Абонентам «Київстару» розсилають шахрайські смс про «легкий заробіток» у тіктоку

Абонентам «Київстару» розсилають шахрайські смс про «легкий заробіток» у тіктоку

18:15,
17 Травня 2024
1543

Абонентам «Київстару» розсилають шахрайські смс про «легкий заробіток» у тіктоку

18:15,
17 Травня 2024
1543
Абонентам «Київстару» розсилають шахрайські смс про «легкий заробіток» у тіктоку
Абонентам «Київстару» розсилають шахрайські смс про «легкий заробіток» у тіктоку
Шахрайська схема повторюється з року в рік із незначними змінами.

Абонентам мобільного оператора  «Київстар» знову почали надходити смс-повідомлення з пропозицією легкого заробітку нібито від «команди кадрів TikTok». Зловмисники вдосконалили свою шахрайську схему: якщо раніше вони здійснювали такі розсилки із закордонних номерів, то тепер — із українських. Про це MediaSapiens повідомили читачі.

Зокрема, з номеру +380971728465 розсилають повідомлення такого змісту: «Терміново потрібні 100 співробітників для онлайн-роботи з зарплатою від 1000 до 3000 тисяч грн в день. Ви можете брати участь у вільний час. Якщо ви зацікавлені, ви можете зв’язатися з нами  через WhatsApp (додане посилання). Якщо ви надішлете нам повідомлення зараз, ви отримаєте бонус у розмірі 100 гривень. Ми чекаємо на Вас!».

Шахраї, заманюючи своїх жертв, здійснюють емоційний тиск: розраховують, що, маючи можливість практично одразу отримати 100 гривень, люди не думаючи переходитимуть за вказаним посиланням.

Варто враховувати те, що соцмережа «ТікТок» є китайською і не має жодних офіційних представництв в Україні, та й можливості модерації контенту для українських користувачів відсутні.

У такій ситуації доцільно заблокувати відправника та поскаржитися у Кіберполіцію, зручно зробити це на сайті проєкту «Кібербрама».

Сама ж шахрайська схема триває з року в рік в Україні та інших країнах Європи, змінюються лише номери, з яких надсилають такі пропозиції та месенджери: окрім вотсапу, намагаючись ошукати українців, зловмисники використовували й телеграм, про що неодноразово попереджала Кіберполіція.

Зокрема, у Харкові поліція проводить досудове розслідування у кримінальній справі щодо того, як місцева мешканка в листопаді 2023 стала жертвою шахраїв та втратила 206 тис. гривень з банківського рахунку, погодившись на роботу оцінювати відеоролики на платформі «ТікТок».

Потерпіла погодилася на таку співпрацю, і за виконання завдань певний час їй зараховували кошти на банківську карту. 28 листопада контакт запропонував їй виконувати завдання, за які можна заробити більше. Потерпіла погодилася й на прохання співрозмовника переказала гроші на його картки нібито для отримання цих завдань, загалом 206 200 грн.

Після цього він написав, що необхідно переказати більшу суму коштів, бо інакше потерпіла не зможе повернути свої гроші. Жертва шахрайства зрозуміла, що її дурять, і не стала здійснювати наступний переказ коштів. Лише тоді жінка звернулася у поліцію.

Додамо, в Нацполіції закликають громадян, щоб не потрапляти на гачки шахраїв, також не здійснювати передоплату за товари та послуги онлайн.

Фото: соцмережі на смартфоні / Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду