ms.detector.media
12.09.2022 12:14
Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження
Погані погодні умови сприяють поширенню мови ворожнечі в інтернеті – дослідження
Під час аномальної спеки або морозів у людей псується настрій та змінюється поведінка, зокрема й в інтернеті.

Нове дослідження в журналі The Lancet Planetary Health виявило, що погода впливає не лише на особисті взаємодії, але й на спілкування онлайн. Коли температура підвищується або опускається вище або нижче зони комфорту (від 12ºC до 21ºC), онлайн-мова ворожнечі зростає. Про це пише TIME.

Потсдамський інститут дослідження впливу клімату вивчив понад 4 мільярдів твітів, які публікували американці протягом шести років (з травня 2014-го по травень 2020-го). Дослідники запрограмували алгоритм штучного інтелекту так, щоб просканувати твіти на предмет наявності у них ненависті. Під «ненавистю» вони розуміли, згідно зі стандартами ООН, будь-яке повідомлення, яке «атакує або використовує принизливу або дискримінаційну мову стосовно особи чи групи на основі … їхньої релігії, етнічного походження, національності, раси, кольору шкіри, походження, статі чи іншого фактора ідентичності».

Загалом близько 75 мільйонів твітів (2% із проаналізованих алгоритмом) були кваліфіковані як мова ненависті. Дослідники визначили геолокацію джерела твітів, що містять мову ненависті, у 773 різних містах США та співвіднесли цю інформацію з даними про температуру в цих місцях у день публікації твіту.

Найменше твітів ненависті було зафіксовано у вузькому діапазоні температур від 15ºC до 18ºC. За межами цього діапазону температур, які є комфортними для людини, ситуація може значно відрізнятися. Наприклад, у холодні дні, коли температура коливалась від -6ºC до -3ºC, твіти ненависті зросли на 12,5%. У надзвичайно спекотні дні, коли температура досягала максимуму (від 42ºC до 45ºC), кількість твітів ненависті зросла на 22%.

«Навіть у районах із високим рівнем доходу, де люди можуть дозволити собі кондиціонери та інші варіанти пом’якшення спеки, ми спостерігаємо збільшення мови ворожнечі в надзвичайно спекотні дні», — сказав Андерс Леверманн, співавтор дослідження.

Посилення проявів мови ворожнечі особливо проявлялося в регіонах, для яких коливання температур було незвичним. Наприклад, науковці виявили, що люди в холодному регіоні демонстрували меншу кількість неналежної поведінки в інтернеті під час екстремальних холодів, ніж люди у спекотному і вологому регіоні, де зазвичай не буває раптових падінь температури. «Це може свідчити про те, що зростання кількості твітів ненависті залежить від температури, до якої ми звикли», — зробили висновок автори.

Загроза лише зростатиме, попереджають автори дослідження, оскільки кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, посиляться, а екстремальні температури стануть більш поширеними.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що Twitter банитиме користувачів за негативні коментарі та мову ворожнечі.

ms.detector.media