В Іспанії Meta заборонили збирати дані про виборців для навчання ШІ-моделі

В Іспанії Meta заборонили збирати дані про виборців для навчання ШІ-моделі

16:40,
31 Травня 2024
1193

В Іспанії Meta заборонили збирати дані про виборців для навчання ШІ-моделі

16:40,
31 Травня 2024
1193
В Іспанії Meta заборонили збирати дані про виборців для навчання ШІ-моделі
В Іспанії Meta заборонили збирати дані про виборців для навчання ШІ-моделі
Заблокував збір даних користувачів у фейсбуці та інстаграмі для навчання ШІ-помічника й ірландський регулятор.

В Іспанії корпорації Meta заблокували можливість збирати дані про користувачів фейсбуку та інстаграму для подальшого навчання інтегрованого в них ШІ-помічника перед наближенням виборів до Європарламенту, що відбудуться в червні. Про це повідомило видання TechCrunch.

Місцевий орган захисту даних (Agencia Española de Protección de Datos) використав надзвичайні повноваження блокування для захисту конфіденційності місцевих користувачів без рішення загальноєвропейського регулятора, чиї функції покладені на ірландське агентство.

«Це рішення ґрунтується на виняткових обставинах, за яких необхідно вжити заходів, щоб уникнути збору даних, профілювання користувачів і передачі інформації третім сторонам, таким чином запобігаючи використанню персональних даних невідомими контролерами та для непублічних цілей», — заявили в АЕPD.

В агентстві вважають, що Meta має намір обробляти персональні дані, включаючи ім’я користувача, IP-адресу, вік і стать, а також інформацію про те, як користувач взаємодіє з функціями, пов’язаними з виборами.

«Агентство вважає, що збір і збереження даних, заплановані компанією, серйозно поставили б під загрозу права і свободи користувачів інстаграму і фейсбуку, які побачать збільшення обсягу інформації, яку воно збирає про них, дозволяючи створювати більш складні, детальні та вичерпні профілі, створюючи більш нав’язливі процедури», — йдеться в повідомленні.

Прессекретар Meta Метью Поллард відповів: «Наші інструменти для виборів спеціально розроблено з повагою до конфіденційності користувачів та з дотриманням вимог "Загального регламенту захисту даних". Хоча ми не згодні з оцінкою AEPD у цій справі, ми погодилися з їхнім запитом».

Від ідеї збирати дані про користувачів фейсбуку та інстаграму компанії «Meta» довелося відмовитись і в Ірландії. Місцевий орган із захисту даних перед цим скерував низку запитів щодо дотриманням вимог «Загального регламенту захисту даних», повідомило Euronews.

Як відомо, Meta також перебуває під пильною увагою Європейської комісії щодо її готовності до майбутніх виборів до ЄС на початку наступного місяця. Ще в квітні Комісія почала розслідування про відповідність фейсбуку та інстаграму вимогам закону про цифрові послуги.

Фото: соцмережі та месенджери компанії «Meta» на смартфоні / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду