Чати проти щеплень. Як українські антивакцинатори координуються у вайбері

Чати проти щеплень. Як українські антивакцинатори координуються у вайбері

09:33,
21 Листопада 2021
4052

Чати проти щеплень. Як українські антивакцинатори координуються у вайбері

09:33,
21 Листопада 2021
4052
Чати проти щеплень. Як українські антивакцинатори координуються у вайбері
Чати проти щеплень. Як українські антивакцинатори координуються у вайбері
Лише одна мережа — створена львівським борцем проти вакцинації Остапом Стахівим — охоплює в непрозорому месенджері сімдесят сім тисяч людей.

Порівняно велелюдна акція протесту проти карантинних обмежень та вакцинації, що відбулась у Києві та інших містах на початку листопада, та поширеність антивакцинаторських поглядів у суспільстві, про яку свідчать дослідження, змушують ставитись до противників щеплень серйозно. Жорсткіше почала діяти й держава: одного з публічних лідерів антивакцинаторів, львів’янина Остапа Стахіва, взяли під варту. Багатьох людей, особливо з освіченої та медіаграмотної «бульбашки», дивує, що десь поруч існує паралельний світ, мешканці якого вважають вакцину небезпечнішою за хворобу. Розбираємося, звідки цей паралельний світ узявся, хто і як його координує та скеровує.

Рух проти вакцинації добре координується. Серед ключових організаторів мітингу третього листопада — громадський рух «Права людини». Його заснував Остап Стахів, львівський блогер і один із найактивніших противників вакцинації в Україні. На своїй фейсбук-сторінці Стахів регулярно поширює інформацію про епідемію та вакцинацію, яку незалежні фактчекери позначають як неправдиву. Сторінка Стахіва має понад 90 тисяч підписників.

 

Крім профілю Стахіва, рух «Права людини» має відкриту фейсбук-групу, засновану третього грудня 2020 року. В ній понад сім тисяч учасників. Окрім поширення теорій змови про епідемію та вакцини, учасники групи також використовують її для координації протестів.

Аналіз через CrowdTangle показує, що за період із третого грудня 2020 року по 11 листопада 2021 року користувачі фейсбука взаємодіяли з публікаціями у групі 150 тисяч разів. У травні 2021 року рівень взаємодії на сторінці значно знизився. З одного боку, це може означати, що фейсбук активізував боротьбу проти неправдивої інформації про коронавірус і, як наслідок, багато публікацій в групі було видалено. З іншого боку, це може також означати, що лідери руху «Права людини» почали активніше використовувати інші канали комунікації.

Джерело: CrowdTangle

 

Мережа Остапа Стахіва у вайбері

Аналіз сторінки Стахіва у фейсбуку, його каналу на ютубі (65 тисяч підписників) і телеграм-каналу (25 тисяч підписників) показує, що він просуває мережу груп у вайбері. Згідно з вересневим дослідженням Kantar Ukraine, вайбер є третім за популярністю додатком в Україні — він є на 98% андроїд-смартфонів.

Скриншоти з ютуб- і телеграм-каналів Остапа Стахіва

Крім основної групи, мережа Стахіва у вайбері має щонайменше 24 регіональні чати для людей у ​​всіх областях України. Групи дуже різняться за розміром: від кількох десятків до кількох тисяч учасників. Загальна кількість учасників у вайбер-групах Стахіва — щонайменше 77 тисяч.

Я приєднався до всіх груп Стахіва на тиждень, щоб вивчити контент, який учасники там поширюють. Усі ці групи дуже активні: залежно від розміру, щогодини в кожній групі публікують від десяти до кількох сотень повідомлень. Ці повідомлення можна розділити на два типи.

Перший тип — це повідомлення, у яких люди діляться теоріями змови щодо пандемії. Більшість із цих повідомлень є посиланнями на відео із ютуба чи тіктока або ж посиланнями на новинні сайти, переважно російськомовні. Також у вайбері є багато репостів повідомлень з інших антивакцинаторських груп із-поза мережі Стахіва. Такі повідомлення приблизно однакові у всіх регіональних групах, отже учасники з усіх регіонів України отримують переважно однаковий контент. Інші учасники майже не відповідають на такі повідомлення, тому дискусій щодо теорій змови немає. Таким чином, людина, яка приєднується навіть до однієї з груп, стає мішенню постійного потоку антивакцинаторської пропаганди без жодних альтернативних думок. Це сприяє зростанню інформаційної бульбашки, в якій люди вірять, що всі навколо них — проти щеплень, а всі люди за межами бульбашки, які вакцинувались, — або божевільні, або ж їх обдурили.

 

Другий тип повідомлень — дописи, в яких люди обговорюють, як уникнути перевірок сертифікатів про вакцинацію в громадських місцях і як нещепленим зберегти роботу. Учасники груп Стахіва часто цитують Конституцію України і стверджують, що карантинні заходи, сертифікати про вакцинацію та обов’язкові ПЛР-тести є «незаконними» та «порушують права людини». У групах Стахіва часто можна прочитати повідомлення, що когось відсторонили від роботи або комусь відмовили в обслуговуванні через відсутність сертифікату про вакцинацію чи негативного ПЛР-тесту. Тоді учасники груп Стахіва у вайбері часто обговорюють можливість створення магазинів, шкіл та інших громадських місць для невакцинованих.

  

Учасники руху Стахіва також використовують вайбер-групи для координації майбутніх протестів. Один із таких протестів, схожий на той, що відбувся третього листопада, запланований на 24 листопада.

  

Загальна аудиторія Остапа Стахіва в усіх соціальних мережах — близько ста тисяч людей. Його прихильники використовують вайбер як основний засіб зв’язку. Дослідникам важко вивчати контент у цьому месенджері, бо не існує цифрових інструментів, які дозволяли б відстежувати поширення повідомлень, опублікованих у його групах. 

Багато українців використовують вайбер не для того, аби читати повідомлення у великих групах, а щоби приєднатися до невеликих чатів на 20—30 людей, які живуть в одному житловому комплексі, або для батьків дітей одного класу в школі. Саме тому дуже ймовірно, що неправдивий контент про вакцинацію та епідемію COVID-19 розповсюджується далеко за межі груп руху «Права людини», а дослідники не мають жодних інструментів, аби визначити, наскільки багато українців можуть отримати цю неправдиву інформацію. Тому 77 тисяч учасників груп Остапа Стахіва у вайбері — це лише вершина айсберга українського антивакцинаторського руху.

Фото: Barcroft Media via Getty Images

…до речі, чому б вам не долучитись до Спільноти «Детектора медіа»?

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду