Лубінець: На випадок російського теракту на Запорізькій АЕС підготовлено план евакуації

Лубінець: На випадок російського теракту на Запорізькій АЕС підготовлено план евакуації

10:30,
28 Червня 2023
3007

Лубінець: На випадок російського теракту на Запорізькій АЕС підготовлено план евакуації

10:30,
28 Червня 2023
3007
Лубінець: На випадок російського теракту на Запорізькій АЕС підготовлено план евакуації
Лубінець: На випадок російського теракту на Запорізькій АЕС підготовлено план евакуації
Першочергово йдеться про плани евакуації людей із зон радіусом 30 і 50 км.

Українська влада підготувала план евакуації жителів кількох областей на випадок, якщо російські окупанти вчинять теракт на Запорізькій АЕС. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі національного телемарафону.

У разі російського теракту на ЗАЕС катастрофа торкнеться кількох областей. У кожному регіоні, за словами Лубінця, створено окремі штаби з евакуації, опрацьовано питання вивезення людей із зон радіусом 30 і 50 км.

«Підготовлено всі медичні засоби й опрацьовано логістичні маршрути, де розміщуватимуть людей, як їх довозитимуть. У разі такої ситуації будуть залучені не лише державні механізми, а й волонтерські групи», — повідомив він.

Омбудсман заявив, що допускає реальну можливість ворожого теракту на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС.

«З високою ймовірністю вони можуть це зробити, я вважаю. Багато міжнародних експертів не думали, що РФ підірве Каховську ГЕС, але вони це зробили. Після цього представники міжнародних організацій кажуть, що вони цього не зроблять на ЗАЕС, але у разі підриву це торкнеться не лише України, а й сусідніх країн. Наслідки тим чи іншим способом торкнуться десятків мільйонів людей», — сказав омбудсман.

Досвід Каховської ГЕС показав, що росіяни блокують евакуацію людей із постраждалих районів на тимчасово окупованих територіях, до яких Україна не має доступу, тому в разі катастрофи саме їхні мешканці опиняться під найбільшою загрозою.

«На захоплених територіях цивільні постраждають найбільше», — зазначив Лубінець.

Нагадаємо, 22 червня президент Володимир Зеленський заявив, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на захопленій нею Запорізькій АЕС і «все для цього підготувала».

25 червня очільник головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія завершила підготовку до теракту на Запорізькій атомній електростанції. Біля чотирьох із шести енергоблоків розмістили техніку з вибухівкою.

В Енергоатомі повідомляли, що, незважаючи на підрив Каховської ГЕС російськими окупантами, ситуація навколо Запорізької АЕС залишається контрольованою, води у ставку-охолоджувачі достатньо для забезпечення потреб станції.

Уточнимо, росіяни окупували Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року. Відтоді там постійно перебуває особовий склад і військова техніка, яку загарбники зберігають у машинних залах і час від часу виводять на позиції для обстрілу територій Нікопольського району Дніпропетровської області, розташованих по той бік Каховського водосховища.

У травні 2023 року стало відомо, що росіяни розмістили в приміщенні турбінного відділення четвертого енергоблока окупованої Запорізької АЕС вибухівку. Також окупанти майже повністю знищили систему аварійної готовності й реагування на атомній станції.

Як відомо, Міністерство охорони здоров'я оприлюднило рекомендації на випадок радіаційної аварії.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду