ms.detector.media
MediaSapiens
12.11.2015 15:38
Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»
Новий канал роз’яснив подробиці судового рішення щодо «Інспектора Фреймут»
Директор юридичного департаменту Нового каналу Катерина Мороз роз’яснила MediaSapiens деталі рішення Вищого господарського суду від 10 листопада у справі за позовом Нового каналу проти телеканалу «1+1» щодо захисту авторських прав на проект «Ревізор» і заборону трансляції проекту «Інспектор Фреймут».

Як відомо Новий канал виграв касацію в «1+1». Зі слів пані Мороз, Вищий господарський суд постановив, що він залишає у силі рішення першої інстанції – Господарського суду міста Києва. У рішенні Господарського суду міста Києва зазначено, що суд зобов’язав телерадіокомпанію «1+1» та продакшн «1+1» припинити дії щодо порушення авторських прав Нового каналу на типовий сценарій «Ревізор» та саму програму «Ревізор».

«“1+1” не може використовувати ці твори для створення будь-яких творів, у тому числі “Інспектор Фреймут”, без дозволу правовласника – Нового каналу. Крім того, заборонено оприлюднення передачі “Інспектор Фреймут” та будь-яке інше використання всіма способами, передбаченими законодавством. У тому числі телевізійна трансляція передачі із назвою “Інспектор Фреймут”. Крім того, продакшн і телерадіокомпанія “1+1” мають сплатити компенсацію, загальна сума якої складає 1 млн. 212 тис. грн», - розповіла пані Мороз.

Коментуючи подальший хід справи, головний юрист Нового каналу зазначила, що розгляд справи в господарському процесі завершено. Залишилося одержати повний текст постанови й отримати накази про виконання рішення. Телеканал «1+1» та «1+1 продакшн» мають право просити Верховний суд України переглянути рішення, якщо для цього будуть підстави. Як відомо, «1+1» уже заявив про наміри оскаржувати рішення Вищого господарського суду, оскільки впевнений, що Новий канал у цьому судовому процесі «має намір присвоїти собі формат телепроекту, що неможливо, відповідно до законодавства України».

Після ухвалення рішення Вищого господарського суду, увечері 10 листопада, на «1+1» вийшла прем’єра третього сезону телепрограми «Інспектор Фреймут». За кілька годин до прем’єри юристи Нового каналу відправили на «1+1» лист із проханням зняти проект з ефіру. «Ми просили зупинити трансляцію передачі “Інспектор Фреймут”. Лист було направлено кур’єром до офісу “1+1” після обіду 10 листопада. Канцелярія поставила вхідний номер близько 17 години вечора», - розповіла пані Мороз.

Позаяк «Інспектор Фреймут» 10 листопада вийшов в ефір «1+1». Як з огляду на це далі діятиме Новий канал, наразі з’ясувати в юристів Нового каналу не вдалося.

Нагадаємо, з 2011 року телеведуча Ольга Фреймут вела на Новому каналі реаліті-шоу «Ревізор». Вона перевіряла заклади громадського харчування та готелі в різних містах країни на предмет якості обслуговування, приготування страв, вмісту продуктів, стану номерів. З початку 2014 року телеведуча перейшла працювати на «1+1».

У травні 2014 року стало відомо, що пані Фреймут готує ревізорський проект на «1+1». У юридичному департаменті Нового каналу заявили, що якщо новий проект «1+1» виявиться плагіатом, Новий канал «захищатиметься всіма доступними способами».

У вересні 2014 року на «1+1» стартував проект «Інспектор Фреймут», у якому пані Фреймут теж перевіряє заклади громадського харчування.

21 січня 2015 року Господарський суд міста Києва частково задовольнив позов Нового каналу і зобов'язав телеканал «1+1» і компанію «1+1 продакшн» не створювати будь-яких аналогічних програмі «Ревізор» творів, у тому числі проекту «Інспектор Фреймут», заборонив випускати «Інспектор Фреймут», а також зобов'язав «1+1 продакшн» виплатити Новому каналу компенсацію в розмірі 414 тис. 120 грн, а телеканал «1+1» - компенсацію в розмірі 803 тис. 880 грн. Загальна сума грошової компенсації в розмірі 1,2 млн грн. була розрахована Новим каналом як подвійна ціна продажу формату програми «Ревізор».

Канал «1+1» заявив, що не згоден з рішенням суду першої інстанції, і подав апеляцію.

Київський апеляційний господарський суд призначив повторну судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, 2 червня це рішення підтвердив Вищий господарський суд України.

Після повторної експертизи 3 вересня Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційну скаргу телеканалу «1+1» і скасував рішення Господарського суду міста Києва, знявши заборону на показ програми «Інспектор Фреймут» і скасувавши рішення про виплату грошової компенсації Новому каналу в розмірі понад 1,2 млн грн.

Коментуючи це рішення суду, адвокат і представник ТОВ «Телерадіокомпанія "Студія 1+1"» Лариса Варічева заявила: «Ми згодні з висновками апеляційного суду про те, що при створенні телепередачі "Інспектор Фреймут" була використана загальна ідея, концепція телепередачі "Ревізор"; проте ані ідеї, ані концепції не охороняються авторським правом, через це таке використання є досить правомірним з боку Телерадіокомпанії "Студія 1+1"».

Новий канал заявив, що подаватиме касаційну скаргу. Апеляційний суд, на думку юристів Нового каналу, невірно застосував міжнародне і національне законодавство. На переконання Нового каналу, «Інспектор Фреймут» скопіював набагато більше, ніж «загальну ідею, концепцію» - очевидною є переробка власного твору Нового каналу - соціального реаліті «Ревізор».

10 листопада Вищий господарський суд задовольнив касаційну скаргу Нового каналу і скасував постанову Київського апеляційного господарського суду від 3 вересня, яка була прийнята на користь «1+1».

ms.detector.media