Чи то НЛО, чи то ППО: як соцмережі, медіа та влада відреагували на спалах у небі над Києвом

Чи то НЛО, чи то ППО: як соцмережі, медіа та влада відреагували на спалах у небі над Києвом

13:57,
20 Квітня 2023
3520

Чи то НЛО, чи то ППО: як соцмережі, медіа та влада відреагували на спалах у небі над Києвом

13:57,
20 Квітня 2023
3520
Чи то НЛО, чи то ППО: як соцмережі, медіа та влада відреагували на спалах у небі над Києвом
Чи то НЛО, чи то ППО: як соцмережі, медіа та влада відреагували на спалах у небі над Києвом
Українська влада надала декілька версій того явища, що бачили вчора кияни. Українці в соцмережах додали ще кілька.

Вчора ввечері кияни та жителі області могли спостерігати яскравий спалах у небі.  З огляду на постійні обстріли столиці російською армією та роботу ППО України, користувачі соцмереж спочатку припустили, що  спалах пов’язаний із війною. Але явище було настільки незвичним, що майже одразу виникли й інші припущення – наприклад, що на землю врешті-решт прилетіли прибульці. Не додали розуміння й коментарі влади і публікації в ЗМІ, — і соцмережі вибухнули мемами про НЛО.

MediaSapiens публікує частину народної творчості та хронологію офіційних заяв, які намагалися пояснити незвичне явище.

Близько 22:00 за Києвом у соцмережах очевидці почали публікувати відео, де видно два яскравих спалахи в небі, після чого невідомий об’єкт зникає, наче падає на землю.

Звуків вибухів чи будь-яких інших наслідків цього явища не відео не чутно. Одразу після цього у столиці оголосили повітряну тривогу. А в телеграм-каналі Київської обласної військової адміністрації повідомили, що в небі над столицею «виявили повітряну ціль», закликали зберігати інформаційну тишу та попередили, що сили ППО напоготові.

Керівник офісу президента Андрій Єрмак також повідомив, що в Києві працює ППО, і закликав не перейматися щодо НЛО, але згодом видалив свій пост. Новини про повітряну ціль над Києвом опублікували в українських медіа.

За півтори години після появи відео та повідомлень у соцмережах  голова КОВА Сергій Попко повідомив, що кияни бачили падіння супутника NASA: «Близько 22:00 години 19 квітня у межах Києва в небі спостерігалося яскраве світіння повітряного об’єкту. За попередньою інформацією, це явище стало результатом падіння на Землю космічного супутника NASA.
Аби уникнути жертв від падінь на землю уламків, була оголошена повітряна тривога. ППО не працювала»
, — розповів Попко.

О півночі в телеграм-каналі Повітряних сил України з’явилося повідомлення, що ППО в Києві не працювало і що спалахи, які бачили люди в Києві, області та навіть у сусідній Білорусі пов’язані з падінням або супутника, або метеориту. І попросили не використовувати офіційну символіку ПСУ при створенні мемів.

Інформація про супутник NASA, який міг впасти на землю, була пов’язана з тим, що за день до вчорашнії подій в агенції повідомили, що апарат NASA RHESSI (Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager), який досліджував спалахи на Сонці, впаде на Землю. Його використання припинилося у 2018 році, й він мав увійти в атмосферу Землі близько 21:30 19 квітня (плюс-мінус 1 годину). За прогнозами, майже всі 270 кілограмів, які важить супутник, мали перетворитися на попіл і пару під час згоряння в атмосфері, тож ризик для людей мав бути мінімальний.

Вночі (за українським часом щодо спалаху над Києвом врешті-решт з’явився коментар у ЗМІ від NASA: представник Управління комунікацій агенції Роб Магретта заявив BВС, що на момент спалаху над Києвом супутник RHESSI все ще перебував на орбіті й має увійти в атмосферу лише сьогодні, 20 квітня, вночі. Офіційного повідомлення про те, чи має відношення супутник NASA до вчорашнього інциденту в небі над столицею України, на сайті агенції й досі немає.

Ще до спростування від NASA український освітній проєкт Alpha Cenrauri, який розповідає про космос, повідомив, що в небі над Києвом не могли бачити супутник RHESSI — траєкторія його руху дуже далека від України. А також припустили, що це може бути болід — дуже яскравий метеор, який виглядає як вогняна куля. Це доволі рідкісне явище, але все ж таки не унікальне — і болідом може бути будь-що, навіть космічне сміття, уламки супутників та інші природні об’єкти. В Головному центрі спеціального контролю Державної космічної агенції України також заявили, що зафіксували «високоенергетичну акустичну подію» близько 10-ї вечора 19 квітня, і пов’язали його з потраплянням в атмосферу космічного об’єкту, природа якого уточнюється.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат прокоментував ситуацію ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Ці кадри, які ви показуєте, це, мабуть, завтра вже буде точно прокоментовано. Що це саме було. Чи це було якесь небесне тіло, чи це був якийсь уламок супутника, метеорита чи щось інше, якась інша аномалія. На те є спеціалісти. Повітряні сили займаються дещо іншими речами. Ми збиваємо повітряні цілі, які атакують Україну. На Київщині не було зафіксовано атак противника цього разу», — сказав Ігнат.

До ранку науковці так і не визначилися, але голова КОВА Сергій Попко вже уточнив: попередні заяви КОВА про «падіння супутника» були потрібні, аби «заспокоїти киян»:

«Дуже яскраве світіння від падіння невідомого об’єкту викликало в киян хвилювання і занепокоєння. Аби заспокоїти мешканців та гостей столиці, Київська міська військова адміністрація оприлюднила інформацію про ймовірне падіння американського сателіта і з поміткою "попередня інформація"! На той момент даних чи попереджень про можливе входження в атмосферу Землі значного за розмірами космічного тіла від жодного світового аерокосмічного агентства чи астрономічної обсерваторії не було. Проте було попередження від NASA про падіння на Землю їхнього космічного супутника. Зараз, після офіційної заяви NASA, ми можемо дати уточнену інформацію — це не був їхній супутник. Що саме це було — мають з’ясувати виключно фахівці», — йдеться в заяві Попка.

Українські медіа були змушені транслювати всі ці суперечливі заяви, тому до ранку в стрічках новин були буквально всі заяви: і про  роботу ППО, і про те, що ППО не працювали; і про супутник NASA, і про те, що супутник ні до чого; всі заяви Попка – і про те, що хвилюватися не потрібно, і про те, що інформацію, яка не відповідає дійсності, була розповсюджена КОВА задля «спокою» українців. І, врешті-решт, спростування NASA отримало лише ВВС — чи зверталися українські медіа до агенції, невідомо.

Ну а поки експерти, вчені й медіа розбираються, спалах креативу в соцмережах не вщухає. І деякі меми дуже смішні та влучні. Насолоджуйтеся.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду