Танці навколо «Майdан's»

Танці навколо «Майdан's»

00:00,
14 Червня 2011
3223

Танці навколо «Майdан's»

00:00,
14 Червня 2011
3223
Танці навколо «Майdан's»
Танці навколо «Майdан's»
«Майданс чуть не разорил запорожское коммунальное предприятие»... Як запорізькі ЗМІ висвітлювали шоу «Інтера»

Ще три місяці тому слово «майданс» звучало дико для наших вух. Тепер же ми готові спопелити поглядом того, хто ще не чув про всеукраїнський танцювальний проект. Нагадаємо, що він захопив мозок наших співвітчизників і прикував їхні погляди до телеканалу «Інтер» ще 19 березня. Основною ідеєю висувалося згуртування талановитої української нації. «И впервые её объединит не политика, не злободневные проблемы, а прекрасное и вечное искусство танца», - пророкував сайт «Репортер Запоріжжя», співробітники якого особисто взяли участь у проекті. На кону ж - мільйон на потреби свого міста, який команда-переможець мала отримати за результатами голосування.

Якщо політика у місті Z все ж утрутилася, то згуртування у Запоріжжі відчули, напевне, як ніде, через дружбу із львівською командою. Наприкінці шоу політичним тлом для контрасту став 9-травневий розбрат у Львові, котрий так зачепив почуття комуністичної партії, що дійшло до мітингів-протестів під час сесійного засідання міськради з гаслами розпустити львівські органи місцевого самоврядування. «Паноптикон» стисло зазначає з цього приводу: «...Наши депутаты призвали покарать неофашиствующие элементы во Львове, при этом храня крепкую дружбу со львовскими "танцюристами"». У цей же момент запорізькі глядачі любуються та втішаються освіченням у коханні до львівської команди танцюристів під час фінального виступу і промовляють одвічну формулу українського унітаризму: «Схід і Захід - разом!».

Але краще про все по порядку. На початку березня у Запоріжжі дізналися, що 500 мешканців міста візьмуть участь у танцювальному проекті. Представ перед загалом Денис Стульніков ще як просто хореограф-постановник, а не «папа», як його називатимуть пізніше. До першої репетиції привернув увагу відомий танцюрист Влад Яма, котрий дав добро запорізькій команді. Озвучили й основний напрям, куди витратити в разі перемоги мільйон - на озеленення Запоріжжя. Хоча паралельно висувалася й інша теорія - на реконструкцію туристичного комплексу Запорізька Січ.

Як уже було згадано, аполітичної спрямованості заходу в Запоріжжі явно не підтримали, хоча, якпригадують на сайті «Проспект»: «С поддержкой власти было много странностей». Спочатку заклики про допомогу не знаходили відгуку: «В Запорізькій мерії грошей нема». А вже за декілька днів по всіх медіаканалах трубили, що місцева влада підтримує запорізьку команду. «Ви гідні перемоги», «Ви - серце Запоріжжя», - звучали репліки з вуст губернатора Бориса Петрова. Хоча просочилася й інформація про те, що за оренду приміщення збирали гроші з учасників. Водночас мер Олександр Сін із власної кишені (!) виділив майдансерам 5 тисяч гривень, а губернатор (не уточнюють звідки) - 52 тисячі.

Крім того, що костюми танцівники отримали в останній момент - у Києві, їх довелося ще й «відробляти». Річ у тім, що в той час по всьому місту тривали суботники під егідою місцевої влади, до яких залучили майдансерів. ЗМІ активно рекламували, як танцюристи висаджують дерева та прибирають на острові Хортиця. До мас донесли й те, що їм виділять окремий потяг, щоб доїхати до столиці.

Перша дуель випала запоріжцям зі столичними танцівниками, що чимало занепокоїло мешканців міста Z. На перших шпальтах газет і навіть у новинах місцевих телеканалів лунали заклики до СМС-голосування. Покинувши всі справи міста, мер Олександр Сін та голова обласної ради Павло Матвієнко вирушають на головну площу Києва, щоб підтримати запорізьких учасників.

Багато хто не вірив у справедливе змагання із столицею, тому відразу після проходу в наступний тур разом із Києвом почалися розмови про те, що столицю штучно «протягують». Зустріч чиновниками «героїв» проекту відбулася ще на вокзалі. Знову пишні фрази («Дорогие земляки! Выход запорожской команды «Майданс» в полуфинал - знаковое событие для нашей области», - губернатор), пам'ятні фото.

Тим часом місто готується до Першотравня. У Запоріжжі губернатор вирішив повернути традицію першотравневих демонстрацій. Знову майдансерів підключають у міські проекти - їх «удостоюють честі відкрити свято солідарності трудівників». «Репортер Запоріжжя» зазначає: «Ведь ребята немало потрудились для того, чтобы достойно представить Запорожье на всеукраинском уровне, поэтому День солидарности трудящихся можно считать и их праздником». Вони танцюють перед керівниками міста на головній площі. Через декілька днів знову озеленюють місто разом із губернатором, про що, звісно ж, сповіщає офіційний сайт запорізької облдержадміністрації.

Перед наступним виступом конкурсанти навіть продемонстрували свій фінальний танець особисто Борису Петрову, що одразу ж було відображено в «Репортері Запоріжжя». Він же у свою чергу вручив щось представникам проекту за особистий вагомий внесок у зміцнення іміджу Запорізького краю.

На півфінал керманич області теж вирушив у столицю. Розлогий фоторепортаж цієї знаменної події вийшов на всіх ЗМІ, доволі цитованими стали слова губернатора: «За цей місяць ми стали однією командою, однією сім'єю». У Запоріжжі готувались і до зв'язку з Києвом - саме для телемосту запустили різнокольоровий фонтан, за що навіть отримали подяку від телеканалу «Інтер».

Хоча не всі так радіють, як це описано в численних статтях. Так, вдається до відстороненого аналізу «Паноптикон»: «Вся информационная шумиха вокруг массовой хореографии напоминает лично мне... о многотысячных танцах, которые очень нравились лидеру Северной Кореи Ким Ир Сену». У той же час сайт «Запоріжжя. Коментарі» підраховує: губернатор на висвітлення теми витратив утричі більшу суму, ніж виділив танцюристам.

А за пару днів у місто Z прийшов День Перемоги. І, як ви вже здогадуєтесь, майдансери знову несуть «службу», виступаючи на святі перед місцевими чиновниками. Не всі розділили погляди очільника міста, котрий у контексті про Перемогу героїв Вітчизни згадав перемогу учасників «Майдансу»...

У фіналі знову настала черга мера Олександра Сіна та голови облради Павла Матвієнка підтримувати танцюристів у столиці. Натомість керівника області, як і його підтримки, не помітили, на чому акцентує увагу сайт «Запоріжжя. Коментарі».

Хто не чекав, а хто й не сподівався - але запорізька команда вийшла у фінал. Новинний сайт Запоріжжя не стримує емоцій: «Эксцентричный Денис Стульников даст фору самым лучшим поварам мира! Все фигуры, которые сформировали участники, просто восхитительны!» Після повернення учасників додому видання міської ради «Запорозька Січ» повідомляє: «У неділю наших майдансерів зустрічали на вокзалі "Запоріжжя-1" як героїв - із квітами, вітальними словами та феєрверком».

Як відомо, фінальне змагання не увінчалося виголошенням переможців, бо голосування подовжили ще на тиждень. «Комсомольська правда» порахувала, що мер відправив понад 200 СМС. У місті «зорро» не сумніваються - це продиктовано бажанням організаторів ще трохи заробити («Запорізький час»). Новинний сайт коментує: «В нашей стране всегда любили экспромты...»

Ідея фінального танцю, що підкупив журі вираженням теплих почуттів до Львова, «вдома» почала міцніти. Під гаслом «Одне биття на все життя» було заявлено, що львівська команда приїде до Запоріжжя. Звісно, не змогли чиновники, зокрема Борис Петров, утриматися від надання своєї «підтримки», про що пишуть і сайт облдержадміністрації, і «Репортер Запоріжжя», називаючи приблизну дату - напередодні Дня Конституції України та Дня молоді.

Гала-концерт. І тут у ЗМІ запала тиша, як у день перед виборами... Лише після оголошення результату почали втішати танцюристів «срібною медаллю». Губернатор у відпустці, «героїв» ніхто не зустрічає. Постійний прихильник та учасник проекту «Репортер Запоріжжя» не боїться різко обурюватися: «После гала-концерта запорожских "майдансеров" на вокзале никто не встретил: попиарились и хватит?» Критичний «Паноптикон» великодушно дає пораду: «Теперь вернувшимся остается лишь пожелать, чтобы эти соревнования не стали для них самым ярким впечатлением на всю жизнь, и чтобы хоть через несколько лет они смогли найти в себе силы взглянуть на прошедшее более отстраненно, нежели сейчас».

Водночас пішла «розплата» за друге - хоч і призове, але ж не виграшне місце. «Запорізький час» розповідає, як «Майданс чуть не разорил запорожское коммунальное предприятие». Це директор будинку спорту занепокоївся через збитки (у розмірі 20 тис. гривень), завдані під час тренувань, але в місцевої влади, «закоханої» у проект, підтримки, звісно ж, не знайшов. Влада ж (на чолі з Борисом Петровим) «відкуповується» - влаштовує майдансерам дискотеку, нагороджує грамотами, адже напередодні горді танцюристи голосно заявили на «Репортері Запоріжжя», що організують собі вечірку самостійно, залишивши піар владі. Сайт облдержадміністрації пропускає обурення повз вуха, зосереджуючись лише на тому, як на вечірці учасники проекту розчулили голову області подарунком, вручивши фірмовий реглан із написом «Місто Z» та фотоальбом «на згадку про успішну співпрацю».

Відлуння проекту досі нависає над містом. У Запоріжжі останній дзвінок відсвяткували у форматі «Майданс», на «Європейському параді» розгорнули один із найбільших прапорів ЄС (в параді взяли участь і майдансери) тощо...

Досі гріють руки біля вогнища «Майдансу» й політики. Так, на нещодавній Раді регіонів президент Віктор Янукович попросив продемонструвати єдність держави. І тут доречним стала згадка про запрошення львів'ян на запорізьку землю («Запоріжжя. Коментарі»). Голова ж міста заявив, що це є прикладом, як Запоріжжя буде боротися з екстремізмом («Репортер Запоріжжя»)...

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: tourdnepr.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду