Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження

Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження

12:14,
12 Вересня 2022
2579

Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження

12:14,
12 Вересня 2022
2579
Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження
Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження
Під час аномальної спеки або морозів у людей псується настрій та змінюється поведінка, зокрема й в інтернеті.

Нове дослідження в журналі The Lancet Planetary Health виявило, що погода впливає не лише на особисті взаємодії, але й на спілкування онлайн. Коли температура підвищується або опускається вище або нижче зони комфорту (від 12ºC до 21ºC), онлайн-мова ворожнечі зростає. Про це пише TIME.

Потсдамський інститут дослідження впливу клімату вивчив понад 4 мільярдів твітів, які публікували американці протягом шести років (з травня 2014-го по травень 2020-го). Дослідники запрограмували алгоритм штучного інтелекту так, щоб просканувати твіти на предмет наявності у них ненависті. Під «ненавистю» вони розуміли, згідно зі стандартами ООН, будь-яке повідомлення, яке «атакує або використовує принизливу або дискримінаційну мову стосовно особи чи групи на основі … їхньої релігії, етнічного походження, національності, раси, кольору шкіри, походження, статі чи іншого фактора ідентичності».

Загалом близько 75 мільйонів твітів (2% із проаналізованих алгоритмом) були кваліфіковані як мова ненависті. Дослідники визначили геолокацію джерела твітів, що містять мову ненависті, у 773 різних містах США та співвіднесли цю інформацію з даними про температуру в цих місцях у день публікації твіту.

Найменше твітів ненависті було зафіксовано у вузькому діапазоні температур від 15ºC до 18ºC. За межами цього діапазону температур, які є комфортними для людини, ситуація може значно відрізнятися. Наприклад, у холодні дні, коли температура коливалась від -6ºC до -3ºC, твіти ненависті зросли на 12,5%. У надзвичайно спекотні дні, коли температура досягала максимуму (від 42ºC до 45ºC), кількість твітів ненависті зросла на 22%.

«Навіть у районах із високим рівнем доходу, де люди можуть дозволити собі кондиціонери та інші варіанти пом’якшення спеки, ми спостерігаємо збільшення мови ворожнечі в надзвичайно спекотні дні», — сказав Андерс Леверманн, співавтор дослідження.

Посилення проявів мови ворожнечі особливо проявлялося в регіонах, для яких коливання температур було незвичним. Наприклад, науковці виявили, що люди в холодному регіоні демонстрували меншу кількість неналежної поведінки в інтернеті під час екстремальних холодів, ніж люди у спекотному і вологому регіоні, де зазвичай не буває раптових падінь температури. «Це може свідчити про те, що зростання кількості твітів ненависті залежить від температури, до якої ми звикли», — зробили висновок автори.

Загроза лише зростатиме, попереджають автори дослідження, оскільки кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, посиляться, а екстремальні температури стануть більш поширеними.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Twitter банитиме користувачів за негативні коментарі та мову ворожнечі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду