Новий канал виграв касацію в «1+1» щодо «Інспектора Фреймут»

Новий канал виграв касацію в «1+1» щодо «Інспектора Фреймут»

19:31,
10 Листопада 2015
6708

Новий канал виграв касацію в «1+1» щодо «Інспектора Фреймут»

19:31,
10 Листопада 2015
6708
Новий канал виграв касацію в «1+1» щодо «Інспектора Фреймут»
Новий канал виграв касацію в «1+1» щодо «Інспектора Фреймут»
Автори:
Сьогодні, 10 листопада, Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу Нового каналу у справі за позовом Нового каналу проти телеканалу «1+1» щодо захисту авторських прав на проект «Ревізор» і заборону трансляції проекту «Інспектор Фреймут». Про це повідомили прес-служби обох каналів.

У прес-службі «1+1» повідомили, що постановою Вищого господарського суду України скасовано постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 вересня, яка була прийнята на користь «1+1».

У прес-службі Нового каналу повідомили, що телеканал «1+1» повинен виконати рішення Господарського суду міста Києва від 21 січня та припинити використовувати сценарій і програму «Ревізор», припинити виробництво і телетрансляцію програми «Інспектор Фреймут», а також виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 1 млн 218 тис. гривень.

MediaSapiens очікує на коментар Нового каналу щодо деталей і суті рішення Вищого господарського суду.

Прем’єра третього сезону «Інспектора Фреймут» має відбутися на «1+1» сьогодні, 10 листопада, о 22:00. За словами керівника прес-служби Нового каналу Миколи Лещука, юристи Нового каналу вже відправили на «1+1» лист із вимогою зняти з ефіру сьогоднішній випуск проекту «Інспектор Фреймут».

На думку Нового каналу, рішення Вищого господарського суду відповідає закону, світовій та національній практиці, а також моральним нормам.

«Розгляд цієї справи тривав цілий рік, хоча, на мій погляд, вона дуже проста, - говорить директор юридичного департаменту Нового каналу Катерина Мороз. - Копіювання нашого сценарію та проекту очевидне. Судовий експерт встановив, що "Інспектор Фреймут" створений шляхом переробки сценарію і передачі "Ревізор"».

Натомість телеканал «1+1» не згоден з постановою Вищого господарського суду України. Представники каналу обурені рішенням суду і мають намір оскаржити його.

«Телеканал “1+1” упевнений, що ТОВ “Новий канал” у цьому судовому процесі має намір присвоїти собі формат телепроекту, що неможливо, відповідно до законодавства України. Крім того, приймаючи таке рішення, суд по суті доводить ситуацію до абсурду, оскільки керуючись таким трактуванням на каналах України слід заборонити десятки програм, які проводять інспекції, розслідування або перевірки, а в “1+1” у свою чергу можуть виникнути претензії до формату “Ревізор”», - йдеться в повідомленні прес-служби «1+1».

«Ми вважаємо, що висновки Вищого господарського суду України необ'єктивні, і будемо шукати підстави для оскарження даної постанови», - сказала адвокат і представник ТОВ «Телерадіокомпанія “Студія 1+1”»Лариса Варичева.

Нагадаємо, з 2011 року телеведуча Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

У травні 2014 року стало відомо, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1». У юридичному департаменті Нового каналу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал «захищатиметься всіма доступними способами».

У вересні 2014 року на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

21 січня 2015 року Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 414 тис. 120 грн, а телеканал «1+1» - компенсацію в розмірі 803 тис. 880 грн. Загальна сума грошової компенсації в розмірі 1,2 млн грн. була розрахована Новим каналом як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

Канал «1+1» заявив, що не згоден з рішенням суду першої інстанції, і подав апеляцію.

Київський апеляційний господарський суд призначив повторну судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, 2 червня це рішення підтвердив Вищий господарський суд України.

Після повторної експертизи 3 вересня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу телеканалу «1+1» і скасував рішення Господарського суду міста Києва, знявши заборону на показ програми «Інспектор Фреймут» і скасувавши рішення про виплату грошової компенсації Новому каналу в розмірі понад 1,2 млн грн.

Коментуючи це рішення суду, адвокат і представник ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» Лариса Варічева заявила: «Ми згодні з висновками апеляційного суду про те, що при створенні телепередачі "Інспектор Фреймут" була використана загальна ідея, концепція телепередачі "Ревізор"; проте ані ідеї, ані концепції не охороняються авторським правом, через це таке використання є досить правомірним з боку Телерадіокомпанії "Студія 1+1"».

Новий канал заявив, що подаватиме касаційну скаргу. Апеляційний суд, на думку юристів Нового каналу, невірно застосував міжнародне і національне законодавство. На переконання Нового каналу, «Інспектор Фреймут» скопіював набагато більше, ніж «загальну ідею, концепцію» - очевидною є переробка власного твору Нового каналу - соціального реаліті «Ревізор».

Інфографіка Нового каналу про подібні та відмінні риси обох телепроектів:

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду