родіон Хомяков веде його так, що цікаво всім. Увесь контент – оригінальний, що зрідка трапляється у телеграм-каналах. Тут є як розбір текстів пісень та окремих висловів, спільне прослуховування впливових альбомів, а також цікаві факти із життя виконавців. Часом трапляються вражаючі історії, як про оперну співачку Малену Ернман, яка навіть представляла свою країну на «Євробаченні», але призупинила кар’єру через несподівану хворобу своєї доньки Грети – тої самої, про чию боротьбу зі зміною клімату через кілька років знатиме весь світ.

Фото: marketer.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
@UAtechno
14:16 / 14.11.2020
https://t.me/UAtechno Український (і україномовний) канал про актуальні події вітчизняного ІТ, Телекому, Медіа та технологічного бізнесу загалом. Пишемо про те, що вже зараз визначає, якими технологіями користуються українці.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду