Азербайджан після «Євробачення-2012»

00:00,
30 Червня 2012
1004

Азербайджан після «Євробачення-2012»

00:00,
30 Червня 2012
1004
Азербайджан після «Євробачення-2012»
Посилення політичних  репресій проти    опозиційних журналістів за сфабрикованими звинуваченнями та обмеження доступу медіа  до джерел інформації – така сумна реальність  в Азербайджані після проведення там яскравого пісенного конкурсу. 

Упродовж  останніх декількох тижнів після «Євробачення-2012», що відбулося в Баку у травні, стан свободи слова в Азербайджані значно погіршився і викликає глибоку стурбованість. Особливо непокоять останні події, говориться у заяві Міжнародної групи партнерства з  Азербайджаном (IPGA), оприлюдненої на сайті «Репортерів без кордонів» (RSF).

PGA засуджує дії азербайджанської влади, спрямовані на обмеження  свободи слова й свободи інформації. Після пісенного конкурсу, наголошується у заяві, в Баку переслідують критично налаштованих журналістів та політичних активістів, ухвалено законодавство, що суперечить міжнародним  принципам свободи інформації. Ці акції відбуваються на тлі загального тривожного стану свободи слова. 

21 червня до азербайджанських  журналістів, які перебувають за ґратами, приєднався Хілал Маммадов (Hilal Mammadov)  – головний редактор газети Tolishi Sedo, що виходить друком талишською мовою. Його арештували за звинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків.  Наступного дня Нізаминський районний суд виніс вирок - 3-місячне  попереднє ув'язнення. Маммадов відкинув звинувачення і заявив, що його переслідують з політичних міркувань.

Попередній головний редактор газети Tolishi Sedo Новрузалі Маммадов (Novruzali Mammadov) помер у тюрмі 2010 року, відбуваючи 10-річний термін ув’язнення за політично вмотивованим звинуваченням у державній зраді.

Талишська національна меншина живе  переважно у південних регіонах Азербайджану, поблизу іранського кордону.

Першою жертвою  «Євробачення-2012»  чимало місцевих активістів вважають фоторепортера та журналіста Мехмана Гусейнова (Mehman Huseynov). Його арештували близько опівночі з 12-го на 13 червня цього року і, перш ніж звільнити, звинуватили, як кримінального злочинця,  у  хуліганстві. Тепер йому загрожує 5-річне позбавлення волі.

Гусейнов  співпрацює з громадською  організацією захисту прав журналістів – Інститутом свободи й безпеки репортерів (IRFS)  і брав активну участь у кампанії за демократію, що  використовувала «Євробачення-2012» як платформу для сприяння правам  людини в Азербайджані. Проти нього висунули звинувачення після того, як він намагався зняти сутичку з поліцією під час акції протесту опозиції у травні 2012  року.

 
Активіста громадської організації  «Кура» (Cur)   Ільхама Амірасланова  (Ilham Amiraslanov) утримують в ув'язненні після арешту 8 червня ц.р. за звинуваченням у зберіганні зброї та боєприпасів. У листі, оприлюдненому 19 червня в азербайджанських ЗМІ, він  повідомив, що поліція підсунула йому   зброю й катувала його. Амірасланов  -  другий активіст товариства «Кура», якого  репресують як координатора групи.

Оґтая Ґулалієва (Ogtay Gulaliyev) звільнили 13 червня ц.р. після майже 2-місячного ув'язнення. Тепер йому загрожує до трьох років позбавлення волі за звинуваченням у хуліганстві, що лишилося чинним.

Громадянська організація «Кура»  публічно відстоює права мешканців  Сабірабадського району, пов'язані з наслідками масової повені у реґіоні 2010 року. Їі активісти стверджують, що чимало постраждалих від стихійного лиха не отримали від влади належної компенсації.

Правосуддя обійшло стороною журналістів Ідрака Аббасова (Idrak Abbasov)  і Хадіджу Ісмаїлову (Khadija Ismayilova), які публічно критикували   владу напередодні «Євробачення-2012». Аббасова, кореспондента IRFS, та  Ісмаїлову, кореспондентку газет «Aina» і «Зеркало»,  жорстоко побила у квітні ц.р.   група співробітників Державної нафтової компанії Азербайджану (SOCAR), коли вони проводили зйомку руйнування «незаконно побудованого житла».  Згодом  SOCAR звинуватила Аббасова у підбурюванні до нападу. Ісмаїлову, журналістку-розслідувача азербайджанської служби радіостанції «Свобода»  піддали особливому приниженню. Після того, як владі не вдалося шантажем змусити її  замовкнути, її секс-відео, зняте прихованою камерою, розмістили online.

Триває судовий процес у справі головного редактора газети «Хурал» (Khural) Аваза Зейналли (Avaz Zeynalli), що перебуває за ґратами з жовтня 2011 року. Якщо йому  винесуть вирок за політично вмотивованими звинуваченнями у вимаганні, ухиленні від сплати податків та невиконанні судового рішення суду, Зейналли загрожує 12-річне позбавлення волі. Звинувачення ґрунтуються на позові депутата парламенту Ґулари Ахмадової (Gular Ahmadova), в якому стверджується, що той намагався її шантажувати.

Інших журналістів та активістів  утримують під арештом або в ув'язненні за те, що вони намагалися скористатися своїм правом на свободу слова. Серед них - Анар Байрамли (Anar Bayramli), Рамін Байрамов (Ramin Bayramov), Вуґар Ґонаґов (Vugar Gonagov), Заур Ґулієв (Zaur Guliyev), Айдин Джанієв (Aydin Janiyev), Талех Хасмаммадов (Taleh Khasmammadov)  та Ільхам Сулейманов (Ilham Suleymanov).

Хоча дев'ятьох активістів-учасників протестного руху за демократію в Баку   звільнили 22 червня  2012 року згідно з президентським указом про    помилування, двоє лишаються у в'язниці. Це - політичний активіст Шахін Гасанли (Shahin Hasanli) та  захисник прав людини Відаді Іскендеров (Vidadi Iskenderov).

12 червня 2012 року парламент Азербайджану ухвалив законодавство, що обмежує право доступу до інформації. Воно дозволяє  азербайджанським компаніям не розголошувати дані, що стосуються їхньої реєстрації, структури власності та  акціонерів. Це законодавство було запроваджено після публікації серії статей кореспондентки азербайджанської служби радіостанції «Свобода» Хадіджи Ісмаїлової, в якій розкривалися  приватні бізнес-інтереси родини президента.

Того ж дня азербайджанський парламент ухвалив закон про надання президентові та першій леді пожиттєвого імунітету від кримінального переслідування.

Нарешті, всупереч положенню  «Національної програми дій з  підвищення ефективності прав і свобод людини в Азербайджанській Республіц», що наклеп слід декриміналізувати 2012 року, його й досі розцінюють як  кримінальний злочин.

Положеннями цивільного кодексу про дифамацію продовжують зловживати не за призначенням, щоб перешкоджати діяльності незалежних та опозиційних ЗМІ. Про це свідчить винесений 13 червня ц.р. вирок Ясамальського районного суду м.Баку, згідно з яким видання Azadliq має сплатити 30000 AZN (приблизно 25000 фунтів стерлінгів) начальнику  бакинського метрополітену Таґі Ахмедову (Tagi Ahmadov). Так само як і нещодавній  позов про наклеп проти газети Yeni Müsavat, який подала  авіакомпанія Azerbaijani Airlines, вимагаючи компенсації 500000 AZN (приблизно 408 000 фунтів стерлінгів).

IPGA засуджує переслідування осіб, які здійснюють своє право на свободу  слова і закликає  азербайджанську владу вжити негайних заходів до поліпшення її стану в країні.

Зокрема:

негайно й беззастережно звільнити осіб, арештованих чи ув'язнених через  намагання здійснити своє право на свободу слова. Серед них - Ільхама Амірасланова, Анара Байрамли, Раміна Байрамова, Вуґара Ґонаґoва, Заура Ґулієва, Шахіна Гасанли, Відаді Іскендерова, Айдина Джанієва, Талеха Хасмамадова, Хілала Маммадова, Ільхама Сулейманова, Аваза Зейналли;

провести, відповідно до міжнародних стандартів, оперативне й ретельне розслідування у зв'язку з твердженнями про поліційні тортури над Ільхамом  Аміраслановим і притягнути винуватців до відповідальності;

вилучити політично вмотивовані звинувачення проти Мехмана Гусейнова і Оґтая Ґулієва;

подвоїти зусилля у розслідуванні нападів на Ідрака Аббасова та Хадіджу Ісмаїлову й  притягнути винних до відповідальності;

скасувати положення про кримінальний характер дифамації  та привести  цивільне законодавство про наклеп і правничу практику у відповідність  з  міжнародними стандартами свободи слова;

забезпечити, щоб усі законодавчі акти, пов'язані з правом на доступ до інформації, відповідали міжнародним стандартам свободи медіа.

Цю заяву підтримують міжнародні організації  Article 19,  Freedom House, Freedom Now, Human Rights House Foundation, Index on Censorship, Media Diversity Institute, Norwegian Helsinki Committee, PEN International Writers In Prison Committee, Reporters Without Borders, World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA).

Міжнародна партнерська група Азербайджану (IPGA)  – це коаліція міжнародних організацій, діяльність яких координує Article 19.

Джерело: «Репортери без кордонів»

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.kavkaz-uzel.ru/
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду