Які з українських компаній регулюють діяльність своїх співробітників у інтернеті?

00:00,
5 Серпня 2011
448

Які з українських компаній регулюють діяльність своїх співробітників у інтернеті?

00:00,
5 Серпня 2011
448
Які з українських компаній регулюють діяльність своїх співробітників у інтернеті?
Редакція AIN.ua вирішила опитати представників відомих українських компаній та з’ясувати, чи регулюють вони доступ співробітників до соціальних мереж та інтернет-ресурсів розважального характеру – і якщо так, то чому.  

Найдемократичнішими правила користування інтернетом очікувано виявилися у IT-компаній. Вони не тільки не блокують певні інтернет-ресурси, але й заохочують діяльність своїх співробітників у соціальних мережах –  зокрема, коли ті пишуть про власне місце роботи. Звісно, мова не йде про інформацію, що є комерційною таємницею або призначена для внутрішньокорпоративного використання.

 

«У Яндексі немає жодних табу на використання соціальних мереж та інших інтернет-сервісів. Навпаки – ми із задоволенням ними користуємось», – розповідає Оксана Мандрика, директор з маркетингу «Яндекс. Украина».

 

«Одна з ключових цінностей нашої компанії – Openness (Innovation. Integrity. Teamwork. Openness). Вона передбачає відкритість у всіх розуміннях. У нас немає закритих сервісів чи сайтів – всі інтернет-канали відкрито. Ми дозволяємо користуватися будь-якими соціальними мережами та іншими засобами інтерактивного онлайн-спілкування. Разом із відкритістю будь-яких соціальних мереж, ми не обмежуємо свободу висловлювань наших спрівробітників», – говорить Елеонора Федорей, голова підрозділу з піару та маркетингу GlobalLogic Inc. Ukraine.

 

Оператори мобільного зв’язку також мають достатньо демократичні правила щодо використання співробітниками інтернету. Однак існують обмеження на доступ до певних ресурсів для співробітників інформаційних ліній – оскільки вони працюють з базами даних абонентів. Саме про такий ньюанс розповіли представники МТС та «Київстар».

 

Українські ж банки регламентують інтернет-діяльність своїх співробітників, закриваючи не тільки доступ до потенційно небезпечних через вірусні атаки сайтів, але і до ресурсів розважального характеру, у тому числі і соціальних мереж. Представники опитаних банків також повідомили, що співробітники забов’язані притримуватися норм, коментуючи будь-яку інформацію, що стосується банку.

 

«У нашому банку діє політика інтернет-доступу, що регламентує порядок доступу користувачів компанії до інтернет-ресурсів та накладає певні обмеження на їх використання», – розповідає Андрій Майба, начальник відділу інформаційної безпеки АТ «ОТП Банк».

 

Представники доменних компаній та дата-центрів розповіли, що в цілому значні обмеження на користування інтернетом у них відсутні – але є певний набір рекомендацій, яких співробітникам бажано притримуватися.

 

Прикладом найвиваженішою точкою зору стосовно регулювання роботодавцями інтернету, очевидно, можна назвати слова Олександра Ольшанськького, президента компанії Imena.ua. «Мені здається, у цьому випадку варто стежити за продуктивністю праці співробітників і за якістю виконуваної ними роботи – а не за тим, де вони проводять свій час. Тому що у протилежному випадку роботодавцю доведеться боротися крім соціальних мереж ще й з перекурами, розпиттям кави та просто «глядінням у вікно». Це – шлях «у нікуди», він апріорі безглуздий. Співробітників потрібно просто відповідним чином мотивувати і контролювати виконання поставлених задач», – стверджує він.

 

За матеріалами AIN

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду