Влаштуй собі шоу

Влаштуй собі шоу

00:00,
24 Жовтня 2011
1617

Влаштуй собі шоу

00:00,
24 Жовтня 2011
1617
Влаштуй собі шоу
Влаштуй собі шоу
Чи варто регіональним телекомпаніям наслідувати загальнонаціональні? У Кіровограді довели, що краще створювати якісні місцеві проекти.

Не треба бути докою в телевізійній галузі, щоб помітити, які революційні зміни відбулися в сучасному телеформаті. Різноманітні шоу з’являються, як гриби після дощу. Ба більше, вже й «серйозний» телепродукт починає перетворюватися на шоу. Скажімо, випуски новин, які на провідних національних каналах усе частіше нагадують розважальні програми під умовною назвою «Новини – капець!».

Попри масове поширення інфотейнменту на загальнонаціональних каналах і навіть перенасичення ним, цей новий формат досі залишається неосвоєним на регіональному телебаченні. Однією з причин цього вважається брак кваліфікованих журналістів, здатних нестандартно мислити.

Регіональне телебачення завжди відрізнялося від загальнонаціонального консервативністю, малорухливістю і доброю патріархальністю. Випуски новин інформували про ефективну діяльність державної адміністрації; розважальні програми, на кшталт «Наші вітання», одноманітно вітали мешканців міста й області з ювілеями; у публіцистичних програмах вели тривалі неквапливі бесіди з компетентними особами, як правило, чиновниками різних рангів. Не становило винятку й Кіровоградське обласне телебачення.

І раптом… Раз на століття спрацьовує людський чинник. Молодий, привабливий, динамічний голова області Сергій Ларін вирішив, що медіа Кіровограда давно не відповідають сучасним потребам громадян і влади міста. Тож було запрошено молодих, привабливих, динамічних хлопців зі столиці, але з місцевим корінням. Відправлено на пенсію всіх немолодих, непривабливих, нединамічних. Поліпшується технічне оснащення, дизайн студії, добирають нових ведучих – і ось вона, телереволюція в одному окремо взятому місті.

Що ж обіцяють натомість? Цілу лінійку різноманітних шоу на обласному телеканалі «Кіровоград»: ранкове, гумористичне, ток-шоу, дитяче пізнавальне, кулінарне і так до десятка. Найамбітніший із-поміж нових проектів – «Зроби собі шоу». Це симбіоз талант-шоу, реаліті-шоу й «телевізійної школи».

Зміни торкнулися і блоку інформаційного мовлення. Активно залучають молоді кадри. За словами заступника генерального директора кіровоградської ОДТРК Андрія Богдановича, за взірець було взято формат подачі новин центральних телеканалів.

Помітно пожвавилася місцева медіаспільнота. У пресі та в інтернет-виданнях з’являються матеріали з незвичними для кіровоградського вуха заголовками: «Кіровоградське телебачення стане цікавішим», «Новий сезон на Кіровоградському ТБ», «Кіровоградський феномен». Так, Богдан Кутєпов, пишучи на електронних сторінках «Телекритики» про «кіровоградський феномен», переможно оголосив: «Державне телебачення може бути успішним і якісним проектом. Політична воля місцевої влади, “золото партії” плюс досвідчена команда телефункціонерів – це все, що потрібно, щоби перетворити “совкову” ОДТРК на пристойний телеканал».

Безумовно, програми у форматі інфотейнменту стали справжнім трендом сезону. Саме вони виявилися здатними змінити обличчя кіровоградського телебачення, зробивши його цікавим. Утім? курс на інфотейнмент може мати як позитивні, так і негативні наслідки.

Не секрет, що серед інтелектуальної частини телеаудиторії превалює упереджене ставлення до інфотейнменту як до формату низької якості, орієнтованого на потурання невибагливим смакам масового глядача. Хоча більшість скептиків усе ж таки погоджується, що інфотейнмент – потужний чинник зацікавлення аудиторії. Питання в тому, якими будуть результати цього зацікавлення, і яка сторона більше виграє – глядачі чи власники медіа.

Для кіровоградського телебачення, яке десятиліттями перебувало в стані провінційного глянсу, зміна динаміки роботи і напрямку телевізійного контенту стали справжньою революційною подією. Але з іншого боку, формат інфотейнменту впливає на адекватне сприйняття дійсності, формуючи простір медіареальності, який може бути дуже далеким від соціальних проблем і потреб суспільства. Строкатим набором шоу-програм і випусками новин у напрямку «інформуючи, розважай» телебачення створює картину комфортного існування мешканців міста. У цій медіареальності немає показників високої смертності в регіоні, стрімкого падіння якості життя населення, прихованого безробіття та інших численних негараздів соціально-економічної сфери міста та області.

Минув рік роботи оновленого кіровоградського телебачення. Не забарилися й перші винагороди. Кіровоградську ОДТРК Держкомітетом телебачення і радіомовлення України визнано найкращою з-поміж обласних ТРК країни. Далі більше: на цьогорічний «Телетріумф» буде номіновано програми «День за днем», «Погляд» і «Ранкова кава». Для кіровоградського телебачення це великий і, сподіваємося, успішний крок вперед. Щоправда, із заявленого десятка розважальних проектів уцілило менше половини. Пережили сезон програми класу «стандарт» (ток-шоу, розповіді-бесіди тощо) і, головне, малобюджетні. Виявилося, що креативні, яскраві, нестандартні шоу вимагають серйозних фінансових ресурсів.

Іти шляхом наслідування відомих проектів загальнонаціонального масштабу для регіональної телерадіокомпанії безперспективно: завжди є небезпека програти у порівнянні. Щоб цього не сталося, необхідно створювати якісні, творчі, місцеві проекти, автори яких враховували би специфіку інтересів кіровоградської телеаудиторії. Це розуміє генеральний директор кіровоградської ОДТРК Вадим Мурований, який в онлайновому спілкуванні з читачами сайту «Новини Кіровоградщини» запевнив, що майбутнє регіонального телебачення – в акцентуванні на місцевих новинах і популяризації власних героїв.

Яскравим прикладом можна вважати новий проект «Статський радник», де у творчому тандемі об’єдналися інтереси облдержадміністрації (формування оновленого кадрового резерву регіону) та обласного телебачення (створення власного цікавого телепродукту). В рамках цієї програми кожен охочий може випробувати свої сили у сфері регіонального менеджменту. Дванадцять учасників-фіналістів стануть керівниками обласних соціально значущих проектів («Жива вода», «Затишний двір», «Купуй кіровоградське», «Спортмайданчики – дітям» і т. д.). Переможець матиме можливість підписати ексклюзивний контракт штатного радника голови ОДА.

Що ж, нехай це буде інфотейнмент, але з перевагою інформаційної складової. «Не хочете тупості на екрані, перемикайтеся на що-небудь пізнавальне» (Володимир Багров), – так сьогодні звучить простий секрет цікавого і різноманітного телебачення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: puentelibre.mx
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду