У Харкові поліція розслідує, як жінку ошукали на понад 200 тис. грн через оголошення про заробіток у вотсапі

У Харкові поліція розслідує, як жінку ошукали на понад 200 тис. грн через оголошення про заробіток у вотсапі

15:45,
24 Квітня 2024
2539

У Харкові поліція розслідує, як жінку ошукали на понад 200 тис. грн через оголошення про заробіток у вотсапі

15:45,
24 Квітня 2024
2539
У Харкові поліція розслідує, як жінку ошукали на понад 200 тис. грн через оголошення про заробіток у вотсапі
У Харкові поліція розслідує, як жінку ошукали на понад 200 тис. грн через оголошення про заробіток у вотсапі
Потерпіла погодилася на пропозицію незнайомця у вотсапі зайнятися оцінюванням відео в тіктоці. Бажаючи заробити більше – втратила свої кошти.

У Харкові поліція проводить досудове розслідування у кримінальній справі щодо того, як місцева мешканка стала у 2023 жертвою шахраїв та втратила 206 тис. гривень з банківського рахунку, погодившись на роботу оцінювати відеоролики на платформі «ТікТок». Про це відомо з ухвал Ленінського районного суду Харкова, який надав дозвіл слідчим на необхідні слідчі дії.

З матеріалів справи відомо, що 28 листопада 2023 року невстановлена особа шляхом зловживання довірою в умовах воєнного стану заволоділа коштами з банківської картки постраждалої в сумі 206 200 грн під приводом надання роботи, шляхом виконання потерпілою завдань у соцмережі «ТікТок».

За кілька днів до цього харків’янка в месенджері «Вотсап» отримала повідомлення від незнайомої особи з пропозицією заробітку, який полягав в оцінюванні відеороликів у тіктоці.

Потерпіла погодилася на таку співпрацю, і за виконання завдань певний час їй зараховували кошти на банківську карту. 28 листопада контакт запропонував їй виконувати завдання, за які можна заробити більше. Потерпіла погодилася й на прохання співрозмовника переказала гроші на його картки нібито для отримання цих завдань, загалом 206 200 грн.

Після цього він написав, що необхідно переказати більшу суму коштів, бо інакше потерпіла не зможе повернути свої гроші. Жертва шахрайства зрозуміла, що її дурять, і не стала здійснювати наступний переказ коштів.

Судова ухвала Ленінського районного суду Харкова від 17 квітня дозволяє слідчим звертатися до банків, клієнтом яких був власник карток, на які було переказано кошти, надати необхідну інформацію про користувача та послуги, які він отримував. Суд клопотання слідчих задовольнив 17 квітня. Термін дії ухвали становить два місяці з дня її оголошення.

Зазначимо, про поширення шахрайської схеми з пропозицією «легкого заробітку» у вотсапі на початку листопада 2023 року попереджали фактчекери проєкту «Нота Єнота». Це викликало значне обговорення в соцмережах.

«Модель наступна: спочатку вони платять від 50 до 150 грн за лайк (відео ютубу, тікток або готелі на гугл-картах). Потім заохочують виконувати далі завдання, і за кожне нараховується 30 грн. Ще раз-два рази виплачують гроші, а тоді запрошують оплатити кошти (від 500 грн), які обіцяють повернути швидко з відсотками (називають це кешбеком). Очевидно, після оплати схема закінчується», — написав тоді про шахрайську схему голова правління «Української телеасоціації» Микола Типусяк.

Користувачів соцмереж попереджали, що такі повідомлення надсилають з індонезійських, ангольських та вʼєтнамських номерів. Ознакою шахрайства є й те, що в тексті українською мовою помітні сліди машинного перекладу.

Іншим варіантом ошуканства внаслідок згоди на співпрацю, як дослідили фактчекери, може бути те, що організатори запропонують для підтвердження серйозності намірів щодо роботи відвідати певний сайт та покласти на ньому для цього на депозит певну суму, приміром 1 тисячу гривень.

Ще одним варіантом шахрайства, за інформацією фактчекерів, є те, що з вотсапу спілкування переводять у телеграм-канал, де пропонують заповнити певну інформацію про себе, а також надати номер картки, CVV-код і термін її дії.

Прикметно, що цю фішингову схему використовують із року в рік: у 2022 році шахраї у вотсапі розсилали аналогічні повідомлення про можливість заробітку від платформи Amazon.

Фото: застосунок «Вотсап» на смартфоні / Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду