15 українських організацій є у заборонному списку Facebook. Здебільшого — ультраправі

15 українських організацій є у заборонному списку Facebook. Здебільшого — ультраправі

16:08,
13 Жовтня 2021
4550

15 українських організацій є у заборонному списку Facebook. Здебільшого — ультраправі

16:08,
13 Жовтня 2021
4550
15 українських організацій є у заборонному списку Facebook. Здебільшого — ультраправі
15 українських організацій є у заборонному списку Facebook. Здебільшого — ультраправі
У списку також є троє українських громадян. Заборонені навіть авіакомпанії і музична група.

У переліку «небезпечних людей та організацій» Facebook, який оприлюднило видання The Intercept, щонайменше 15 організацій, пов’язаних з Україною, та троє людей. Всього в списку більше 4000 тисяч прізвищ та назв.

Весь список, якій є в розпорядженні видання, розділений на чотири категорії: ненависть, злочини, тероризм, воєнізовані соціальні рухи і насильницькі недержавні суб'єкти. Ці категорії згруповані в систему з трьох рівнів відповідно до правил, опублікованих Facebook у кінці червня. Кожен рівень відповідає обмеженням різного ступеня суворості – і за кожним рівнем визначається, як про ті чи інші категорії дозволено писати в соцмережі.

  • Рівень 1. Включає групи ненависті та терористичні організації. Користувачі Facebook не можуть їх хвалити чи підтримувати в будь-якій формі.
  • Рівень 2. Включає «насильницькі недержавні суб'єкти», наприклад, озброєних повстанців. Їх можна хвалити лише за ненасильницькі дії.
  • Рівень 3. Включає «воєнізовані громадські рухи». Для цього рівня немає порівнянних обмежень.

У списку три українські авіакомпанії, які позначені соцмережею у категорії «тероризм». Dart Airlines та Khors Air («Хорс») — це компанії, проти яких Америка запровадила  санкції у 2017 році. На сайті Міністерства фінансів США повідомляється, що і «Хорс», і «Дарт Эйрлайнз» допомагали іранський Caspian Air та  іракській Al-Naser Airlines, які самі перебувають під санкціями США за надання допомоги Корпусу вартових ісламської революції Ірану, закупати та орендувати літаки американського виробництва. Ще одна, Ukrainian-Mediterranean Airlines (Um Air), за інформацією Мінфіну США, також продавала літаки Ірану й перебуває під санкціями з 2013 року. Самі компанії такі зв’язки заперечували.

Всі інші організації чи групи, які є у списку соцмережі та позначені як такі, що мають стосунок до України, віднесені до категорії «ненависть». Загалом їх дванадцять. Більшість із них має стосунок до правих або ультраправих рухів; про деякі нічого не відомо, а інші навіть не мають безпосереднього стосунку до України.

Серед організацій категорії «ненависть» є «батальйон Азов», а також ті організації, частина членів яких були добровольцями «Азова» на початку війни: «Патріоти України» та «Соціал-національна асамблея». До всіх трьох організацій мав стосунок колишній народний депутат України Андрій Білецький, також включений в список небезпечних людей і організацій соцмережі.

Разом із ним до списку внесений Ігор Михайленко, колишній боєць «Азова», пізніше — один із засновників «Національного корпусу». Сама організація також включена у список Facebook. Як членкиня «Національного корпусу» фігурує Олена Семеняка, яка є секретаркою міжнародного підрозділу організації.

Окрім цих, у списку також є ультраправа українська організація «Фрайкор» та музична група Aryan Terrorism. Невідомо, чи ця група досі існує, адже її останній альбом вийшов у 2002 році. Також серед організацій фігурує «Реконкіста» — без уточнення, чим вона займається. Ймовірно, йдеться про клуб «Реконкіста», якій, за даними ЗМІ, був заснований російським неонацистом Денисом Нікітіним (Капустіним), який переїхав до України. Фігурує у списку й організація С14.  

Останнім часом низка українських новинних видань та сайтів інформаційних телеканалів отримувала «страйки» — попередження, яке фактично є блокуванням поширення контенту — за згадки про щонайменше одну з цих організацій. Детальніше про це читайте в матеріалі «Детектора медіа».

Ще дві організації, що є в списку, є міжнародними: це групи Misanthropic Division та Greenline Front, яка позіціонує себе як «рух національно свідомих людей». Організація Propertarian Institute прив’язана до України через те, що засновник сайту «Інститут пропертеріанства» американець Курт Дулітл останні роки живе в Україні; сам він також є фігурантом цього списку. Останньою у списку організацій, які соцмережа маркує як небезпечні або такі, що поширюють ненависть, є так звані «Об’єднані збройні сили Новоросії». «Детектору медіа» не вдалося знайти у списку жодних інших людей або організацій, пов’язаних із донецькими і луганськими сепаратистами або окупаційною владою.  

The Intercept звертає увагу, що викладенні документи — копія внутрішнього списку Facebook, який використовують для регулювання висловлювань на платформах компанії. «Intercept публікує список через стурбованість громадськості упередженістю в модерації Facebook, щоб читачі могли зробити свої власні висновки про якість цієї модерації. Intercept не перевіряв цю інформацію і не має наміру робити будь-які твердження щодо точності інформації, що міститься в списку Facebook», — йдеться в повідомленні редакції.

Нагадаємо, Facebook повідомив, що раніше не публікував цей перелік, оскільки надто велика кількість деталей може поставити під загрозу ефективність модерації. Директор з питань боротьби з тероризмом та небезпечними організаціями Брайан Фішман зазначив, що оприлюднений ЗМІ список «невсеосяжний» і постійно оновлюється.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Теги:
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
16:24 / 13.10.2021
Правильно називати: екстремістськи.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду