Працівник Міносвіти у фейсбуці знецінював незалежність України

Працівник Міносвіти у фейсбуці знецінював незалежність України

15:15,
28 Серпня 2023
4017

Працівник Міносвіти у фейсбуці знецінював незалежність України

15:15,
28 Серпня 2023
4017
Працівник Міносвіти у фейсбуці знецінював незалежність України
Працівник Міносвіти у фейсбуці знецінював незалежність України
Приватний допис державного службовця пронизаний шкідливими наративами «русского міра».

Андрій Василенко, який працює у Міністерстві освіти і науки України, виклав на своїй фейсбук-сторінці допис, у якому назвав незалежність України «кидаловом» та розкритикував листівки, які агітували голосувати за незалежність 1 грудня 1991 року. Скандальний допис, опублікований 24 серпня, обурив користувачів соцмережі.

Андрій Василенко є державним експертом у групі з питань цифрової трансформації освіти і науки, це підтвердили у пресслужбі МОН України.

У згадуваному дописі, викладеному російською мовою, він висміяв становлення незалежності України.

«В один і той самий рік один і той самий мудрий народ у міцній більшості своїй проголосував за взаємовиключні параграфи (і СРСР зберегти з УРСР у його складі, і оголосити незалежність).

Мабуть, приголомшливо мудрий народ ні хріна не розумів, що робить. Як же було досягнуто цієї прекрасної мети? Шляхом пропаганди, якою переконали жителів УРСР, що варто вальнути союз, так відразу все добре і стане.

Сучасникам із промитими мізками, можливо, це буде важко зрозуміти, але НЕ це хвилювало людей. Серйозні люди говорили про серйозне — про гроші», зокрема написав Василенко.

Також він зневажливо охарактеризував листівки, якими агітували голосувати за незалежність.

«Настали 90-ті...І опинився новоявлений громадянин незалежної України з відомим органом у відомій частині тіла. З х*ром у дупі, якщо прямо.

Шо, рідні, отримали моментальне підвищення рівня життя? Багато хто називає 90-ті "платою за незалежність". Щось я в тих листівочках не знайшов інформації про "плату за незалежність". А ви? Там навпаки написано, що життя в кайф буде!

"Я дєвочка і не хочу СРСР, я хочу кружевніє трусікі і незалежну Україну!" Це називається простим словом "кидалово". А кого кинули, той лох», написав Василенко.

Не менш негативно відгукнувся Василенко про незалежність країн Балтії.

«Але не тільки українці показали свою "мудрість" у 1991 році. Ще одним показовим прикладом того, що в той час народи "не ведали, что творили", є Прибалтика. Ось ці прекрасні Латвія, Литва та Естонія.

Бував я там. І скільки в кого грошей, на мою думку, одразу видно. Таллінну незалежність пішла на користь… У Ризі сподобалося найбільше. Вільнюс — діра…

Виходячи із зовнішнього вигляду Вільнюса, я зробив досить прості висновки: радянська окупація — це найкраще, що могло трапитися з Литвою. Хоч готувати нормально литовців навчили, а то зеппеліни можна їсти, тільки три дні поголодувавши» написав він.

Низка користувачів у коментарях до допису позначили Міністерство освіти та науки України, міністра Оксена Лісового та СБУ для реагування, звертаючи увагу на те, що «ватнику» та «колаборанту» не місце на державній службі.

Зокрема, відреагував керівник Національного антарктичного наукового центру при МОН, військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий.

«Отже, на 33-му році незалежності, на десятому році російсько-української війни, на середині другого року великої екзистенційної війни за саме існування України, москворотий совкодрочер одночасно: активно агітує проти нашої незалежності та насаджує наративи "русского міра", живе у Києві, працює "експертом" на державній службі, ще й у міністерстві, яке відповідає за виховання майбутніх українських громадян, як державний службовець має бронювання від призову, отримує з наших податків зарплатню, звісно меншу за "бойові", але помітно більшу за платню наших вояків будь-де, крім зовсім "нуля" (навіть в 5 км від фронту), та в рази більшу за виплати пораненим бійцям на реабілітації», — написав він.

«Прошу цей пост вважати офіційним запитом до МОН як працедавця цієї істоти, та до СБУ як органу влади, відповідального за перевірку державних службовців на предмет сприяння державі-агресору у військовий час», — додав Дикий.

У пресслужбі МОН України MediaSapiens підтвердили, що уже знають про скандальний допис Андрія Василенка та вирішується питання щодо оцінки його дій.

Нагадаємо, «Детектор медіа», зважаючи на суспільну значущість теми співпраці з ворогом на окупованих та звільнених територіях, запустив власний спецпроєкт «Медіаколаборанти», сфокусувавшись виключно на діяльності медійників.

У межах проєкту вже вийшли публікації «Медійні колаборанти Херсона: хто, як і чому співпрацював із ворогом», «ТРК "Таврія". Осередок російської пропаганди на Херсонщині», «Медійні колаборанти Запоріжжя: хто, як і чому співпрацював із ворогом».

Фото: Андрій Василенко / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду