Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»

Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»

15:38,
12 Листопада 2015
4643

Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»

15:38,
12 Листопада 2015
4643
Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»
Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»
Автори:
Директор юридичного департаменту Нового каналу Катерина Мороз роз’яснила MediaSapiens деталі рішення Вищого господарського суду від 10 листопада у справі за позовом Нового каналу проти телеканалу «1+1» щодо захисту авторських прав на проект «Ревізор» і заборону трансляції проекту «Інспектор Фреймут».

Як відомо Новий канал виграв касацію в «1+1». Зі слів пані Мороз, Вищий господарський суд постановив, що він залишає у силі рішення першої інстанції – Господарського суду міста Києва. У рішенні Господарського суду міста Києва зазначено, що суд зобов’язав телерадіокомпанію «1+1» та продакшн «1+1» припинити дії щодо порушення авторських прав Нового каналу на типовий сценарій «Ревізор» та саму програму «Ревізор».

«“1+1” не може використовувати ці твори для створення будь-яких творів, у тому числі “Інспектор Фреймут”, без дозволу правовласника – Нового каналу. Крім того, заборонено оприлюднення передачі “Інспектор Фреймут” та будь-яке інше використання всіма способами, передбаченими законодавством. У тому числі телевізійна трансляція передачі із назвою “Інспектор Фреймут”. Крім того, продакшн і телерадіокомпанія “1+1” мають сплатити компенсацію, загальна сума якої складає 1 млн. 212 тис. грн», - розповіла пані Мороз.

Коментуючи подальший хід справи, головний юрист Нового каналу зазначила, що розгляд справи в господарському процесі завершено. Залишилося одержати повний текст постанови й отримати накази про виконання рішення. Телеканал «1+1» та «1+1 продакшн» мають право просити Верховний суд України переглянути рішення, якщо для цього будуть підстави. Як відомо, «1+1» уже заявив про наміри оскаржувати рішення Вищого господарського суду, оскільки впевнений, що Новий канал у цьому судовому процесі «має намір присвоїти собі формат телепроекту, що неможливо, відповідно до законодавства України».

Після ухвалення рішення Вищого господарського суду, увечері 10 листопада, на «1+1» вийшла прем’єра третього сезону телепрограми «Інспектор Фреймут». За кілька годин до прем’єри юристи Нового каналу відправили на «1+1» лист із проханням зняти проект з ефіру. «Ми просили зупинити трансляцію передачі “Інспектор Фреймут”. Лист було направлено кур’єром до офісу “1+1” після обіду 10 листопада. Канцелярія поставила вхідний номер близько 17 години вечора», - розповіла пані Мороз.

Позаяк «Інспектор Фреймут» 10 листопада вийшов в ефір «1+1». Як з огляду на це далі діятиме Новий канал, наразі з’ясувати в юристів Нового каналу не вдалося.

Нагадаємо, з 2011 року телеведуча Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

У травні 2014 року стало відомо, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1». У юридичному департаменті Нового каналу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал «захищатиметься всіма доступними способами».

У вересні 2014 року на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

21 січня 2015 року Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 414 тис. 120 грн, а телеканал «1+1» - компенсацію в розмірі 803 тис. 880 грн. Загальна сума грошової компенсації в розмірі 1,2 млн грн. була розрахована Новим каналом як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

Канал «1+1» заявив, що не згоден з рішенням суду першої інстанції, і подав апеляцію.

Київський апеляційний господарський суд призначив повторну судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, 2 червня це рішення підтвердив Вищий господарський суд України.

Після повторної експертизи 3 вересня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу телеканалу «1+1» і скасував рішення Господарського суду міста Києва, знявши заборону на показ програми «Інспектор Фреймут» і скасувавши рішення про виплату грошової компенсації Новому каналу в розмірі понад 1,2 млн грн.

Коментуючи це рішення суду, адвокат і представник ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» Лариса Варічева заявила: «Ми згодні з висновками апеляційного суду про те, що при створенні телепередачі "Інспектор Фреймут" була використана загальна ідея, концепція телепередачі "Ревізор"; проте ані ідеї, ані концепції не охороняються авторським правом, через це таке використання є досить правомірним з боку Телерадіокомпанії "Студія 1+1"».

Новий канал заявив, що подаватиме касаційну скаргу. Апеляційний суд, на думку юристів Нового каналу, невірно застосував міжнародне і національне законодавство. На переконання Нового каналу, «Інспектор Фреймут» скопіював набагато більше, ніж «загальну ідею, концепцію» - очевидною є переробка власного твору Нового каналу - соціального реаліті «Ревізор».

10 листопада Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу Нового каналу і скасував постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 вересня, яка була прийнята на користь «1+1».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду