Тікток виявився ідеальним середовищем для поширення контенту про війну — Wired

Тікток виявився ідеальним середовищем для поширення контенту про війну — Wired

23:09,
2 Березня 2022
2315

Тікток виявився ідеальним середовищем для поширення контенту про війну — Wired

23:09,
2 Березня 2022
2315
Тікток виявився ідеальним середовищем для поширення контенту про війну — Wired
Тікток виявився ідеальним середовищем для поширення контенту про війну — Wired
Дизайн і алгоритми китайської соцмережі сприяє також поширенню фейків про російське вторгнення в Україну.

Китайська соцмережа TikTok, яка швидко зростає та, ймовірно, стане найпопулярнішою соцмережею 2022 року, стала сприятливим середовищем для поширення контенту про війну. Про це пише видання Wired у матеріалі TikTok Was Designed for War.

Російський напад на Україну — перша велика війна, що припала на час бурхливого зростання тіктока. Мережа має в Росії майже тридцять мільйонів користувачів. Щогодини в соціальну мережу закачують щонайменше п’ять мільйонів відео. «За вісім днів між 20 і 28 лютого кількість переглядів відео, позначених гештеґом #ukraine, зросла з 6,4 до 17,1 мільярда — майже мільйон переглядів на хвилину. Контент із гештеґом російською #Украина має загалом 16,4 мільйонів переглядів», — ідеться в матеріалі.

У тіктоку, як пише Wired, поки що домінує українська позиція щодо російського вторгнення. Найбільш вірусні відео про війну в Україні належать тіктокерці Марті Васюті, двадцятирічній громадянці України, яка живу в Лондоні. На початку вторгнення Васюта мала лише кількасот фоловерів; вона почала поширювати в тіктоку відео з телеграм-каналів. Наприклад, відео з бомбами, які падають на Київ, переглянули 44 мільйони разів та поширили близько 200 тисяч разів. Вона здобула 145 тисяч нових фоловерів, аж поки в кінці минулого тижня тікток не заблокував її сторінку (на думку самої Васюти, це сталося через скарги російських ботів). Відео Марти Васюти скачували з тіктока й поширювали на інших соціальних платформах. В інтерв’ю Wired вона сказала, що 90% її глядачів не знали, що Росія вторглася в Україну ще 2014 року. «Всі знають правду. Зараз російській владі буде важко брехати далі. Вони кажуть, що це українські військові обстрілюють українські міста. Що вони просто прийшли нас урятувати. Нас не потрібно рятувати. Нам треба, щоб нас почули», — сказала Марта Васюта. Після того, як Wired звернувся до адміністрації тіктока щодо причин блокування Марти Васюти, її розблокували.

Водночас, як ідеться у відео, емоційність контенту в тіктоку полегшує справу пропагандистам, зокрема допомагає їм поширювати фейки. Wired наводить приклад, коли відео з 26 мільйонами переглядів нібито про поточне вторгнення Росії в Україну насправді було зняте 2015 року. Тікток співпрацює з незалежними фактчекерськими організаціями, аби боротися з фейками, однак досягає менших успіхів, ніж інші соцмережі. На думку автора матеріалу, дизайн тіктока сприяє поширенню саме фейкових новин, які розходяться в соціальних мережах у шість разів швидше, ніж правдиві. А зростання уваги користувачів тіктока до війни в Україні призводить до збільшення кількості неправди та навмисної дезінформації.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду