«Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь»: медійники про Вікторію Рощину

«Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь»: медійники про Вікторію Рощину

11:56,
11 Жовтня 2024
424

«Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь»: медійники про Вікторію Рощину

11:56,
11 Жовтня 2024
424
«Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь»: медійники про Вікторію Рощину
«Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь»: медійники про Вікторію Рощину
Журналісти згадують колегу, яка померла в російському ув'язненні.

10 жовтня стало відомо, що в російському ув’язненні померла українська журналістка Вікторія Рощина. Вона стала 13-ю серед журналістів, які загинули через свою роботу, з початку повномасштабного вторгнення і однією з двадцяти українських журналістів, утримуваних Росією.

Обставини смерті Вікторії Рощиної поки невідомі. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ, щоби ці організації зафіксували факт загибелі журналістки, яку Росія утримувала незаконно. А міжнародна організація «Репортери без кордонів» вимагає розслідування, щоб змусити російську владу з'ясувати всі обставини її затримання та смерті й покарати винних.

Колеги згадують Вікторію Рощину як надзвичайно сміливу та відважну журналістку, яка не боялася висвітлювати найскладніші питання.

Зокрема такою її описала головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

Головна редакторка Hromadske Христина Коціра написала, що намагалася відмовити Вікторію їхати працювати на окуповані території. Але не вийшло.

Про жагу Вікторії Рощиної до складних тем розповіла й заступниця головної редакторки Hromadske Вікторія Бега. Вона додала, що Вікторія третя з Hromadske, кого вбили росіяни. Перший — Макс Левін, який зробив фото Вікторії, що зараз активно шириться в медіа.

Слова співчуття написала і голова наглядової ради Суспільного, заступниця шефредакторки «Детектора медіа» Світлана Остапа.

Свою критику на адресу міжнародних організацій висловила і виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Радниця голови правління Суспільного мовлення, співзасновниця Лабораторії журналістики суспільного інтересу Ангеліна Карякіна каже, що для Вікторії нічого цікавішого і важливішого, ніж журналістика, не було.

Документалістка, режисерка Лабораторії журналістики суспільного інтересу Анна Цигима написала, що цінувала Вікторію за любов та фанатизм до професії.

Керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів у The Kyiv Independent Євгенія Моторевська у своєму дописі розповіла, що Вікторію ніщо не могло зупинити, коли вона вирішувала працювати над якоюсь темою.

Журналістка та ведуча Крістіна Бердинських зауважила, що стан усіх полонених у Росії мало відомий українській стороні.

Військовослужбовець та кореспондент «АрміяInform» Тарас Ільків написав, що Вікторії було важливо зробити те, що не міг і не хотів робити ніхто.

Шефредакторка Liga.net Юлія Банкова розповіла, як одного разу їй подзвонили з суду, бо прокурора «переслідувала журналістка». В редакції жартували, що Вікторії самій би пасувало обіймати посаду в прокуратурі, зважаючи на її вміння працювати з документами.

Редакція «Детектора медіа» співчуває рідним, близьким та колегам Вікторії Рощиної.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду