Антитютюновий закон принесе користь уже через пів року: експерти

00:00,
31 Жовтня 2012
319

Антитютюновий закон принесе користь уже через пів року: експерти

00:00,
31 Жовтня 2012
319
Антитютюновий закон принесе користь уже через пів року: експерти
Боротьба з курінням набуває все більших масштабів і у Росії. 

Експерти зауважують, що рівень захворюваності серцево-судинними патологіями там знижуватиметься уже через пів року після повного набуття чинності антитютюнового закону, а онкологічними – через 3-5 років. 

У вівторок, 30 жовтня, уряд РФ вніс у Державну думу законопроект «Про охорону здоров’я населення від впливу навколишнього тютюнового диму і наслідків споживання тютюну». Документ, підготовлений міністерством охорони здоров’я Росії, передбачає повну заборону куріння в громадських місцях з 1 січня 2015 року. Крім того, у проекті закону йдеться про заборону продажу сигарет у кіосках, демонстрації тютюнових виробів і процесу куріння в нових аудіовізуальних витворах, призначених для дітей. 

Раніше МОЗ повідомляло, що заходи, які обмежують споживання сигарет, будуть проводитися поетапно: частина з них вступить в силу з моменту ухвалення законопроекту, інші введуть з 1 липня 2014 року і завершальний етап запланований з 1 січня 2015 року.

Як зазначав заступник міністра охорони здоров'я РФ Сергій Вельмяйкін, Росія втрачає близько 1,5 трильйона рублів тому, що близько 300 тисяч людей у працездатному віці щороку передчасно помирають через вживання тютюну. Якби вдалося зменшити кількість курців хоча б на 10%, Росія могла б додатково отримувати 90 мільярдів рублів, упевнений він.

На думку керівника Центру з відмови від тютюну НДІ пульмонології ФМБА Росії, доктора медичних наук Галини Сахарової, зниження споживання тютюну, в першу чергу, дасть ефект з точки зору здоров'я населення.

«Ймовірно, через 3-5 років після набуття чинності всіх положень закону, ми помітимо зниження захворюваності онкологічними захворюваннями. Стосовно таких діагнозів, як інфаркт міокарда, інсульт - уже через півроку побачимо перші цифри, а стійке зниження буде спостерігатися через 2-3 роки », - сказала вона.

На думку лікаря, міри, які описані в законі, не обмежують нічию волю.

«Сенс цих заходів полягає в тому, щоб створити навколо людини атмосферу, вільну від тютюнового диму, в якому дуже багато токсичних, отруйних, канцерогенних речовин. Ці заходи - не обмежувальні, вони збільшують можливості людини бути здоровою», - упевнена Галина Сахарова.

Експерт зазначила, що, наприклад, у Канаді захворюваність інфарктом міокарда була знижена на 39% без застосування високих технологій і дорогих ліків, а за рахунок того, що держава захистила людей від шкідливих речовин тютюнового диму.

Погоджується з колегою голова правління Міжнародної конфедерації товариств споживачів Дмитро Янін. «У тих країнах, де була введена повна заборона на куріння в громадських місцях, різко зменшилося число серцево-судинних захворювань», - сказав він.

Також, за словами Сахарової, у США захворюваність раком легенів знизилася на 33% в результаті того, що люди перестали дихати канцерогенами сигаретного диму.

«У будь-якій країні, де вводилися ці заходи, уже протягом півроку кількість викликів швидкої допомоги з приводу гострих судинних станів (інфаркту міокарда, інсульту) скорочувалася на 15% Ці заходи рятують людей від передчасної смерті й від трагедій в сім'ї», - сказала вона.

За словами Яніна, протягом трьох років за рахунок комплексних антитютюнових заходів у різних країнах поширеність куріння зменшилася майже на 15%. При цьому він упевнений, що найефективніша міра в боротьбі з розповсюдженням сигарет серед населення - це підвищення акцизів.

Янін вважає, що боротьба з курінням найбільш активно проводиться в Туреччині, Ірландії, Великобританії, Франції, Австралії, Польщі, більшості штатів США.

Джерело: РИА Новости

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Галина Сахарова
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду