У ЛНУ ім. І. Франка скликали етичну комісію через коментар професора у фейсбуці

У ЛНУ ім. І. Франка скликали етичну комісію через коментар професора у фейсбуці

11:00,
14 Вересня 2023
3245

У ЛНУ ім. І. Франка скликали етичну комісію через коментар професора у фейсбуці

11:00,
14 Вересня 2023
3245
У ЛНУ ім. І. Франка скликали етичну комісію через коментар професора у фейсбуці
У ЛНУ ім. І. Франка скликали етичну комісію через коментар професора у фейсбуці
Професор наполягає на праві вільного висловлювання в соцмережах.

У Львівському національному університеті імені Івана Франка 8 вересня відбулося закрите засідання комісії з питань етики та професійної діяльності Вченої ради, на якому розглядали поведінку професора кафедри української фольклористики Ярослава Гарасима. Приводом для цього виявився його коментар на власній сторінці у фейсбуці про «акад(н)емічну спільноту», яка обрала ректором «Волдеморта», повідомив Zaxid.net.

Заяву щодо поведінки Ярослава Гарасима на ім’я голови етичної комісії професора Олексія Сухого 22 серпня подав профспілковий комітет університету.

«У цій заяві, яка є в розпорядженні Zaxid.net, ідеться про те, що 15 серпня 2023 року на фейсбук-сторінці мережі діагностичних лабораторій «Ескулаб» з’явився допис, що начебто ображає спільноту ЛНУ та ректора університету професора Володимира Мельника», — зазначено в публікації.

Медіа уточнило, що син ректора Львівського університету Денис Мельник є міноритарним власником акцій згадуваної мережі, а в дописі на сторінці «Ескулаб» у соцмережі його запідозрили в рейдерстві. Пізніше цей допис був видалений, натомість з’явився інший, у якому зазначено, що внутрішній конфлікт вичерпано, на роботі мережі він ніяк не позначився.

Відповідно до заяви профкому університету, професор спекулював на «лабораторній» темі та образив спільноту вишу. Як доказ викладачі навели навіть не допис із фейсбук-сторінки Ярослава Гарасима, а один із його коментарів там.

Ідеться про допис із текстом: «Від філософа до ескулапа: коли спливає другий термін ректорства, то може захотітись чогось нового, наприклад, рейдерства». Цей допис досі є на сторінці Ярослава Гарасима.

Коментар під цим постом такого змісту: «Все це з благословення акад(н)емічної спільноти, яка двічі віддавала свої голоси за Волдеморта».

У цьому коментарі Ярослав Гарасим не уточнив, кого він мав на увазі під прізвиськом Волдеморта, одного з негативних героїв романів про Гаррі Поттера, однак нескладно припустити, що йдеться про чинного ректора університету Володимира Мельника, якого двічі, у 2014 та 2019 роках, обирали на цю посаду.

Окрім заяви від профкому, етична комісія отримала колективне звернення деканів та інших працівників університету, які висловлюють «своє обурення щодо неодноразових публічних дописів у фейсбуці професора Ярослава Гарасима на адресу університету та його керівництва». У документі згадується той же коментар про «акад(н)емічну спільноту», а також висловлювання про «дно університету» та «недодеканів» і «недодиректорів».

Поведінку професора підписанти назвали неприйнятною і несумісною з морально-етичними принципами науково-педагогічних працівників. Наприкінці заяви стоїть 21 прізвище очільників структурних підрозділів ЛНУ, а навпроти них — 20 підписів.

Також до документів, поданих у комісію, додали витяг з протоколу засідання громадської ради ЛНУ від 6 вересня, де присутні висловили підтримку обуреним членам профкому та деканам і директорам.

Засідання комісії з питань етики та професійної діяльності Вченої ради ЛНУ відбулося 8 вересня. Ярослав Гарасим, який був на ньому з адвокаткою, у коментарі виданню заявив, що воно відбулося, на його думку, із низкою порушень.

Зокрема, члени комісії відхилили його прохання про проведення відкритого засідання. Також його попередньо не ознайомили із заявами до початку засідання.

Третім порушенням він назвав потенційний конфлікт інтересів — адже підписант заяви профкому до комісії Юліан Бек водночас є і членом етичної комісії ЛНУ, а ще один заявник, професор Олексій Сухий, головував на засіданні.

Гарасим додав, що під час слухання попросив уточнити, чи є неспростовні докази його авторства конкретного допису, де було порушено морально-етичні принципи, проте їх, за його словами, не надали, лише зацитували згадувані репліки із заяви.

«Я переконаний, що професора університету чи іншого науково-педагогічного працівника в жодному разі не мають права переслідувати за дописи на особистій фейсбук-сторінці, якщо вони не видають державну таємницю, не містять координат об’єктів військової інфраструктури в часі війни, не ображають когось конкретно. В моїх дописах жодного разу не названо жодного з керівників університету. Хіба чинний ректор змінив своє прізвище на Волдеморт. Тоді, вочевидь, він може подавати до суду», — каже Ярослав Гарасим.

Голова комісії, професор Олексій Сухий, у відповіді на запит медіа заявив, що на проведення відкритого засідання потрібна була обопільна згода сторін, проте члени комісії її не надали. За його словами, з професором Гарасимом прийшли близько 30 людей, що в комісії розцінили як тиск. «У такому режимі ми не змогли б працювати», — пояснив Сухий.

Він підтвердив, що заздалегідь документи Ярославу Гарасиму не надавали, а лише на початку засідання.

«Він мав можливість надати усні чи письмові пояснення, і ми могли б поставити крапку у цій неприємній ситуації», — каже Олексій Сухий.

Натомість професор Гарасим, зазначив голова етичної комісії, спочатку говорив, що не розуміє, у чому його звинувачують. Потім — що в дописах ніде не згадано саме Львівський університет, а зрештою сказав, що його авторство не доведене.

«За словами професора Гарасима, немає доказів, що на його фейсбук-сторінці від його імені писав саме він, мовляв, його сторінку могли зламати зловмисники, а телефон могли вкрасти», — розповів про засідання Олексій Сухий.

Щодо імовірного конфлікту інтересів, то, за його словами, підписник заяви від профкому Юліан Бек не братиме участі в голосуванні, коли йтиметься про рішення комісії.

Олексій Сухий уточнив, що комісія оцінювала питання відповідності поведінки науково-педагогічного працівника п. 3.3 Правил внутрішнього трудового розпорядку:

«Науково-педагогічний працівник Університету зобов’язаний дотримуватися норм педагогічної етики, академічної доброчесності, моралі, поважати гідність осіб, які навчаються в Університеті, прищеплювати їм любов до України, виховувати їх у дусі українського патріотизму і поваги до Конституції України та державних символів України».

Своє рішення комісія має повідомити Ярославові Гарасиму впродовж двох тижнів. Швидше за все, воно матиме рекомендаційний характер.

Видання уточнило, що у червні 2024 року мають відбутися вибори нового ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. Саме із цим Ярослав Гарасим пов’язав репутаційну кампанію проти себе. Адже окрім звинувачення його в «аморальній поведінці» деякі телеграм-канали ширять багато інших компрометаційних дописів.

Ярослав Гарасим двічі брав участь у виборах ректора Львівського університету — у 2014-му і 2019 році, проте перемоги не здобув.

Чинний ректор університету, 70-річний Володимир Мельник, перебуває на цій посаді вже другий термін і, відповідно до законодавства, не може претендувати на третій.

Щодо своєї участі у виборах ректора у 2024 році Ярослав Гарасим зазначив, що наразі хоче вибороти своє право висловлювати окрему думку і «не хоче заглядати навіть у недалеке майбутнє», а щодо фейсбук-сторінки професор додав, що нікого туди не кличе — «можна просто не заходити і не нервуватися».

Фото: Головний корпус ЛНУ ім. Івана Франка / pon.org.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду