«1+1» перевірив народного депутата на педофілію

«1+1» перевірив народного депутата на педофілію

15:08,
6 Червня 2017
3572

«1+1» перевірив народного депутата на педофілію

15:08,
6 Червня 2017
3572
«1+1» перевірив народного депутата на педофілію
«1+1» перевірив народного депутата на педофілію
Журналісти «ТСН» поцікавилися в Сергія Шахова, чи не має він романтичних стосунків із 16-річною, адже вона «така красива на фотографіях».

«Народного депутата заскочили на листуванні з дівчиною, яке складалося, зокрема, із фотографій пікантного або ж навіть еротичного характеру. Чому політик дозволив собі таке заняття у Верховній Раді і ким йому доводиться ця дівчина?»  анонсує сюжет ведуча Лідія Таран 25 травня.

Депутатом, якого буцімто «застукали на гарячому», виявився Сергій Шахов, луганський мажоритарник, що на данний момент є членом депутатської групи «Воля народу». 25 травня журналістам справді вдалося зняти, як чоловік обмінюється картинками еротичного змісту. Кореспондентка Дар’я Счастлива вирішила перевірити листування.

Її розмова з депутатом тривала три з половиною хвилини, але її результат можна вкласти в одне речення: насправді Шахов листувався з другом дитинства (що користується телефоном своєї доньки) і фото сідниць було частиною жарту про те, щоб життя не поверталося «задом». Ця версія видається досить правдоподібною, адже номер відправника справді підписаний як «Диана. Юрий Бег» і біля фото справді є жартівливий напис.

Але цього «ТСН» виявляється замало й Дар’я Счастлива, яка вже знає, шо власниці телефону 15-16 років, що еротичного змісту в спілкуванні не було і що листування вели два друга, запитує:

Дар’я Счастлива: «Тобто стосунків у вас з нею нема?»

Сергій Шахов: «15-16 девочке лет. Поверьте...»

Дар’я Счастлива: «Вона дуже красиво виглядає на фотографіях».

Сергій Шахов: «Если честно, то я видел Юру и Диану один раз за последние 8 лет. Они живут, вообще-то, в Виннице».

Дивитися сюжет у цей момент фізично незручно, адже Дар’я Счастлива, якій давно не дають спокою лаври Каті Осадчої, ставить ці запитаня грайливо й із натяками. А Сергій Шахов спочатку втрачає дар мови, а потім переходить на російську після подібних звинувачень.

Здавалося б, тепер уже точно все з’ясовано: складу злочину немає, новини теж. Але 26 травня журналісти «ТСН» знайшли власницю телефону. І сама дівчина, і її батько (знімали, судячи з усього, прямо на останньому дзвонику) підтвердили версію депутата. У самої Діани про стосунки з нардепом, принаймні на камеру, не запитували.

Зате чимало розписали в тексті новини на сайті. Лід, наприклад, стверджує, що «Шахову вже встигли приписати роман з неповнолітньою школяркою, проте сама дівчина спростувала це». Цікаво, що про «приписують» журналісти заявляють так, буцімто це не вони вчора цікавилися в депутата про педофілію. Також у матеріалі вказують на деякі нестиковки у словах депутата та його друга: «В історії багато чого не сходиться. За словами нардепа, Діану удочерили, проте, за словами Юрія, це його рідна донька. Також Сергій Шахов розповідав, що з Бекетовим не бачився років вісім, проте Юрій розповів “ТСН”, що зустрічався з нардепом рік тому». Останнє речення згадується і в сюжеті 26 травня, але це неправда, адже депутат сказав, що бачив друга «один раз за вісім років», а не «вісім років тому». На жаль, у самого народного обранця цих речей уже не уточнюють, тож глядачам лишається тільки гадати, чи наплутав Сергій Шахов із усиновленням, чи збрехав журналістам.

Але найкращий момент журналістського розслідування «ТСН»  це його джерело.«Сьогодні, 26 травня, також з'ясувалося, що фотографії листування нардепа Сергія Шахова опублікував журналіст Олександр Дубінський» йдеться на сайті телеканалу. Про те, що пан Дубінський  керівник відділу розслідувань на «1+1», тут чомусь не згадують. Як і про те, що він постійно виступає джерелом екслюзивних новин для каналу. Себто такі новини «ТСН» бере сам у себе. І те, що «виявилося» це тільки сьогодні (хоча сюжет вийшов іще вчора) добре ілюструє ставлення «1+1» чи то до джерел інформації, чи то до об’єктивності своїх новин. Бо що на УНІАНі, що на «Обозревателе» посилання на автора фото стояло ще 25 травня.

До речі, в оригінальній публікації псевдорозслідувач називає 16-річну дівчину проституткою: «Сергей Шахов в зале парламента переписывался с дамой, судя по всему, не совсем тяжелого поведения».А у своєму Facebook наступного дня (коли в «ТСН» уже поговорили із другом Шахова та його донькою) називає її коханкою та заявляє про переслідування з боку депутата. А ще постійно акцентує на причетності Петра Порошенка: то називає «Наш край» клоном БПП, то іронізує зі слів Президента про свободу слова.

Звісно, обмін жартами еротичного змісту у Верховній Раді — це не тривіальна річ. Можливо, навіть варта запитань до народного обранця. Проте точно не в такій формі. Навіть звичайні люди, не кажучи вже про журналістів, не повинні вживати вислову «вона дуже красиво виглядає на фотографіях», говорячи про потенційні стосунки з неповнолітніми. Також журналісти завжди повинні вказувати й перевіряти джерела інформації, навіть коли ними виступають сусіди по офісу. Але головне: раціонально розподіляти свою увагу та ресурси, адже знайти того, хто відправив депутату жарт про сідниці, — це, звісно, важлива робота, але того самого дня на «ТСН» проігнорували призначення аудитора НАБУ. Хоча, можливо, якщо у випуски новин перекочувала жовтизна, про аудиторів НАБУ тепер будуть повідомляти у «Світському житті»?

Детальніше про це й те, як ICTV рекламував ванни для потенції, а «Інтер» із запізненням реагував на видворення свого працівника із України, читайте в публікації «Канали “забули” про річницю обрання Порошенка. Моніторинг теленовин за 22–28 травня 2017 року».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду