В Одесі блогерку вивели з публічного заходу після прохання перейти на українську мову

В Одесі блогерку вивели з публічного заходу після прохання перейти на українську мову

12:30,
17 Червня 2024
940

В Одесі блогерку вивели з публічного заходу після прохання перейти на українську мову

12:30,
17 Червня 2024
940
В Одесі блогерку вивели з публічного заходу після прохання перейти на українську мову
В Одесі блогерку вивели з публічного заходу після прохання перейти на українську мову
Мовний омбудсман відреагував на інцидент.

В Одесі блогерку Юлію Карабаджак 15 червня вивели з зали, де відбувався бізнес-тренінг «Вечір нетворкінгу», після того, як вона попросила спікера перейти на українську. Про це Юлія Карабаджак повідомила в інстаграмі.

Вона розповіла, що мала безкоштовне запрошення на цей захід. Після вступного слова російськомовного спікера вона попросила його перейти на державну мову, проте він відреагував, що йому «так зручніше». Опісля Юлія також запитала, спікери будуть мовити українською чи російською. Остаточної відповіді не отримала, лише дізналася, що їхні презентації складені українською. Врешті організатор тренінгу Віталій Ступаєнко вивів блогерку із зали, бо, мовляв, вона попри безкоштовну участь намагалася зірвати захід, на який було складно продати квитки.

Зрозумівши суспільний резонанс своїх дій, Віталій Ступаєнко записав відео з вибаченнями, його опублікував блогер та активіст Демʼян Ганул.

«Вчора сталася конфліктна ситуація, яка стосувалася мовного питання. Спікер розмовляв російською мовою, одній учасниці це було некомфортно і вона попросила перейти на українську мову. Я хочу вибачитися за те, що ми недопрацювали. Я, як організатор, повинен відповідати за такі питання, я повністю несу відповідальність. Вибачаюся перед усіма людьми, яких це зачепило, перед Юлею, з якою у нас сталося непорозуміння.

Я хочу сказати, що ми адекватні українці, ми за Україну, допомагаємо ЗСУ, але це нас не виправдовує…Тому я ще раз вибачаюся та гарантую, що якщо я буду проводити івенти, то тільки українською мовою», сказав Віталій Ступаєнко.

Також чоловік запевнив, що він сам вирішив зустрітися з Демʼяном Ганулом та прояснити ситуацію: «Ми дуже адекватно поспілкувалися. Мені пояснили, де я був як організатор неправий, я пояснив свою думку, розказав хлопцям, що ми кричали "Слава Україні! Героям Слава!", зробили ведучого українськомовного, рекламу і презентації українською. Я розповів, чим я займаюся. Ми поспілкувалися і зробили висновки».

На інцидент в Одесі відреагував мовний омбудсман Тарас Кремінь.

«Одеський мовний скандал — це класична історія про граблі, на які наступили організатори. Запросивши на захід людей, які вимагали забезпечити їхнє право на інформацію державною мовою, ініціатори "бізнес-заходу", маючи іншомовних спікерів, порушили відразу декілька статей мовного закону і кримінального кодексу. Це, на жаль, та проблема, яка все ще є у свідомості малочисельної когорти зросійщених сучасників», написав Кремінь.

Він повідомив, що цькування за мову і вигнання з публічної події це «предмет уваги правоохоронних органів».

«Реакція буде жорсткою. Порушники будуть покарані. Нікому не дозволено такі грубі зловживання стосовно громадян України. Сподіваюся і на реакцію місцевої влади, яка зобов’язана створити умови та, у випадку порушень, діяти і належним чином відреагувати», повідомив мовний омбудсман.

«Закон зобов’язує кожного громадянина України володіти державною мовою. Інші мови відповідно до законодавства ми знати не зобов’язані. А надавати послуги чи інформацію іншою мовою, знати яку ми не зобов’язані, є порушенням нашого права на отримання послуг та інформації державною мовою», додала представниця Уповноваженого з питань захисту державної мови та депутатка Одеської районної ради Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Фото: мовний скандал на тренінгу в Одесі / @julie_ta_odesa

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sahar
19:45 / 17.06.2024
У нас українська влада ? Скільки часу будемо терпіти всяку прокацапське нечисть ?!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду