Від вусів Асада до записок економіста. Топ-20 суспільно-політичних телеграм-каналів України

Від вусів Асада до записок економіста. Топ-20 суспільно-політичних телеграм-каналів України

12:23,
18 Серпня 2020
5491

Від вусів Асада до записок економіста. Топ-20 суспільно-політичних телеграм-каналів України

12:23,
18 Серпня 2020
5491
Від вусів Асада до записок економіста. Топ-20 суспільно-політичних телеграм-каналів України
Від вусів Асада до записок економіста. Топ-20 суспільно-політичних телеграм-каналів України
Добірка корисних джерел, де можна дізнатися про політику, економіку, суспільство, а також найгарячіші точки планети.

Сьогодні українці все більше дізнаються новин із телеграм-каналів. Кожне медіа та блогер, які хочуть привабити нову аудиторію, вважають своїм обов’язком завести паблік у Telegram. У першій двадцятці найпопулярніших телеграм-каналів України теж переважають новинні. Втім, не всі з них якісні: там може бути забагато реклами, токсичного чи перекрученого контенту, маніпуляцій, або ж медіа надто агресивно просувають матеріали своїх сайтів, залінковуючи їх уперемішку з фото та відео десятки разів на день. Це засмічує стрічку, а важлива інформація губиться.

Відтак ретельно проаналізувавши контент великих та маленьких телеграм-каналів українських медіа, журналістів та інших ентузіастів, MediaSapiens створив власну добірку топ-20 найкращих суспільно-політичних джерел, читання яких доносить інформаційну картинку дня, тижня чи навіть місяця. Телеграм-канали, розміщені в порядку зменшення кількості підписників, інформують про різне: політику, економіку, суспільство, міжнародні відносини, COVID-19 і аж до абсурдних, утім правдивих новин із регіонів. Для кожного знайдеться своє.

 

1. Коронавірус_Інфо

(731 753 підписників)

Це проект Інституту когнітивного моделювання, верифікований МОЗ. Без цього телеграм-каналу добірка була б неповною, адже саме там подають вивірену інформацію про перебіг пандемії COVID-19 в Україні — вірусу, що нині має визначальний вплив на суспільно-політичне життя українців і цілого світу. Крім статистики та звітів із брифінгів міністра охорони здоров’я Максима Степанова, на каналі також можна знайти різні пам’ятки, поради, а також прогнози міжнародних аналітиків. Ось уже кілька місяців, як цей телеграм-канал є найпопулярнішим в Україні.

2. Технологии, медиа и общество

(43245 підписників)

Це канал журналіста й редактора рубрики Tech видання Liga.net Андрія Бродецького, і пише він, звісно ж, про технології, «а також те, як вони змінюють світ». Це вже не перший канал Бродецького, і він добре розуміється на тематиці, тому всі пости тут написані стисло, просто та про найцікавіше. Наприклад, як білоруська влада змогла відключити в країні інтернет, що нового в соціальних мережах і як справи в гігантів цифрової індустрії. Варто відмітити, що в каналі також багато репостів, але тут це навряд мінус: статті з інших джерел зазвичай написані в такій же легкій формі та не засмічують загальну стрічку.

3. Mind.Live

(129 876 підписників)

Це канал незалежного журналістського бізнес-порталу Mind.ua. Видання звертає увагу читачів на те, що відстоює ліберальні цінності та інтереси української економіки, а на своєму каналі стисло розповідає найважливіші новини України та світу. Крім новин, у каналі часом з’являються й короткі звіти про тривалі події, як-от протести в Білорусі чи суперечку навколо електросамокатів між київським мером Віталієм Кличком та компанією Bolt.

4. BBC NEWS Україна

(25299 підписників)

Це офіційний акаунт Української служби BBC, за допомогою якого дуже легко орієнтуватись у новинах. На каналі їх подають одним реченням, у вигляді стрічки, що легко сприймається візуально. Крім того, тут часом з’являються фотографії дня, новини-блискавки, а під вечір — підбірка найцікавішого контенту видання. Модератори також іноді цікавляться у своїх читачів, у який спосіб їм краще сприймати інформацію на телеграм-каналі та які теми хвилюють найбільше.

5. УП Кляті питання

(20934 підписники)

У видання «Українська правда» є кілька каналів (зокрема, УП.Offtherecord — із новинами від анонімних джерел редакції). «Клятими питаннями» ж займається журналіст Федір Попадюк. І тут він пояснює найактуальніші теми, а часом і відповідає на болючі питання, як-от чому в Україні поки не можна підвищувати мінімальну зарплатню. Із читачами також спілкуються через чатбот.

6. Портников

(23284 підписників)

А це канал українського журналіста Віталія Портникова, відомого в тому числі своїми колонками на міжнародні та гострі суспільно-політичні теми. Тут він дублює свої вже опубліковані колонки, а також розміщує оригінальні думки. Існує можливість дописувати коментарі — читачі обговорюють, українську політику, ситуацію на Донбасі та відносини з Путіним, зараз — майбутнє Лукашенка, особливості переговорів у Мінську.

7. Регіоналіті

(19553 підписники)

Це канал регіональних новин України, який, крім поінформувати, добряче вас розважить. Тут одним рядком сухо й лаконічно доносять суть настільки абсурдних і аполітичних новин регіонів, що на перший погляд у них складно повірити. На канал дописують вісім людей, це знайомі та друзі засновника, 25-річного Ігоря. Свого часу хлопець ще Вконтакте заснував паблік, де розповідав про несправедливість, корупцію та смішні історії із життя свого Національного транспортного університету. За те його не надто любила адміністрація, але згодом узяв на роботу один із телеграм-каналів. На думку створити власний надихнуло регіональне телебачення Житомира. «Там журналісти, розповідаючи про користь меду, нарядили 40-річного мужчину в костюм бджоли. А поруч була жінка в костюмі кульбабки», — розказує хлопець. За його словами, все було настільки погано, що аж прекрасно — й це найбільш підходящий опис для цього новинного каналу.

8. Місто Кия

(15655 підписників)

Це канал-афіша для киян — подібні існують для мешканців усіх великих міст, а часом і містечок. Його заснував 19-річний студент із КПІ Андрій Самошин, якому допомагає журналістка на ім’я Юля. Крім анонсів різних подій, «Місто Кия» тримає читачів у курсі новин культурного та гастрономічного життя столиці. До ресторанів особлива увага: де хтось відкрився, закрився та що вирізняє нові заклади. На один із гастро-оглядів, як стверджують автори, навіть посилався Дмитро Борисов, відомий ресторатор. Тож якщо ви не цікавитеся політикою та місцевими виборами, цей канал — хороший інструмент для розуміння інформаційної картини Києва.

9. Адвокат

(8563 підписники)

Тут повідомляють юридичні новини — про нові українські закони, що і для кого вони змінюють. Це канал адвокатського бюро HarbarLegal, де в тому числі дають своїм читачам корисні юридичні поради та консультації — наприклад, як продати земельний пай після запуску ринку землі чи що робити, щоб не стати жертвою шахраїв.

10. Записки економіста

(7303 підписники)

Тут пояснюють різницю між податком на прибуток та податком на виведений капітал, розповідають, що таке іпотека або чому держава хоче мати курс по 30 та інфляцію у 8 %. І все це — простими словами і в кілька абзаців. Вражає те, що єдиним автором цього телеграм-каналу є 20-річний маркетолог Олександр Лісік. Розуміння економічних процесів йому прищепили в університеті, після чого хлопець, за його словами, почав інакше дивитись на світ і знайомих, які не володіли основами існування держави, економіки та не розуміли тематичних дискусій у медіа. Так і народився канал з метою «прищепити економічну гігієну максимальній кількості людей». Чи як жартує сам автор: «Щоб потім ніхто не хотів у СРСР повертатись».

11. Мнения НВ

(6624 підписники)

Цей канал веде Віталіна Приходько, головна редакторка рубрики «Погляди» видання НВ. На самому сайті щоденно виходять до 25 колонок закордонних та українських авторів, а на каналі збирають найцікавіші з них. Пости тут нерегулярні, тому не відображають інформаційну картину дня чи навіть тижня, проте коли з’являються — редакторка виносить туди добірки поглядів на найбільш дискусійні теми. Наприклад, чи справді зміниться світ після коронавірусу.

12. Футбол 24

(5577 підписників)

Шанувальники футболу знайдуть тут усі цікаві їм новини, аналітику, навіть дати народжень улюблених спортсменів. Це паблік спортивного відділу «24 каналу», тому автори подають інформацію виважено та об’єктивно, хоча буває і не стримують емоцій під час важливих голів.

13.Черная лампа

(4936 підписників)

Цей канал зацікавить тих, хто хоче більше дізнатися про політику — насамперед про українську, але про світову також. Тут можна знайти новини, різноманітні інсайти, огляди політичних бестселерів. Канал веде український журналіст Валерій Калниш — хоч інформація про це і зазначена лише в його фейсбук-акаунті. Автор також любить ділитись із читачами обкладинками іноземних журналів і власними думками про події в країні та світі. Нині увага каналу зосереджена на протестах у Білорусі.

14. УсыАсада

(4077 підписників)

Це авторський канал Іллі Куси, експерта з міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього». Свого часу Куса також працював журналістом, а нині часом дописує у різні українські видання. Цей досвід дозволяє йому легко роз’яснювати заплутані події та конфлікти країн Близького Сходу. Наприклад, топтемою уже більше тижня в цьому телеграмі є вибухи в Бейруті. І не лише статистика та сухі факти, а й аналітика діяльності ліванського уряду, та чому прем’єр-міністр країни таки йде у відставку.

15. Суспільне новини

(3725 підписників)

Це офіційний канал новин Суспільного, що також є зручним інструментом відслідковування новин. Головні та важливі з них збирають у ранній та вечірній підбірці. Часом деякі новини чи матеріали пояснюють окремо та більш розлого. У подібному форматі мовник також веде канали регіональних (наприклад, Суспільне Волинь, Суспільне Буковина), а також місцевих новин (Суспільне Чернігів, Суспільне Черкаси).

16. #ШоТам

(2211 підписник)

А якщо не хочеться обтяжувати себе непростими новинами про конфлікти, кризи чи економіку — то вам сюди. Це телеграм однойменного українського медіа, що зосереджене на висвітленні винятково позитивних новин України та світу. Уявити складно, але авторам вдається: вони розповідають про те, як українці долучаться до впровадження життя на Місяці, як виглядатиме оновлений київський фунікулер чи музей пива у Рівному, та що за рідкісного метелика помітили на Хмельниччині. Словом, усе як в описі каналу: «Аби ти не думав, що навколо суцільна халепа!»

17. ЧЕСНО

(1899 підписників)

Це канал громадського руху «Чесно», де стежать за владою та підбивають сухі підсумки діяльності політиків. Тут вивчають декларації народних депутатів, можуть пояснити, для чого їм знадобились благодійні організації. А також нагадати інформацію, яку пересічний виборець міг і забути. Наприклад, за яких політиків свого часу агітували (а чи досі продовжують) українські артисти, або ж про правдиву історію партій, які до місцевих виборів 2020-го мало давали про себе знати.

18. Всіх зігріє Ізотоп

(1758 підписників)

Тут можна знайти головні новини війн та політичних конфліктів у світі, а також інформацію про світовий тероризм і окремі події України. Автором телеграм-каналу є Вадим Слюсарчук. Працюючи раніше журналістом, він зрозумів, що в українських медіа слабо висвітлюють новини Близького Сходу та вогнища інших міжнародних конфліктів. У цей же час російськомовні видання заповнювали той вакуум пропагандою, говорить Слюсарчук. А відтак і вирішив взяти справу в свої руки, створивши тематичний телеграм-канал. Щоправда, його назва дещо моторошна: автор вважає це іронією на те, що рано чи пізно планету може накрити ядерна війна і всі ми зігріємось під час напіврозпаду радіоактивних ізотопів.

19. Young&Uncorrupt

(1273 підписники)

Це канал проекту USAID_ВзаємоДія, що вже 5 років займається підтримкою організацій — лідерів протидії корупції в Україні. Як розповіли в організації,  їх «ціллю є не посадити корупціонера за ґрати, а зробити так, щоб корупціонерів не виникало — тобто розв’язати проблему ще до її формування». Цій же меті служить і порівняно новий телеграм-канал, де не нудно переповідають тематичні «антикорупційні» новини, а також публікують анонси подій і можливостей, де можна підтягнути свої знання з теми. Цікаво, що автори (а це три комунікатори USAID) публікують також різноманітні опитування та задають так звані антикорупційні загадки, відтак пояснюючи, у яких випадках чиновники чи публічні заклади не мають права стягувати з громадян різноманітні доплати чи внески.

20. Що там у ГО?

(272 підписники)

Це наш новий канал — видання «Детектор медіа». Ми вважаємо доцільним долучити його до цієї добірки, оскільки там ми пояснюємо, як працюють громадські організації, спростовуємо фейки та викриваємо мотиви їх розповсюджувачів. А також розповідаємо нюанси фінансування іноземними фондами, маніпуляції про їхню діяльність у медіа, та інші маловідомі труднощі з життя громадських організацій.

Окрім зазначених, існує ще багато телеграм-каналів, звідки можна дізнаватись різноманітні новини та аналітику. Наприклад, від видань Радіо Свобода, hromadske, Дзеркало тижня чи LIGA.net, особистих каналів головних редакторів ЗМІ на кшталт Соні Кошкіної, яка очолює LB.ua, чи пабліків на кшталт Новина.ua.

Фото: root-nation

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олександр
18:27 / 07.04.2021
Дякую, цікава добірка! Ось ще наші канали: https://t.me/calendarday - Календар свят https://t.me/with_love_card - Листівки до свят https://t.me/inspire_life - Саморозвиток https://t.me/louise_hay_notes - Психологія https://t.me/prytcha - Притчі https://t.me/int_planet - Цікаві факти
А от іще один:
14:05 / 14.11.2020
https://t.me/UAtechno Український (і україномовний) канал про актуальні події вітчизняного ІТ, Телекому, Медіа та технологічного бізнесу загалом. Пишемо про те, що вже зараз визначає, якими технологіями користуються українці.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду