Експерт ЦЕДЕМ пояснив, як убезпечити себе від зламу акаунтів у соцмережах

Експерт ЦЕДЕМ пояснив, як убезпечити себе від зламу акаунтів у соцмережах

12:20,
28 Травня 2024
1039

Експерт ЦЕДЕМ пояснив, як убезпечити себе від зламу акаунтів у соцмережах

12:20,
28 Травня 2024
1039
Експерт ЦЕДЕМ пояснив, як убезпечити себе від зламу акаунтів у соцмережах
Експерт ЦЕДЕМ пояснив, як убезпечити себе від зламу акаунтів у соцмережах
Необхідно встановити двофакторну аутентифікацію, дотримуючись відповідного алгоритму дій.

Медіаюрист «Центру демократії та верховенства права» Ігор Розкладай повідомив про хвилю онлайн-шахрайства зі зламами акаунтів українців у соцмережах та запропонував алгоритм для персонального кіберзахисту. Про це він поінформував на своїй фейсбук-сторінці.

«Шановні любителі Телеграму імені камрада Дурова. За останній час почастішали як-під-копірку кейси зламу соцмереж. Першим ламають ТГ. Потім ламають ФБ, приєднують лівий акаунт Інстаграму і людина втрачає все, — написав Ігор Розкладай. — Якщо ви не соціально значима особа, шансів відновити нема. Мета таких дій, скоріш за все, шахрайство. Принаймні, це засікли на ТГ».

Щоб перевірити, чи електронна адреса та номер мобільного не піддавався зламу хакерами, за його словами, необхідно скористатися сервісом haveibeenpwned.com.

Якщо перевірка дасть позитивний результат, за порадою фахівця, потрібно змінити свою електронну пошту та на неї перереєструвати свої облікові записи в соцмережах.

«Якщо так, то ви в зоні ризику. Моя порада змінити електронну пошту на непублічну і привʼязати до неї сервіси Мeta (фейсбук, інстаграм, вотсап, месенджер. — Ред.). Перевірити двофакторну автентифікацію і на пошті(!), і на соцмережах. Паролі так само нові. Ідеально, щоб дані для телеграму і фб не збігались, — повідомив він і додав: — Перед змінами перевірити активні сеанси у ФБ або пристрої/devices в ТГ. Якщо щось ліве — закрийте».

Заходи відновлення безпеки після зламу облікових записів у сервісах електронної пошти та соцмережах 

Ігор Розкладай уточнив, що двофакторну автентифікацію слід «привʼязувати» до номера телефону, написаного у форматі з міжнародним кодом +380, а також бажано створити собі профіль в одному із застосунків генерації одноразових кодів, на кшталт Duo Mobile, Google authenticator чи інших. Спершу потрібно встановити застосунок, а вже тоді приєднувати свій номер мобільного для встановлення двофакторної автентифікації.

Фахівець, який бере участь у проєкті відстеження та реагування на блокування акаунтів українських медіа та журналістів у соцмережах корпорації «Мета» через спеціалізовану платформу Tech and Journalism Crisis and Emergency Mechanism, зазначив: «Позиція "Мета": ваша безпека — це ваша відповідальність».

Нагадаємо, як напередодні повідомляв MediaSapiens, з початку весни зловмисники реалізують та активізували в травні шахрайську схему вимагання грошей, на що масово скаржаться користувачі фейсбуку. Це відбувається за такою схемою: у телеграм надходить повідомлення від одного з контактів користувача з проханням проголосувати за дівчину, яка нібито бере участь у конкурсі танців і є донькою/онукою друзів. Перехід за посиланням провокує злам телеграм-акаунту користувача, який вирішив проголосувати. Після зламу власник акаунту втрачає до нього доступ, а з самого акаунту шахраї починають розсилати за контактною книгою прохання переказати значну суму коштів — від 16 до 19 тисяч гривень.

Фото: медіаюрист, заступник директора «Центру демократії та верховенства права» Ігор Розкладай / «Детектор медіа»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду