Кіровоградський феномен

Кіровоградський феномен

00:00,
17 Березня 2011
3050

Кіровоградський феномен

00:00,
17 Березня 2011
3050
Кіровоградський феномен
Кіровоградський феномен
Приклад кіровоградського обласного телебачення засвідчує: державний регіональний канал може бути цікавим

Державне телебачення може бути успішним і якісним проектом. Політична воля місцевої влади, «золото партії» плюс досвідчена команда телефункціонерів – це все, що потрібно, щоби перетворити «совкову» ОДТРК на пристойний телеканал із сучасним наповненням. Приклад Кіровоградського обласного телебачення демонструє решті регіональних ЗМІ – не обов’язково мати статус національної компанії, щоб державний канал став цікавим для телеглядачів.

Губернатор дає добро

У квітні 2010-го президент Янукович призначив нового голову Кіровоградської облдержадміністрації – нардепа-регіонала з Донеччини Ларіна. Зручніше вмостившись у новому кріслі, Сергій Ларін, як і варто було сподіватися, розповів про свої бажання перетворити область на прогресивний європейський регіон. Але знаковою відмінністю від інших новоспечених губернаторів стали його заяви про... ребрендинг медійного простору області. А це, погодьтеся, вже цікаво.

У травні Ларін скликав до себе всіх прес-секретарів місцевих чиновників і попросив переглянути список «заборонених» тем: «Ми повинні зменшити список “закритих” тем для преси. Я розумію, що важко пропонувати керівництву щось нове, особливо це стосується людей у погонах, та все ж треба пробувати».

На тій зустрічі він розповів, що планує революційні кроки в інфопросторі, і вони торкнуться не лише друкованої преси та радіо: «Ми почнемо з телебачення. Вже приїхали сюди нові люди. Потрібен серйозний новинний блок на обласному телебаченні, наприкінці тижня – аналітична програма».

Та найцікавіше, що Ларін не схитрував. Буквально за місяць на Кіровоградському телебаченні сталися перші кадрові зміни.

Кадри вирішують усе

Передусім, у коридорах обласної ТРК почала з’являтися кіровоградська медійна діаспора. Це ті вихідці з області, які десятками років працюють в успішних проектах на центральних українських телеканалах: Вадим Мурований, Максим Гілєвой, Андрій Богданович та навіть Сергій Мамаєв. Далі до екс-кіровоградців долучилися ті, хто навряд чи мріяв про кар’єру на ОДТРК: кліпмейкер Сергій Озерянський, колеги Богдановича з шоу «Українці афігенні» – Гарік Бірча та Інна Приходько, вести кулінарне шоу приїхав музикант Діля. Але про всіх по черзі.

Повну історію стосунків губернатора Ларіна з командою киян можна вичитати в цій статті. А якщо коротко – першим був телепродюсер і сценарист Вадим Мурований. У липні Мурований та Сергій Мамаєв (випусковий редактор «Вікон», СТБ) влаштували справжнє перезавантаження в новинній службі. Там розширилася «географія», – з’явилося більше сюжетів із районів, у всіх більш-менш великих містах і райцентрах Кіровоградщини планують наймати власкорів. Основний штат журналістів теж розрісся, а від більшості з них дотепер вимагають регулярно дивитися центральні канали, наслідувати їхню новинну подачу. Загалом, новини «День за днем» стали гострішими. Ось що розповів Сергій Мамаєв: «Хочу сказати колективу телекомпанії, 90 відсоткам колективу, величезне спасибі за те, що вони нас слухають і чують. Те, що змінюються новини на каналі, – це навіть багато в чому не наша заслуга, а те, що вони хочуть щось міняти, рости, розвиватися. Це дуже важливо. Спочатку нас сприйняли, звісно, з деяким побоюванням. Тепер усе нормально».

Далі виникла потреба в підсумковій аналітичній програмі. Так з’явився тижневик «Погляд», а вести програму приїхав Андрій Богданович. І третім кроком столичного десанту стало оновлення щоденної «Ранкової кави», в якій стало з’являтися більше гостей та для якої ось-ось добудують нову сучасну студію.

Це вже тепер її ведуть місцеві зірки Євген Манженко та Світлана Катренко, між іншим, абсолютно професійні й розкуті в кадрі – справжня знахідка для ранкового шоу. А спочатку ведучими були відомі всім Гарік Бірча та Інна Приходько.

Гарік Бірча, актор «Українців афігенних» та екс-учасник команди КВН «Аляска», відомий, зокрема, дотепними пародіями на Ющенка, в ефірі «Ранкової кави» амбітно заявив: «Дуже багато новин з’являється в телевізійному просторі Кіровоградщини. Цей рік буде дуже насиченим. Команда, котра нині працює на обласному кіровоградському телебаченні, хоче створити конкуренцію всеукраїнським каналам. І їй це вдасться».

Випробувальний термін для легіонерів завершився успішно, тому настав час узаконити «шлюб». 1 листопада Вадим Мурований, як писала «Телекритика», офіційно очолив Кіровоградську ОДТРК. 15 листопада посаду генпродюсера каналу «Кіровоград» посів Андрій Богданович.

Нова мітла по-новому мете

Одразу ж після призначення Вадим Мурований заявив, що канал «Кіровоград» створить власну продакшн-студію, яка дасть змогу виробляти телевізійний продукт в рази дешевше, ніж це роблять київські фірми, а «створений матеріал буде на рівні і реалізовуватиметься за достойними цінами». Далі кияни розгорнули цілий штаб із втілення ідей у виробництво. Ось лише деякі нові проекти Кіровоградської ОДТРК, які перебувають принаймні на стадії підготовки:

«Романтик на всі 100» – гумористичне караоке-шоу в інтерактивному форматі. Допускається аматорське відео. За задумом, кіровоградці зможуть оцінити співочі таланти сусідів, родичів і колег.

«12 балів» – дитяче пізнавальне шоу. Діти змагаються між собою знаннями за шкільною програмою. Особливості – цікава подача й відомий ведучий. Вироблятиме проект дитяча студія «Кураж». Володимир Крутоус, керівник проекту «12 балів», каже: «Дитяча редакція в повному складі лишається на ОДТРК. Єдине, що з нового сезону вона трохи переформатується у нове дитяче шоу».

«ЗНО» (назва робоча) – програма для старшокласників про підготовку до зовнішнього незалежного оцінювання («тестів»).

«Міс Кіровоград» (назва робоча) – телеверсія конкурсу краси «Міс Кіровоград – 2011» з елементами реаліті-шоу. Буде показано залаштунки, починаючи з кастингів. Тетяна Синєок, директор модельного агентства «Стиль-моделс», розповідає: «Коли ми проведемо кастинги і відберемо учасниць, протягом місяця ми їх готуватимемо. Це робота з хореографами, постановниками, стилістами, фотографами, – одне слово, це справжнісінька фабрика зірок».

Ток-шоу«Ми» (перше в історії обласного телебачення). «Проблеми, які існують в нашій області і в нашому місті, буде розглянуто через конкретних героїв. Це буде ток-шоу рівня “Я так думаю” або “Свободи слова”, тільки кіровоградського масштабу», – зазначаєОлена Швець, шеф-редактор ток-шоу «Ми».

«Журналістська Бочечка» – журналісти в невимушеній обстановці обговорюють події тижня.

Планується запуск кулінарного шоу, автомобільної програми, проект про класичну музику «Маестро», аналог інтерівських портретів «Поза очі» та з десяток інших програм. І нарешті, спеціально запрошені в Кіровоград московські кіношники під керівництвом команди Мурованого зніматимуть серіал «Синдром дракона».

Гендиректор Кіровоградської ОДТРК Вадим Мурований не приховує задоволення: «Міжпрограмний продукт, фільми, мультики гарної якості – все закуплено! Закуплено новий серіал. Тобто ми хочемо повністю й цілковито змінити обличчя каналу і його програмне наповнення. Все це буде динамічніше і значно сучасніше. Ось такі в нас мрії. Якщо бодай половина з них здійсниться – всі помітять, що канал “Кіровоград” став іншим».

Талант-шоу обласного масштабу

Найамбітніший серед нових проектів – «Зроби собі шоу». Це симбіоз талант-шоу, реаліті-шоу та «Інтершколи» (або ж НТКУ-шної «Телеакадемії»).

Протягом січня по п’ятницях усі охочі кіровоградці могли потрапити на кастинг у місцевому клубі «Романтик», щоби продемонструвати власні таланти. Під шоу створили окремий веб-сайт. Там можна переглянути відео всіх учасників, щоденники кастингів, історію проекту та біографії журі. З-поміж майже сотні учасників на співбесіду запросили лише дванадцятеро. Саме з них журі відібрало дев’ятьох. Далі на сайті відкрили голосування. Все демократично і в традиційному обрамленні відомих талант-шоу.

Головний режисер та співавтор «Зроби собі шоу» Сергій Озерянський:

«Я в Кіровограді півроку перебуваю... І за півроку я дуже добре познайомився з місцевими людьми, з реаліями, можливостями, з телебаченням... «Зроби собі шоу» – це якраз верхівка цих умінь. Ми просто взяли прекрасний ресурс – ту команду, яка зробила новини, «Ранкову каву» і «Погляд», тобто, все те, що ми зробили на новому кіровоградському телебаченні – і використовуємо їх, щоб виховати нових людей, котрі прийдуть через кастинг до нас, зробити їх новими працівниками телебачення. Ведучі, актори, журналісти – ці люди робитимуть продукт, який буде цікавий їм особисто.

На другому етапі шоу ми силами каналу цих людей навчаємо. Цілий місяць ми викладаємо ті знання, які стосуються конкретно цього регіону, цього телебачення. Не якогось міфічного всеукраїнського телебачення, а конкретно кіровоградського регіону. Тому що мільйон, навіть трошки більше, мешканців, я гадаю, мають право на власне шоу.

І далі третій етап. Екзаменаційні роботи. Ми професіонали, і реально оцінюємо учасників, – хто більше годиться для роботи в кадрі, хто режисер, хто журналіст. Тому формуємо їх на 4 команди по три людини. Після місяця навчання вони знімають власні екзаменаційні роботи. Разом із глядачами та журі ми оберемо найкращих. Переможе та команда, яка створить найбільш популярне, цікаве та рейтингове шоу. І це шоу в подальшому й буде вироблятись на каналі «Кіровоград».

На цей проект не існує франшизи, він цілковито оригінальний! Так, є багато різних телешкіл. Але в такому вигляді, та ще й на регіональному каналі, цього ще не було. А якраз для регіонального каналу й цікавий подібний формат.

Вадим Мурований, гендиректор ОДТРК: «Є дуже цікаві люди, декого з них ми вже беремо в роботу, – не лише в «Зроби собі шоу», а й в інші проекти каналу «Кіровоград». Вони вже будуть в кадрі. Це ті люди, котрі ходили з нам по тих самих вулицях, а ми навіть не здогадувалися, на що вони здатні» 

Звідки гроші?

Яким чином губернатору вдалося принадити на безпросвітний місцевий канал спеців із самого Києва? Що такого він міг пообіцяти досить успішним телевізійникам, щоб ті зірвалися зі своїх насиджених місць і перебралися в Кіровоград, – визнаймо відверто, не найпривабливіший для мас-медіа обласний центр. Бо ж регіональне телебачення розвинуте в Донецьку, Харкові, Львові чи Одесі, але аж ніяк у Житомирі, Чернігові чи Кіровограді.

Закон каже, що в обласних комунальних та державних ЗМІ зарплати не можуть перевищувати межі зарплат його засновника – Облдержадміністрації. Тобто, гендиректор ОДТРК Вадим Мурований може офіційно отримувати щонайбільше 15 тисяч гривень на місяць – приблизно стільки має губернатор Ларін. Та й це малоймовірно – на кіровоградському форумі журналісти новин скаржаться на платню в 700 гривень. А ще ж ціла армія столичних профі, «понаєхавших» у Кіровоград. Отже, можна припустити –  неофіційні джерела фінансування.

Подейкують, що активні фінансові потоки на канал «Кіровоград» надходять від  місцевих  інвесторів Партії регіонів. В окремих випадках партійці й не криються. Так, офіційний спонсор проекту «Зроби собі шоу» – ВМГО «Молоді Регіони», вони відверто пишуть про це на своєму сайті. Та про основні фінансові вливання воліють мовчати. Єдине, в чому «Телекритику» запевнили джерела в Держкомтелерадіо – Богдановича, Мурованого, Озерянського, Ділю та решту легіонерів привабили саме нечувані (а для регіонального телебачення – взагалі фантастичні) гонорари. Суми, які отримує столичний десант, у кілька разів більші за ті, які б вони мали за аналогічну роботу в Києві.

Менше з тим, «золото партії» на 100% виконує свою функцію. Якщо зрештою поглянути на результати, яких домоглися кияни, можна «закрити очі» на джерела фінансування. Але в жодному разі – на можливі наслідки від цього. Бо навряд чи інвестори  дозволять кусати руку, яка годує. Тож  у новинах і новоспечених ток-шоу кіровоградські глядачі, мабуть, не почують гострої критики партії влади. Або ж вона буде дозованою. Та це все лише припущення.

Головне, що команда столичних фахівців у Кіровограді успішно впроваджує свої наполеонівські плани. Вона – працює. І отримує за це заслужену винагороду в грошовому еквіваленті. Покриття телеканалу «Кіровоград» до кінця року планують розширити до 90% (проти нинішніх 48%). Зашкарублий місцевий ЗМІ перестає бути рупором обласних чиновників для аудиторії 65+, перетворюючись на комерційно привабливий медіа-актив. І все це відбувається, зауважте, не перед виборами! Ось у чому й полягає кіровоградський феномен. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ilvicolodellenews.it
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду