ms.detector.media
MediaSapiens
22.04.2020 12:50
Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші
Гроші, взуття, одяг. Учені пояснили, які шляхи передачі вірусу найнебезпечніші
Скільки часу вірус живе на поверхнях? Людина може захворіти через забруднений одяг? А через гроші?

По всьому світу вчені досліджують шляхи передачі COVID-19 та вивчають різні поверхні, на яких може жити вірус, пише «НВ». Наприклад, дослідження вірусологів Кетлін Джордан і Вінсент Сюй, які вивчали дослідження шляхів передачі вірусів, доводить, що одяг не є основним джерелом зараження. Так, у лабораторних умовах коронавірус здатен жити на тканині до двох діб, проте у повсякденному житті збудник на поверхні тканини швидко засихає, тому не є загрозою для людини. Просто треба прати одяг регулярно.

Згідно з дослідженнями вчених з Уханю, велика кількість вірусу накопичується лише на взутті та рукавах одягу. Тому їх необхідно дезінфікувати і змінювати частіше – особливо, якщо людина перебуває в контакті з захворілим або працює у медичному закладі. І хоча вірус був виявлений у половині випадків на взутті лікарів, захворіти і у такому випадку важко: якщо людина зняла взуття та після цього ретельно помила руки з милом, ризик підхопити інфекцію мінімальний, оскільки взуття зазвичай знаходиться далеко від обличчя та дихальних шляхів.

Учені з Університетського медичного центру Гамбурга-Еппендорфа довели, що банкноти євро небезпечніші, аніж монети Європейського союзу - вони піддаються забрудненню мікробами та вірусами.

У своєму дослідженні використовували монети євро. Вони їх протестували в реалістичних умовах і проаналізували, наскільки сильним джерелом бактерій можуть виступати гроші.

У ході експерименту вчені заразили суху поверхню банкнот та монет номіналом в 5 центів, 50 центів, 1 євро і банкноти 5 євро двомя типами бактерій, а потім торкалися вологими рукавичками поверхонь інших купюр та монет. З’ясувалося, що всі монети з міддю показали антимікробні властивості – кількість бактерій через 24 години зменшилася на їхній поверхні від  96% до 99% в залежності від типу бактерій. У той же час на банкнотах кількість бактерій не зменшилася.

Дослідження інших вчених показали, що поверхні, які містять мідь, можуть бути ефективні і в боротьбі з коронавірусом: COVID-19 на такій поверхні може залишатися протягом усього чотирьох годин.

«Я вважаю, що ризик передачі коронавірусу через гроші, навіть банкноти, набагато нижчий, ніж через особистий контакт з людиною, яка вже заразилися, - пояснює один з німецьких дослідників, професор Кноблох. - Що стосується поточної пандемії COVID-19, якщо уникнути використання готівки неможливо, краще вибирати для оплати монети, а не купюри. Однак, я б все-таки радив користуватися безконтактними платежами».

При цьому всі дослідники вважають, що основним шляхом зараження COVID-19 залишається контакт із носієм. Тому найефективнішими заходами є соціальне дистанціювання, маска або респіратор, самоізоляція і регулярне миття рук із милом.

На фото: працівниця дезінфікує одяг та взуття перед початком роботи у промисловому центрі. Китай, 12 лютого 2020 року. February 12, 2020. China News Service для Reuters

ms.detector.media