У тіктоці поширюють фейк про виплати для громадян, згенерований ШІ

У тіктоці поширюють фейк про виплати для громадян, згенерований ШІ

16:54,
11 Березня 2024
1318

У тіктоці поширюють фейк про виплати для громадян, згенерований ШІ

16:54,
11 Березня 2024
1318
У тіктоці поширюють фейк про виплати для громадян, згенерований ШІ
У тіктоці поширюють фейк про виплати для громадян, згенерований ШІ
Під фейковими відео розміщують посилання для переходу на анонімні телеграм-канали.

У тіктоці поширюють ролики, в яких нібито ведучі українських телеканалів повідомляють, що уряд прийняв закон №3386, за яким українцям, які з початку повномасштабного вторгнення жодного разу не виїжджали за кордон, призначена одноразова виплата в розмірі 14 тисяч гривень. Насправді ці відеосюжети — фейкові, пояснили в Центрі протидії дезінформації при РНБО (ЦПД).

У ЦПД звернули увагу, що в Україні не ухвалювали закон, який би реєструвався як №3386. Додамо, закони ухвалюють народні депутати голосуванням у Верховній Раді, потім їх ще має підписати Президент України. Уряд може пропонувати законопроєкти, але не ухвалює їх.

У назвах облікових записів, з яких поширюють фейкові відео, часто використовують бренди відомих українських медіа. Також за допомогою штучного інтелекту підробляють голоси телеведучих.

Проте фейковий контент, згенерований ШІ, використовують для штучного збільшення кількості підписників анонімних телеграм-каналів.

Для того, щоб подати «заявку» на отримання допомоги, користувачам пропонують перейти за посиланням в описі під відео.

«Насправді такі сюжети є фейковими та згенеровані штучним інтелектом, а закону №3386 взагалі не існує. Подібний контент поширюється задля підвищення охоплень анонімних телеграм-каналів, на які й ведуть посилання в описі під відео», — зазначено у повідомленні ЦПД.

Нагадаємо, фахівці Інституту масової інформації під час дослідження, проведеного в листопаді 2023 року, виявили, що переважна більшість тікток-каналів, які «спеціалізуються» на поширенні фейків, пропонує користувачам переходити за розміщеним у профілі посиланням на анонімні телеграм-канали.

«Це виглядає як єдина система заробітку на трафіку та поширенні недобросовісної реклами та емоційних фейків», — попередили автори дослідження.

Фото: ілюстративне / ЦПД

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду