Фактчекери попередили про масову ворожу розсилку у месенджерах

Фактчекери попередили про масову ворожу розсилку у месенджерах

13:20,
12 Вересня 2023
3081

Фактчекери попередили про масову ворожу розсилку у месенджерах

13:20,
12 Вересня 2023
3081
Фактчекери попередили про масову ворожу розсилку у месенджерах
Фактчекери попередили про масову ворожу розсилку у месенджерах
Громадян закликали не транслювати заклики ворожої пропаганди.

Російські пропагандисти понад тиждень роблять масову розсилку на українських активістів, військових, журналістів, дипломатів у месенджерах «Сігнал», «Телеграм» та «Фейсбук», поширюючи ілюстрацію із закликом «Збережи своє життя. Виходь на зв’язок». Про це повідомили фактчекери проєкту «Нота Єнота».

«Традиційно, нічого свого придумати не можуть, тому вкрали українську ідею "Хочу жить" зі здачі в полон тих росіян, які не хочуть ставати окупантами і вбивати українців», — пояснили фактчекери.

Зображення із згадуваним закликом доповнене реченнями "Викликай "Волгу". Покінь це пекло", із помилкою, яка спонукає задуматися про джерело походження таких закликів.

У «Ноті Єнота» зазначили, що ворожу пропагандистську кампанію запустили ще наприкінці липня. На її підсилення відзняли кілька пропагандистських відео українською мовою про те, що нібито «Ось чим закінчується контрнаступ, їм треба мʼясо, а ти не захотів тікати у жіночій сукні, мамі не вистачило грошей на хабар, а татові не допомогли старі зв'язки». Закінчуються такі ролики тим, що здатися в полон — це останній шанс врятуватися.

Фактчекерка Оксана Мороз, засновниця ініціативи «Як не стати овочем» зазначила, що озвучений українською мовою відеоролик спершу поширювали через рекламу у фейсбуці, проте його швидко заблокували, тож тепер ворожі пропагандисти поширюють його адресною розсилкою в месенджерах.

«У ролику закликають здаватися, щоб зберегти життя. А якщо ні, то смерть. Цю ключову тезу доповнюють продуманою аргументацією. Там і про невдалий контрнаступ. І про людей, які "м'ясо" для командування. І про те, що одні віддають життя в першому бою, а інші "втікають за кордон". І про дітей чиновників, які не воюють, а прості хлопці — так», — зазначила вона.

За її словами, згадувані тези також поширюють блогери в ютубі й тiктoку.

Вона закликала: «Коли ви бачите ці тези — задумайтеся, будь ласка, чи варто довіряти джерелу, яке їх транслює».

«Як на мене, такі ролики та кампанії — це агонія росії. Так, вони отримають кілька відсотків тих, хто увірує у "треба перестати стріляти та домовлятися». Але переважна більшість українців ніколи на це не погодиться", — резюмувала Оксана Мороз.

Нагадаємо, на початку серпня провайдерам доручили заблокувати сайт з мультсеріалом, створеним нібито французькими аніматорами, за допомогою якого російські пропагандисти намагаються дискредитувати Президента України Володимира Зеленського та вище керівництво держави.

Фото: Ворожа розсилка, «Нота Єнота» / фейсбук, Оксана Мороз / фейсбук

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду