У Китаї б’ють закордонних журналістів

00:00,
20 Лютого 2012
1238

У Китаї б’ють закордонних журналістів

00:00,
20 Лютого 2012
1238
У Китаї б’ють закордонних журналістів
Репортери зазнають переслідувань через висвітлення протестів на селі – чутливої теми в Китаї.

Голландського репортера Ремко Таніса (Remko Tanis) з Netherlands Press Association відлупцював «натовп», а наступного дня те ж саме спіткало кореспондента телеканалу France 24 Батиста Фалльєво (Baptiste Fallevoz) та його помічника (Джека Дзяна). Про це докладно пише Комітет захисту журналістів (CPJ).

Обидва вияви насильства сталися в селі Панхе, в провінції Джедзян (Zhejiang), де точаться гострі суперечки довкола продажу земель.

Ремко Таніс, який висвітлював акцію протесту місцевих селян, розповів КЗЖ, що насправді напад на нього вчинили поліціанти в цивільному та наймані головорізи. В нього відібрали карту пам’яті з камери, ноутбуки та інші документи.

Голландський журналіст, що має офіс у Шанхаї, засвідчив: він прибув на місце події десь о пів на сьому ранку й почав спілкуватися з організаторами акції протесту проти захоплення і продажу земель місцевою адміністрацією. Під час інтерв’ю мешканці села попередили його, що по нього їдуть поліціанти.

Близько ста чоловіків оточили центральну будівлю села, де журналіст вів інтерв’ю. «Вони розбили вікна, повибивали ногами двері, витягли мене з кімнати в інше місце, – повідомив Таніс КЗЖ телефоном з Шанхаю. – 20 чи 30 із них оточили мене й по черзі били».

Таніс не зазнав серйозних травм. Нападників, за його словами, стримувало те, що він – закордонний журналіст. Однак мешканцям села, в яких він брав інтерв’ю, пощастило менше. Жінку, котра стояла за його спиною, кинули на підлогу. Її жорстоко лупцювала носаками велика група чоловіків.

«Хто ви такі? На якій підставі ви так поводитеся? – намагався запитати я в них, – розповів голландський репортер. – Відповіддю на кожне моє запитання був стусан». Десь через десять хвилин з’явилися особи, що назвалися представниками місцевого бюро міністерства закордонних справ. Вони втягли його в свою автівку і скаржилися, що він завдав їм неприємностей, висвітлюючи події в Панхе.

Через декілька хвилин інша група невідомих осіб оточила автівку і знову почала штовхали й бити Таніса, відібравши в нього сумку. Згодом її повернули, щоправда, без карти пам’яті від камери та без ноутбуків. Бракувало й документів, які надали журналістові мешканці села.

На таке насильство наразилися в тому ж Панхе репортер France 24 Батист Фальєво та його помічник Джек Дзян, повідомлялося на сайті Shanghaiist. Так само група з двадцяти чи тридцяти осіб оточили автівку й витягли звідти журналістів. Дзяна били відеокамерою по голові, аж поки не полилася кров. Поліція звинуватила в нападі конкурентів – мешканців сусіднього села та відшкодувала журналістам збитки.

Протести на селі – чутлива для Китаю тема, оскільки вона небезпечна для влади. Внутрішнє висвітлення новин ретельно контролюють центральні органи. Міжнародні журналісти отримали номінальну свободу дій, уряд надає інформацію про те, що відбувається. Та на місцевому рівні журналісти зазвичай зазнають переслідувань, а часом і насильства з боку поліціантів у цивільному та найманих головорізів. Їхні місцеві інформатори, а також китайські журналісти особливо ризикують.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Протести китайських селян / avtonom.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду