«Дешевий трюк, скандал і ганьба». Серіал «Емілі в Парижі» обурив соцмережі через українку-крадійку

«Дешевий трюк, скандал і ганьба». Серіал «Емілі в Парижі» обурив соцмережі через українку-крадійку

16:03,
24 Грудня 2021
4382

«Дешевий трюк, скандал і ганьба». Серіал «Емілі в Парижі» обурив соцмережі через українку-крадійку

16:03,
24 Грудня 2021
4382
«Дешевий трюк, скандал і ганьба». Серіал «Емілі в Парижі» обурив соцмережі через українку-крадійку
«Дешевий трюк, скандал і ганьба». Серіал «Емілі в Парижі» обурив соцмережі через українку-крадійку
Мінкульт скерує листа Netflix зі своєю позицією щодо образливого образу українки в серіалі.

У грудні 2021 року на стрімінговому сервісі Netflix вийшов другий сезон серіалу «Емілі в Парижі» про пригоди американки у французькій столиці.

У новому сезоні серіалу з’явився новий персонаж – подруга Емілі Петра, яка приїхала до Парижа з Києва.

З головною героїнею Петра познайомилася на курсах французької мови. У серіалі Петра показана неосвіченою дівчиною, яка має специфічний акцент і смак до одягу, однак вона швидко потоваришувала з Емілі.

В одному з епізодів дівчата опинилися в магазині брендового одягу, де Петра поцупила для себе та подруги одяг. Емілі присоромила Петру та сказала повернути одяг в магазин, однак та відповіла українською: «Ти що, здуріла, мене ж за це депортують».

Тоді Емілі вирвала з її рук одяг і сама пішла до магазину повертати поцуплене.

Роль Петри виконала актриса Дар’я Панченко, яка раніше знімалась у французьких детективних серіалах.

В Україні користувачі соцмереж здебільшого негативно відреагували на появу нового персонажу в серіалі. Однак є і такі, які вважають обурення безпідставним.

Першою обурення висловила в інстаграмі Євгенія Гаврилко, яка назвала появу в серіалі українки Петри «дешевим трюком та ганьбою».

«Такий собі дешевий трюк, скандал і ганьба. Не можу повірити, що це все ще відбувається в 2021 році. Час, коли ми демонструємо повагу до всіх націй і статей. Час, коли ми боремося зі всіма стереотипами, що руйнують світ та міжкультурні відносини. Час, коли з таких жалюгідних речей ніхто не сміється. Ви показуєте українку як людину без відчуття смаку та гідності. Дурною, неосвіченою злодійкою. Ви серйозно?» – пише Євгенія в інстаграмі.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Eugenié (@eugeniahavrylko)

Дехто звинуватив авторів серіалу в стереотипному зображенні мешканців східної Європи та приниженні українок.

«Це клішоване зображення європейок зі східної Європи як стриптизерок і маргіналок. Ця героїня показана не просто як жінка, яка краде, вона там представлена саме як жінка, яка має певну національність. Якщо ви в героїні підкреслюєте національність і єдине, що вона робить в сюжеті, це краде з магазинів, то ви грьобані ідіоти»,  цитує сторіз Емми Антонюк ВВС News Україна.

«І це продукт США. Країни, яка бореться за толерантність, нову етику, труситься над афроамериканцями, де black lives matter! Яке лицемірство і подвійні стандарти», – пише у фейсбуці Анастасія Червоній.

На думку кінокритика Інни Гордеєвої, поява у сюжетній лінії українки Петри дивна і ненормальна. Враховуючи, що лінія Петри ніяк не впливає на сюжет, її можна було спокійно вирізати.

«В епоху толерантності так виставляти героя будь-якої національності/раси/ґендера/орієнтації — дивно і ненормально», – вважає Гордеєва.

Серіал розкритикував і міністр культури Олександр Ткаченко, анонсувавши відповідний лист до Netflix.

«В "Емілі в Парижі" маємо карикатурний образ українки, який є неприйнятним. А з іншого боку – ще й образливим. Такими бачитимуть українців за кордоном? Які крадуть, хочуть отримувати все безкоштовно, бояться депортації? Так не має бути»,написав Ткаченко в телеграмі.

Однак дехто закликав більш стримано реагувати на появу «українки Петри» у серіалі.

На думку Яреми Духа, сам серіал наповнений купою стереотипів, зокрема, і про французів.

«Чи хтось бачив, щоб французи після цього серіалу бігали з постами: "Ми не спимо з усіма підряд!". А судячи з цього серіалу, вони лише це і роблять. Або чи бачили британців, які після нового Джеймса Бонда постять вибачення, що не всі вони професійні вбивці? "Емілі в Парижі" це простенький серіал, ніби бульварний роман, котрий береш у відпустку – пропоную його так і сприймати. І точно не засмучуватися через це»,пише Дух у фейсбуці.

Також він висловив вдячність Netflix за правильну транслітерацію Києва – Kyiv, а не Kiev.

Перший сезон комедійного серіалу «Емілі в Парижі» вийшов у 2019 році, одразу набувши популярності у Netflix. Водночас, серіал критикували через стереотипне зображення французів.

Скріншот відео

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду